Fem tips til lydbok-apper til familieferien

Enten det er bilturer, strandkos eller leggetid - her har vi samlet en oversikt over lydbok-apper som tilbyr spennende fortellinger og fakta for barn og unge.

I tillegg til de mange visuelle spillene og appene som mobilen har å by på, finnes det også egne apper for å lytte til lydbøker. Dette kan være et fint alternativ for å la øynene hvile fra skjermbruk, samtidig som barna kan bruke fantasien og leve seg inn i spennende fakta og fortellinger.

Nedenfor har vi samlet en liten oversikt med apper for å lytte til lydbøker. Disse betaler man en månedlig eller årlig abonnementspris for på samme måte som om man skulle ha abonnert på strømmetjeneste for å se på film og serier.

Selv om noen av disse appene har egne barnemodus, settes det ikke anbefalte aldersgrenser på bøker på samme måte som med film, spill og apper. Barn kan bli skremt, triste eller bekymret av å høre på fortellinger dersom det dukker opp innhold som ikke egner seg for dem.

Derfor er det viktig å veilede barna i hvilke bøker de skal lytte til, slik at de ikke blir unødvendig redde. Eventuelt kan barna lytte til lydbøker via en høyttaler i stedet for øretelefoner, slik at man som forelder får med seg noe av innholdet underveis.

Pickatale – utformet spesielt for barn

Pickatale har barn mellom fire og elleve år som målgruppe. Man kan kjøpe et abonnement som familie, eller til skolebruk. Pickatale er ikke en ren lydbok-app da det også går an å lese bøker med bilder og tekst.

Samtidig finnes det en egen kategori for lydbøker i appen, og de fleste bøker kan bli lest opp med fortellerstemme.

På menyen finner man titler som Pulverheksa-serien, Disney-klassikere og Tambar for de yngste, samt Detektivbyrået, superhelter fra Marvel og Star Wars for de litt større barna. I utvalget finner man også faktabøker om alt fra kjente fotballspillere til kunnskap om elektrisitet og vikinger. Utvalget er noe tynt for de eldre barna.

Man kan tilpasse boksøk etter alder og sjanger – og opprette profiler til barna. Foreldre kan også sette mål om at barna skal lese 10 minutter hver dag for eksempel og se statistikk for antall bøker lest. I tillegg kan barna svare på quizzer.

Pris: 89 kroner i måneden (gratis å prøve i 30 dager). Egen løsning for skoler.

Epic – for barn som skal lære seg engelsk

Epic: Kids’ Books & Reading tilbyr en god dose med engelske bøker og lydbøker. Appen er utformet spesielt for barn og skolelever. Her finner man et bredt utvalg av sjangre og titler med for eksempel Disney Pixar-bøker som Toy Story og Inside Out.

På listen finner man også faktabøker og kjente serier som En pingles dagbok. Men det er også fravær av en del selvfølgelige titler som Harry Potter-serien for eksempel.

Barna kan få forslag til bøker basert på alder og sjanger. Det finnes en egen kategori for lydbøker, og man kan få lest opp en god del bøker med fortellerstemme.

Pris: En bok kan leses gratis per dag (begrenset utvalg) / 849 kroner for ett år / 105 kroner per måned.

Netxtory- godt utvalg med kjente titler

Nextory har et solid utvalg av kjente norske og engelske lydbøker. Man kan opprette egne barneprofiler og få forslag basert på alderskategorier. På listen finner man titler som Albert Åberg, Detektivbyrå, Super Charlie, En pingles dagbok, Bukkene Bruse, Pulverheksa, Harry Potter og mye mer.

Man kan justere lesehastighet og laste ned lydbøker til offline-bruk. Det finnes tusenvis av bøker å velge fra for barn i alle aldre. Alt i alt er det mye norsk kvalitetsinnhold å velge fra med denne appen – og appen fokuserer nesten utelukkende kun på lydbøker.

Pris: 14 dager gratis prøveabonnement, deretter 139 kroner per måned. Høyere månedspris dersom flere i familien skal bruke tjenesten samtidig.

Lån digitale lydbøker gratis fra biblioteket

Det er ikke lenger bare bøker av papir som kan lånes fra biblioteket. Så lenge man har et lånekort kan man logge inn i apper for å låne både ebøker og lydbøker. Disse blir tilgjengelige i appen en viss tid og må så «leveres» tilbake igjen.

Som regel er det en del begrensninger på hvor mange lydbøker man kan låne om gangen, og det kan være ventetid på noen av bøkene.

Appene «Bookbites» og «Allbook» er eksempler på tjenester som tilbyr muligheter for å låne bøker fra biblioteker. Det kan variere hvilke biblioteker/fylker som fungerer med hver enkelt app. Er man usikker, kan man høre med lokalbiblioteket om hvilke avtaler de har med disse appene før man tar de i bruk.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek har også laget en egen app som heter «Lydhør» for å låne lydbøker fra bibliotekene.

Fordelen med disse appene er at innholdet kan lastes ned gratis. Ulempen er at man iblant må vente på at lydbøkene blir tilgjengelige, og det er bare et viss antall man kan låne om gangen.

Andre forslag:

Storytel (bildet over) har egne barnemodus med et bredt utvalg av lydbøker for barn og unge i husholdningen. Her er det kjente titler og mange sjangre å velge fra. Lignende funksjoner har også Fabel.

Har barna tilgang til skolesider som Salaby eller Skolen fra Cappelen Damm? Disse sidene har gjerne egne seksjoner med bøker som barna kan lese digitalt.

Hovedbilde: Shutterstock / Robert Kneschke)


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett