Foto: Shutterstock.com

Lys, kamera og action!

Hvem trenger Hollywood-budsjetter når mobilen tilbyr et hav av ulike muligheter for å lage sine egne filmer? Med gode apper og eventuelt en bærbar datamaskin, er veien kort for å la barn lage kreative historier og ha det gøy i prosessen!

Stilige triks på sykkelen, tidenes målskåring eller en dramatisk og tårevåt fortelling? Med en mobil i lomma, kan man fange alt på film til et vordende publikum. Hvem som helst kan i dag ta opptak takket være mulighetene teknologien byr på.

For de aller yngste, kan animasjonsfilmer være et godt sted å starte. Google har videreutviklet og tilbyr nå Toontastic 3D helt gratis. Appen blander lek med glimrende historiefortelling. Her er alt av bakgrunner og figurer ferdig laget, og man kan bevege et utvalg av karakterer med berøringsfunksjon.

I tillegg kan man spille inn stemmer med mikrofonen. Mange barn har lastet opp sine egne produksjoner i appen, og her er det mye kreativitet som ligger til grunn. Appen er gratis og finnes både til iOS og Android. Den lærer også barn om generell struktur i en fortelling.

Stop-motion er en annen type teknikk for å lage animasjonsfilmer. Kort fortalt, gir mange bilder med små bevegelser for hvert bilde, et inntrykk av at motivene beveger seg selv. Men man beveger altså figurene litt for hvert eneste bilde man tar. Jo mindre bevegelser for hvert bilde, jo bedre blir flyten i sluttresultatet.

Filmen Dyrene i Hakkebakkeskogen som nylig gikk på kino er laget med samme type teknikk. Det samme gjelder for den kjente og kjære Flåklypa Grand Prix. Prosessen er tidkrevende, men resultatet kan bli svært imponerende. Her er det bare å finne frem alt av leker og dukker som barna har hjemme og sette i gang med tidenes intriger, drama- eller actioneventyr.

Apper kan lastes ned gratis til både iOS og Android. Disse gjør store deler av jobben for deg med å sette sammen bilder til hel video. Vi kan anbefale iMotion til iOS og Stop Motion Studio til Android.

Rediger video og legg til effekter

Man kan jo også lage filmer med mer tradisjonelt videopptak. I bunn bør det være en god idé eller en fortelling som man ønsker å formidle. Det kan være lurt å skrive ned noen stikkord, og tenke over hva og hvem som skal være med. Hvor skal man spille inn filmen, og hva bør være med i bakgrunnen? Trenger man noe rekvisita eller kostymer for å piffe opp litt for eksempel? Det er også lurt å eksperimentere med perspektiver og ha gode lysforhold der det ikke er for mørkt når man filmer.

De bedre filmene krever litt etterarbeid for å få et godt resultat. Flesteparten av mobiltelefoner i dag har et innebygd redigeringsprogram som lar deg klippe ut deler av filmen du ikke vil inkludere, samt mulighet for å legge til lydspor eller musikk.

iMovie, som er gratis til iOS er et godt sted å starte. Her kan man lage profesjonelle filmreklamer på få minutter, eller gå for en fullproduksjon. Appen lar deg klippe ut video, kombinere opptak, legge til tekst, lyd og musikk. Appen er intuitiv og enkel å bruke.

For de viderekomne

På PC og Mac får man større oversikt og lettere tilgang til å håndtere flere filer, enten det er musikk, lyd eller video. iMovie er et sted å starte til Mac. Windows Movie Maker er et gratis alternativ til PC som er enkelt å bruke, til tross for enkelte begrensninger.

Vi falt veldig for Adobes Elements-serie, som fungerer like godt for nybegynnere som mer erfarne brukere. Her finnes det også steg-for-steg veiledning for de som skal redigere film. Med programvare på PC og Mac, kan man kombinere filmopptak, legge til effekter, lyd, musikk og mer. I tillegg kan man gjøre mer avanserte manøvrer som fargekorrigering, stabilisering og et hav av andre effekter og funksjoner.

Husk å bruk musikk som er tillatt til bruk i andres produksjoner, og krediter artist dersom video skal publiseres på nett. Et konkret tips er denne nettsiden, hvor man kan bla seg frem til en låt som passer til stemningen i filmen.

Å lære videoredigering er gøy og byr på et stort potensial for kreativitet og utvikling. Man kan lære mye av å se på film hvis man er obs på bruk av perspektiver, musikk og hvordan filmer er klippet.

Nå ditt publikum

Når man endelig er i mål er det på tide å sette opp visning for et publikum. For de aller yngste, er det kanskje lurt å holde videoen lokalt på enheten så familien kan se på. Men for eldre barn som vil nå et større publikum, så er det enkelt å opprette konto på YouTube eller Vimeo for å laste opp video til internett.