«Skjerm barna» – ny bok fra Maja Lunde

Forfatter og medieviter Maja Lunde har lenge vært engasjert i kampen mot skjermene som hun mener dominerer for mye i barnas liv. Nå har hun også skrevet bok om temaet, den er lettlest, men slett ingen lettvekter.

I boken «Skjerm barna» får du undersøkelse på undersøkelse presentert om barn og skjermbruk – lettfattelig og superkort – sammen med Lundes egne observasjoner, opplevelser og vurderinger.

Selv om Lunde viser til mye forskning, er boken lettlest fordi Lunde skriver så godt at det er som å sykle i nedoverbakke.

Hun mener foreldre starter i feil ende når de melder barna inn i fotball eller korps for at de skal holde seg borte fra skjermene i hvert fall noen timer. Man bør heller redusere skjermtiden og gi barna nødvendig dødtid som kan gjøre at de velger å være fysiske eller utendørs av eget inititativ.

Du får ikke minner for livet av å se på Tiktok

Boken har en rekke uttalelser fra fagpersoner, som for eksempel opplyser at studenter sliter nå med å lese lange tekster.

Maja Lunde skriver om hvordan skolen er blitt digitalisert og mener det er kommunene som har skylden for hvor galt det har gått. Skolene har måttet gjøre det kommunene har bestemt.

Lunde opplyser at staten bestemte mer tidligere, den bestemte for eksempel at skolene skal ha sløydsal. I dag står kommunene mer fritt. Og man har endt opp med nettbrett til alle elevene, og på dem må elevene skrive svarene sine med fingeren, og dessverre ramle over porno nå og da. Tidligere hadde lærerne større frihet til å velge læremidler, men nå selges lisenspakker der læremidler for alle fag kommer fra samme leverandør. Lunde viser hva som foregår i kulissene og hvordan det påvirker elevenes hverdag.

Lunde tar opp mange temaer knyttet til skjerm, for eksempel at hun som mamma ikke slipper inn på den arenaen der hvor leksene gjøres. «Vi foreldre får ikke se hva barna våre arbeider med.»

Hvilke reguleringer må til?

Noe reguleringer må man ha. Lunde forteller om da hun som barn sov i en hjemmelaget seng i bilen da faren kjørte i 130 nedover i Tyskland. I dag er dette regulert med beltepåbud og så videre. Samtidig får barn på åtte-ti år både smarttelefoner og PC-er, helt uregulert.

Maja Lunde går inn for aldersgrense 18 år med innlogging for sosiale medier. Eller kanskje. «Kanskje må vi dit, slik sosiale medier er i dag?» Lunde skriver at hun er ikke helt enig med seg selv.

Bakerst i boken har Lunde en liste med forslag til hva som bør gjøres. Blar du en side videre, får du også noen forslag til hva du selv som voksen kan gjøre. Lunde har for eksempel slettet sosiale apper og e-post på mobilen og bruker dette kun på datamaskinen.

Barnevakten er en av kildene til boken

Maja Lunde takker en rekke personer som har bidratt med tanker og kunnskaper, deriblant takkes to fra Barnevakten: Kjellaug Tonheim Tønnesen (faglig leder) og Stefan Halck (foredragsholder).

Ut i skogen?

«Bare en fjerdedel av verdens barn leker ofte utendørs. Hos besteforeldregenerasjonen var tallet tre fjerdedeler.» Samtidig bor 97 prosent av norske barn slik at de ganske enkelt kan komme seg ut i en skog, opplyser Lunde. Og det å være ute i skogen gir faktisk bedre helse på flere områder.

Bildet viser Maja Lunde tidligere i år på et av regjeringens innspillsmøter om sosiale medier.

Les også