ASTRO A50 X

Trådløst gaming-headsett.

ANMELDELSE: Trådløst gaming-headsett byr på en hub som kan kobles til PC, Xbox, mobiltelefon og Playstation samtidig. Ellers mange fantastiske funksjoner, men prislappen er knallhøy.

Et gaming-headsett er nærmest en selvfølgelighet når man skal spille og kommunisere med andre på nett. Ikke bare får man en mikrofon lett og rett tilgjengelig, men i mange skytespill er man avhengig av å høre motstanderens fotskritt og posisjon.

Dette er noe som er vanskelig uten et headsett eller et høyttaler-oppsett som tilrettelegger for nettopp slik. Og da er Astro A50X et spennende tillegg på spillfronten. Ikke bare for å oppfylle førnevnte kriterier, men også fordi spillutstyret satser på noe helt unikt.

Nemlig en kompatibilitet og samtidig tilkobling til det man måtte ha av spillkonsoller og PC enten det er Playstation, Xbox, PC eller mobiltelefon. Riktignok blir det noe drøyt å skaffe seg denne maskinen kun for gaming på mobiltelefon.

ASTRO A50 X

Format: Gaming-headsett
Utvikler: Logitech

Astro A50X er ikke billig. Tvert imot har denne en innkjøpspris som nærmer seg kostprisen på en splitter ny spillkonsoll. Målgruppen er derfor det ytterste spekteret av de som satser ordentlig på e-sport, gamer på proft nivå eller av en eller annen grunn ønsker å drenere lommeboka.

Utviklerne har samtidig også en annen tanke for målgruppen.

I mange tilfeller må man kjøpe headsett som passer for de ulike konsollene. Xbox og Playstation snakker nemlig ikke det samme språket. I hvert fall ikke når det gjelder trådløs tilkobling. Med kabel er det noe annet.

Og derfor kommer Astro A50X med en egen hub som sender trådløst signal til selve headsettet. Denne hubben har rom for tilkobling til en Playstation, Xbox og PC samtidig. I tillegg til bluetooth via mobiltelefon og nettbrett.

Noe av årsaken til den stive prislappen på headsettet er nok nettopp på grunn av hubben. Fordi en solid HDMI-switch kan være nokså dyr i seg selv, særlig når den som i dette tilfellet skal støtte opptil HDMI 2.1 4K og 120 HZ.

Denne hubben fungerer på en slik måte at HDMI-kabelen fra spillkonsoller og PC, kobles til hubben, og så går det en kabel videre til TV-en. Ved et tastetrykk på selve headsettet kan man enkelt bytte mellom lydkilde.

Riktignok finnes det tradisjonell tilkobling til PC via USB, og selve hubben har strømførsel via eget støpsel.

Alt av kabler følger med, vel bortsett fra den ekstra HDMI-kabelen som man trenger mellom TV og selve hubben. Ellers så er det kjekt at headsettet også lades via hubben. Det betyr at man alltid har et gaming-headsett ladet og klart til bruk.

Dette uten å måtte knote med USB-C-ledning og så videre.

En ulempe er at alle spillkonsoller og datamaskiner må være i samme fysiske rom. Vel, med mindre man ønsker å strekke en HDMI-kabel mellom flere rom inn til hubben. Det er altså en prosess å komme i gang og noe roting og knoting med kabler her og der.

Men når alt er oppe og går, så er man klar til mange gode spilløkter.

Selve headsettet er for øvrig av fantastisk kvalitet. Dette gjelder både for mikrofonlyd som omtrent er krystallklar, og når det gjelder lydkvaliteten ellers. Takket være Logitechs programvare kan man enten på PC eller mobil gjøre kjappe endringer for å bytte på equalizer-innstillinger, eller for å endre på funksjoner for mikrofonen.

På samme måte som Logitech G Pro X 2 er høyttaler-elementene laget av grafen, som for noen år tilbake var en slags nyvinning innen lydteknologi.

Poenget er at dette skal gi større romlighet og klarhet i lyden, i tillegg til å redusere lydforvrengning. Og ellers er det støtte for Dolby Atmos, Windows Sonic Spatial Audio og 3D-lyd på Playstation. Med andre ord alt man trenger for å få skikkelig god spillyd.

Byggkvaliteten er solid, med kraftige og varme puter og et mykt parti under plastbøylen i topp. Bare i kraft av seg selv er enheten med på å blokkere en del støy fra omgivelsene. Selv om det ikke er noen aktiv støydemping.

Ellers kan mikrofonarmen dras ned eller opp ved behov. Og man kan tilpasse enheten til ulike hodefasonger ved å trekke bøylen strammere eller løsere langs «antennene» på siden.

I tillegg er det fysiske knapper rett på headsettet slik at man enkelt kan justere på en del funksjoner. Blant annet kan man balansere spill- og chattelyd på høyre flanke. Det finnes et hjul for å justere på volum, en egen knapp for å bytte på kilde til inndata (HDMI-bytter), bluetooth-tilkobling og av- og på knapp.

Når det gjelder brukstid har man opptil 24 timers bruk. En annen kjekk funksjon er som nevnt at mikrofonarmen kan dras opp for å være ute av veien når man spiller og ikke har behov for å kommunisere.

Ikke bare blir man kvitt mikrofonen fra sidesynet, dette demper også automatisk mikrofonen.

I bruk fungerer Astro A50X helt suverent. Enheten er allsidig og kan tilpasses ulike medieuutrykk med enkle equalizer-innstillinger. Eventuelt kan man justere på forskjellige parametere på detaljnivå i Logitechs programvare som samler alle tilkoblede Logitech-produkter, G-hub.

Dette er uansett et headsett som passer til flere formål.

OneRepublics Rescue Me viser hvordan headsettet mestrer å skape romlighet i lydbildet. En slags opplevelse av at vokaler og forsiktig perkusjon kommer fra ulike steder i rommet. Dette til tross for at headsettet kun har en fysisk plassering og avstand fra øret.

Det gir uansett en følbar dybde til musikken hvor hvert element får gjenklang.

Når basslinjene endelig sparker i gang kjennes en behagelig rumling og during i sangens ulike partier. Det blir en behagelig og kraftig oppbygning av sangens bestanddeler der strengeinstrumenter, vokaler, trommer og bass kjører helt nydelig.

Her kommer nyansene i sangene godt frem.

Enda en testkjøring på Hans Zimmer og Alan Walkers– Time (Official Remix) fortsetter å vise hvordan headsettet håndterer myke og harde partier om hverandre, inkludert mer krevende deler av sanger som kunne ha bydd på forvrengning. Null problem for Astroen.

Etter en kjapp justering i equalizer-innstillingene er headsettet klart for spilling. Lyden blir hakket skarpere og med litt mindre vekting av bass og dybde. Det er helt problemfritt å avsløre retningen som skudd og fotskritt kommer fra i nettbaserte skytespill.

Dette er rett og slett et veldig godt headsett for gaming.

Ikke minst med tanke på mikrofonen som har overraskende god klarhet. Dette til å bare være en enkel mikrofonarm. Kvaliteten på lydopptakene nærmer seg rett og slett større, dedikerte mikrofoner.

Og stemmen gjengis med overraskende god klarhet og fylde. Noe som i hvert fall ikke vi har sett i så mange andre headsett som vi har testet. Det betyr at headsettet har langt flere bruksformål enn «bare» gaming.

Man kan også bruke dette som talerør i streaming og videochat samt andre former for lydopptak.

Astro A50X er en slags Rolls Royce av gaming-headsett. Vi snakker her om en prisklasse som nærmer seg det som det vil koste å kjøpe selve spillkonsollen. Ellers har man her et gaming-headsett som vil oppfylle de fleste behov enten det er tilkobling til flere konsoller samtidig, eller bare en gaming-PC.

Hubben byr på tilkobling til flere maskiner så lenge de er i samme rom. Og i tillegg får man en ladestasjon til headsettet når dette ikke er i bruk. Det betyr at headsettet alltid er ladet og klar til neste gaming-økt.

Samtidig, er dette også et gaming-headsett som opptar mer plass. Hubben må ha benkeplass, og alt av HDMI-kabler må rutes gjennom denne, i tillegg til strømtilførsel og en eller flere USB-C til USB-A-kabler.

Til sammenligning kan man med en del andre trådløse gaming-headsett bare dytte inn en USB-sender/mottaker i spillkonsollen, og så er man oppe og går. Her kreves det en del forarbeid for å i det hele tatt komme i gang.

Ikke minst er dette et gaming-headsett som blir hjemme. Det vil være mye knot å dra med både hubben og enheten, pluss en god dose med omkobling av kabler hver gang man skal på et spilltreff eller hva det måtte være.

Men, så er kvaliteten på headsettet helt fantastisk. Lydkvaliteten er nydelig med romlig lyd når man lytter til musikk. Og grafen som materiale i høyttalerelementene får frem detaljer ved hvert eneste instrument og hver eneste låt.

Spillyden er også solid, ikke minst takket være mikrofonkvalitet som nærmer seg nivået på større, dedikerte mikrofoner.

Og med tanke på design, ser Astro A50X flott ut. Designet er moderne og stilrent, samtidig som man har en del fysiske knapper lett tilgjengelig. Den lave vekten gjør også headsettet behagelig ved bruk, ikke minst takket være de myke øreputene.

Disse kan også byttes ut ved behov og sitter på med magnetiske punkter.

Og via Logitechs programvare er det mange muligheter for å skreddersy lydbildet. Her kan man justere for lydbalanse, sidetone, innstillinger for mikrofonen og mye mer. Dette på et nivå som proffe streamere og spillere vil like godt å fordype seg i.

Så, uten tvil er Astro A50X et spennende lydprodukt. Men man bør ha prisen med som faktor før kjøp. Og ikke minst at enheten krever en del tilkobling av kabler, og at denne først og fremst er stasjonær og vanskelig å flytte mellom rom og så videre.

Alle foto: tatt av redaksjonen. Bildet øverst, er av Logitech.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headset med mindre man passer godt på dem. Denne enheten er en av de langt mer kostbare på markedet som jevnt over byr på god kvalitet.

Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for større ungdom, og de som virkelig satser på e-sport og proff spilling. Det finnes rett og slett langt rimeligere headsett på markedet som også byr på god nok kvalitet.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i ungdommens spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headsett med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og selve spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Les om gode råd om sikker bruk av headsett her.

Her står det blant annet noen råd for å forebygge fremtidige hørselsproblemer hos barn og unge:

  • Demp lyden
  • Bruk ørepropper
  • Ta lydpauser jevnlig

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser