Creative Zen Hybrid 2

Trådløst over-ear headsett.

ANMELDELSE: Stiligere utseende, bedre på batteri og gaming samt habil på pris gjør Creative Zen Hybrid 2 til en god oppgradering sammenlignet med forgjengeren.

Creative er kjent for å ha produsert lydprodukter i alle år. Enten det er lydkort til datamaskiner eller eksterne høyttalere, så er det blitt et bredt sortiment over årenes gang. Samtidig utmerker Creative seg også på pris og en overkommelig innkjøpskostnad for de aller fleste.

Det gjør Creative til et interessant konsept også for musikk- og spillglade unge.

Creative Zen Hybrid 2

Kategori: Trådløst headsett
Utvikler: Creative

Creative Zen Hybrid 2 er oppfølgeren til Creative Zen HybridOg det er altså snakk om et trådløst headsett som i skrivende stund er priset til drøye 80 euro, altså litt under tusenlappen i norske kroner og øre.

Produktet er ikke ennå rullet ut til norske nettbutikker, men vil sannsynligvis dukke opp i sortimentet om ikke så lenge.

Zen Hybrid 2 er for det aller første en interessant oppgradering fra forgjengeren. Og nærmer seg i opplevelse og kvalitet et nivå som er sammenlignbart med dyrere headsett, samtidig som man får mye funksjonalitet for pengene.

Rett fra forpakningen følger det med USB-ladekabel og 3.5 mm lydkabel. Det er et stort pluss at produsentene legger med denne type grunnleggende tilbehør. Og det viser også at man kan bruke Zen Hybrid 2 ilag med utstyr som krever fysisk tilkobling.

For eksempel en håndkontroller til en spillkonsoll eller en iPad eller nettbrett med fysisk port for lydoverføring.

Det er samtidig ikke noe etui eller tøypose som følger med Zen Hybrid 2. Det betyr at headsettet er hakket mer komplisert å frakte hit og dit og må enten ligge løst og ubeskyttet i en sekk eller veske når denne er på farten og ikke i bruk.

Ellers har det absolutt skjedd noe med designet i overgangen mellom ny og gammel Zen Hybrid. Selve øreputene ser langt bedre ut og er ikke like skrukkete i kantene. Det stråler heller ikke ut med Creative-logo på sidene, og i stedet er dette mer tonet ned og lagt til på bøylene.

Zen Hybrid 2 fremstår derfor som mer stilrent, moderne, lekkert og nøytralt.

Ellers er øreputene behagelige og det finnes en pute i underkant av selve bøylen. Med bare en liten vektøkning og opp til totalt 287g, er det lite å si på komforten når det gjelder Zen Hybrid 2. Det er vanskelig å si om byggkvaliteten er skjør eller ikke.

Selve bøylen er av metall, men omrisset er av plast i alle ledd. Men det meste fremstår som nokså grei kvalitet ved første øyekast.

Noe av det aller mest imponerende er den påståtte batteritiden. Vi snakker her om opptil 67 timers bruk med lyddemping av, og 49 timer med denne funksjonen påslått. Det innebærer mange økter med musikk på øret enten man sitter på bussen eller i baksetet i bilen.

Ellers er det så klart trådløs tilkobling som gjelder og en oppdatering til Bluetooth 5.2. Men det er også mulighet for fysisk lydoverføring.

Headsettet har også fire mikrofoner som jobber for å dempe ut lyd når man slår på aktiv støydemping. Det betyr at man kan sitte på et kjøpesenter eller et tog, og «stenge» verden ute. Eller så kan man slå på et modus som slipper lyden inn når man vandrer ved trafikkerte gater eller skal ta en samtale med noen.

Den aktive støydempingen fungerer godt, og er med på å skape en boble fra omgivelsene. For eksempel når man har behov for å konsentrere seg og det er mye støy. Og alt i alt er dette både spennende og avansert funksjonalitet som er bakt inn i et headsett som har en relativt beskjeden prislapp.

Så her gjør Creative absolutt en god jobb.

En annen forskjell fra Zen Hybrid 2 og forgjengeren er at man i appen kan slå på «lav forsinkelse». Dette gjør at utviklerne frir til gamere, ettersom det akkurat her er viktig med minst mulig forsinkelse fra det som skjer i spillet og det man hører.

Man bruker også appen for å oppdatere headsettet med ny programvare, og for å justere på equalizer-innstillinger eller slå av og på lydgjennomgang fra omgivelsene. Ikke minst kan man se gjenværende batteritid.

Blant equalizer-innstillingene finner man spesifikke musikksjangre, men også justeringer som er tilpasset spilltitler som Call of Duty, Fortnite og Overwatch med flere.

Det er en god app-opplevelse og en klar forbedring fra forrige headsett. Man har riktignok fysiske knapper for å slå av og på headsettet og for å justere på volum og for å justere for støykansellering av eller på.

Men av en eller annen grunn er disse knappene nokså knotete plassert på bakre del av headsettet. Knappene er tynne og uadskillelige. Det er fort gjort å trykke på feil tast (om man finner den). Så her er det ingen justering fra forrige headsett dessverre.

Uansett er det positivt å også ha fysiske knapper.

Når det gjelder lydkvaliteten på Zen Hybrid 2 så er denne helt topp. Selve øreputene dekker ørene godt og gir en slags forsegling. Denne er hakket bedre dersom man ikke bruker briller, men selv med dette på plass så er komforten og omrisset helt innafor.

Man kan tilpasse lydbildet i equalizer-innstillingene, men generelt er det vektlegging av en dyp og romlig lyd med fokus på bass.

Dersom man tester ut en kraftpakke av en låt som Pumped up Kicks remix hører man en jevn during av bass, kraft og tyngde i headsettet. I samme gate finner man Kygo med låta I`ll Wait. Og her kan man høre hvordan vokaler og ekko sprer seg rundt omkring i «lydkammeret».

Vokaler høres krystallklare ut og alt av piano, basslinjer og annet får en perfekt gjenklang. Med andre ord er dette et headsett som er som støpt for denne type musikksjanger.

Men headsettet håndterer også pop og vokalpregede låter som Lissie med When I`m Alone. Men lydbildet blir hakket svakere og har litt mindre slagkraft. Det ser ut til å være en favorisering av pop, bass og trommer.

Det dreier seg uansett om smak og preferanse – men ved lytting oppleves Zen Hybrid 2 som et habilt headsett som kan fint fungere til hverdags og alt annet av bruk enten det er musikk, film eller spilling.

Særlig for sistnevnte når man har mulighet for å slå på en funksjon som reduserer forsinkelse.

Det er også verdt å nevne at headsettet har egne mikrofoner som gjør det mulig å ta telefonsamtaler på farten, eller om ungdommen i huset sitter i en videosamtale på nett. Kvaliteten på mikrofonen er nokså god og gjør det mulig å være i bevegelse uten å måtte holde mobiltelefonen fysisk.

Ellers kan man være tilkoblet to enheter samtidig, for eksempel en datamaskin og en mobiltelefon. Og så kan man bytte på lydkilde ved behov.

Creative Zen Hybrid 2 er en spennende pakke og et interessant lydprodukt. Aller først så får man mye funksjonalitet og batteritid for pengene. Her er det aktiv og hybrid (tilpasningsdyktig) støydemping som fungerer godt og som er med på å luke ut vræl fra omgivelsene.

Batteritiden er helt hinsides og gir pusterom fra behov for lading. Det betyr at denne passer ypperlig for unge som er på farten eller lange turer på hytta uten tilgang til lademuligheter.

Lydkvaliteten er for øvrig god og tilpasset basstunge låter og pop-segmentet. Det er en klar oppgradering i hvordan appen fungerer og dette gir større kontroll over equalizer-innstillinger, lydgjennomstrømming og mer.

En annen kvalitet er allsidigheten til dette headsettet. Det finnes en egen funksjon for å dempe på forsinkelse, noe som gjør headsettet ypperlig for gaming. Og med tanke på prisen er det vanskelig å klage på så veldig mye når man får en fin kombinasjon for en innkjøpspris som ikke ruinerer.

Åpenbart kunne man savne større motstandsdyktighet mot regn og temperatur, særlig i et værhardt land som Norge. Og ikke minst et etui som gjør det lettere å beskytte headsettet når det ikke er i bruk og under transport.

Men utover det, får man mye headsett for pengene.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem. Denne enheten vil tåle bruk, men er ikke like værfast som en del andre alternativer på markedet. Og er derfor også mer utsatt for vann, temperatur og støv.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling og lyd rett på øret, kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for alle aldre. Samtidig er bøylen tilpasningsdyktig, men startpunktet passer best for litt større hodefasonger.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Snakk også med barna om smart bruk av headsett når de er ute å ferdes. Høyt volum kan fase ut trafikklyd og annen type risiko i omgivelsene.

Les om gode råd om sikker bruk av headsett her.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser