Jabra Elite 4 Active

Trådløse "in-ear" hodetelefoner.

ANMELDELSE: Trådløse ørepropper blir den perfekte treningspartneren med kraftig bass og tåleevne for regn og svette.

Headsett og trådløse ørepropper er blitt allemannseie for de som vil lytte til musikk på farten. Langs disse rekkene går også Jabra med Elite 4 Active. Som produktnavnet påpeker er det fysisk aktive folk og fe som er målgruppen, selv om øreproppene har egenskaper som passer for alle musikklyttere.

Treningsentusiaster – enten det er ungdom som jogger, sykler eller padler kajakk – vil kunne få stor glede av Elite 4 Active. 

Samtidig passer disse utmerket til å lytte til musikk på bussen eller til strømming av TV-serier på hytta. Oppsummert har Elite 4 Active flere muligheter enn begrensninger, og uten en prislapp som ruinerer lommepengene til ungdommen helt (eller foreldrenes lommebok for den saks skyld).

Jabra Elite 4 Active

Kategori: Lyd
Utvikler: Jabra

For å ta det grunnleggende først. Hvem er Jabra? De danske utviklerne av lydteknologi har egentlig to målgrupper. Kontorfolk og befolkningen for øvrig. Jabra selger dyrere lydprodukter og varianter til budsjettpris. Samtidig er Jabra konkurransedyktige på pris, uten å gå ned på kvalitet.

I produktlinja finner man en god dose trådløse ørepropper. For eksempel den rimeligere Elite 3 kontra den mer kostbare Elite 85h. «Active» sikter mot de som trener eller er fysisk aktive i en eller annen sammenheng. Da kreves det også mer robust materiale og motstandsdyktighet.

Jabra har enda en dyrere variant i active-serien, og Elite 4 er den rimeligere av de to.

Så hva er bygget inn i enhetene for å tåle fysiske anstrengelser, kropp og svette? Først og fremst har disse IP57-gradert beskyttelse mot vann og svette. Det betyr at disse er beskyttet mot støv, og tåler kortvarig tid i vann (1 meters dybde i opptil 30 minutter).

Man kan altså ikke dra ut på svømmetur over Atlanteren med disse. Men til omtrent alt annet enten man padler kajakk, jogger eller sykler i regn – eller generelt bare svetter mye, så vil ikke Elite 4 Active gi opp i møte mellom menneske og natur.

Enten ungdommen trener, eller generelt bare er ute og farter, så behøver poden ikke å frykte en regnskyll eller to. Det gir trygghet å vite at lyd-enheten henger med på lasset allikevel.

Sammenlignet med for eksempel Jaybird Vista 2 har ikke Jabras musikkutstyr «vinger» som sikrer at disse holder seg på plass i ørene under en løpetur eller to. Til tross for det, argumenterer Jabra godt for at disse har en passform som vil sitte godt allikevel.

Elite 4 Active sitter definitivt godt, selv om disse ikke fremmes med samme, bedre passform-teknologi som storebroren, den dyrere Elite 7 Active lover. Men enten man jogger, sykler eller hopper så vil neppe Elite 4 Active falle ut med det første. Også under vår test.

Det følger allikevel med tre gummitupper til forskjellige størrelser på øreganger. Så her kan det være lurt å bruke litt tid på å finne en passform som virkelig sitter.

Ellers lover det godt med batteritid på disse øreproppene. Opptil syv timers bruk (avhengig av volum og lignende) pluss et etui som kan lade øreproppene ytterligere tre ganger til. Ladeetuiet er kjekt og lite med magneter som gjør at øreproppene faller enkelt på plass for å motta strømforsyning.

Etuiet kan fint passe i en bukselomme, en veske eller en sekk. Det vil nok tåle en del bruk, samtidig som etuiet bærer preg av en noe sårbar «plastfølelse».

Jabra har gått for USB-C kontakt som standard for å lade enheten – noe som er kjekt og opp til dagens ladestandard. Ellers har Elite 4 Active nyere bluetooth-teknologi og kobler seg til mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner.

Enhetene har også aktiv støydemping for å luke ut lyd i omgivelsene. Riktignok demper disse en del støy i seg selv bare i utforming og i kraft av at de dekker øregangen. Til situasjoner der man trenger å høre lyd i omgivelsen, enten det er en prat med en bekjent på butikken, eller trafikk, kan man enkelt trykke på en knapp for å fange opp lyd med mikrofonene.

Og når man først snakker om mikrofoner så har disse hele fire av dem for å gi bedre samtalekvalitet. I sum er ikke samtalekvaliteten noe særlig revolusjonerende, men god nok til prat innendørs, og helt ok utendørs, men svikter noe om det er mye trafikk og vær.

Så til det aller viktigste. Hvordan er lyden på Elite 4 Active? La det først nevnes at det er sjeldent at Jabra skuffer på dette punktet, selv med de rimeligere enhetene sine. Elite 4 Active er først og fremst bygget for å gi en dytt under treningsforhold. Vi snakker her så klart om bass, og Elite 4 Active har definitivt et fokus på nettopp det.

Avhengig av hvordan låtene er bygget opp, og equalizer-innstillingene man velger i appen, leverer Elite 4 Active kraft, men også et helhetlig, godt og klart lydbilde som egner seg til musikklytting og filmtitting generelt (uten særlig merkbar forsinkelse).

I den medfølgende appen kan man velge egne innstillinger som gir kraftigere eller mer nøytral bass. Uavhengig av dette er det et solid og godt lydbilde som blir levert av disse øreproppene. Som eksempel med låten «Pumped up Kicks Remix» durer det godt i ørene med tøffe basslinjer, synthesizer og trommer.

Vokalsterke, roligere låter, som for eksempel et stykke musikk fra Lissie viser at Elite 4 Active handler om mer enn bare «trøkk». Vokaler kommer tydelig frem i lydbildet og leker med innslag av elektrisk gitar, bass og trommer. Eller bare det å lytte til en podkast for eksempel.

Så for å oppsummere og avslutte: Elite 4 Active er designet for å tåle elementene enten det er regn eller svette. Batteritiden holder i dagevis slik at poden ikke behøver å bekymre seg for å lade før helgens hyttetur.

Og lydbildet er fenomenalt, støpt for trening, men også TV-serie-strømming og musikklytting generelt. I tillegg er ikke prisen så verst. Dette er ikke av de billigste, heller ikke i Jabras portefølje, men samtidig så får man en del goder med på lasset når innkjøpsprisen øker noen hakk.

Egnethet

Jabra Elite 4 Active er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i et lavere sjikt, og flere hundrelapper under nyeste Apple Airpods for eksempel. Ellers passer disse til alt som blinker og går av smartenheter.

Barna bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og disse er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse tåler regn, svette og er motstandsdyktige mot støv. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Alle foto: Jabra

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser