Jabra Elite 3

Trådløse "in-ear" hodetelefoner.

ANMELDELSE: Trådløse ørepropper byr på god og kraftfull lyd til en rimelig innkjøpspris.

Jabra befinner seg et eller annet sted i midtsjiktet på markedet med tanke på pris på ørepropper og headsett. Samtidig har produktene gjerne en eksklusiv opplevelse og en lydkvalitet som imponerer. I den ene enden kjører Jabra rimeligere varianter som for eksempel headsettet Elite 45h.

Her er det allikevel vanvittig god lyd med tanke på prisen. Så har man de dyrere produktene som Elite 85t og Elite 85H. Titlene sier kanskje ikke så mye, men dette er da modeller som tilbyr noen mer funksjoner og bedre kvalitet på lyden.

Jabra Elite 3

Kategori: Lyd
Utvikler: Jabra

Elite 3 lander som en av de rimeligste (fullstendig) trådløse øreproppene som Jabra har i hylla akkurat nå. Det er en markant lavere introduksjonspris på disse sammenlignet med noen av de andre, nyere modellene.

Det finnes andre merker som også har rimelige ørepropper. Men Elite 3 lander noe som er vesentlig og viktig; nemlig god lyd, komfort og kvalitet.

Med den relativt lave innstegsprisen når Jabra også et bredere publikum; ungdom som kanskje ikke ønsker å tømme lommeboka helt og fullstendig. Elite 3 er også et utmerket og rimeligere alternativ til for eksempel Apple Airpods, men med en lavere innkjøpspris. Dette uten å gå på bekostning av funksjonalitet og kvalitet.

Aller først, hvorfor velge trådløse ørepropper i det hele tatt? Hvorfor ikke heller velge noe billigere som henger ihop med ledning? Det er jo fordeler og ulemper med begge. Med tradisjonelle ørepropper og headsett med ledning, slipper man å tenke på batteritid i tillegg til at det er vanskeligere å miste disse.

En trådløs ørepropp kan fort bli glemt i et bussete, på en grusvei eller i sekken.

Samtidig, slipper ungdommene irriterende ledninger som henger og svaier her og der. Det gir en helt annen frihet å kunne sykle, jogge eller trene uten en kabel som strammer til eller dingler i veien. Ja, bare det å sitte å se og strømme en film er bedre uten ledningen som henger ned.

Dessuten kan man styre musikkavspillingen, volum og annet ved å trykke rett på knappene som ligger ved øreproppene. Og det er en gode i seg selv å kunne la mobiltelefonen ligge igjen i sekken eller lomma, uten å måtte ta denne opp hver gang man skal bytte en sang eller ta imot en samtale.

Elite 3 tar seg godt ut når man åpner forpakningen. Det første man legger merke til er nok at disse sitter hakket bedre og mer komfortabelt i øret enn tidligere produktlinjer. Vel, bortsett fra Elite 85t som også sitter ganske så godt.

Uansett vil man med denne produktlinjen får ørepropper som sitter godt og behagelig over tid. Og komfort er nøkkelordet her. I tillegg sitter de fast, og faller ikke ut så lett. Det betyr at ungdommen også kan være i aktivitet når disse er i bruk.

Det følger med tre forskjellige størrelser på «tuppene», selv om standardstørrelsen vil nok passe de fleste øreganger.

Elite 3 er også vannbestandige (IP55) som betyr at de tåler regn og svette, men det er altså ikke disse øreproppene du bruker om du skal svømme over Den engelske kanal. Men hvem er det vel egentlig som svømmer med ørepropper?

Med denne beskyttelsen på plass behøver ikke ungdommer å bekymre seg for et regnskur eller et aktivt nivå mens de bruker øreproppene.

Batteritiden er også et stort pluss og disse vil vare både en biltur og en hyttetur i lengde. Opptil 7 timers bruk på proppene angir en ganske så god standard, i tillegg til at ladeetuiet kjører opptil 21 timer med strøm.

Ladeetuiet må også nevnes for denne er i en ganske så praktisk størrelse. Denne kan passe fint i en lomme eller en sekk. Magnetkontakter sikrer også at øreproppene lander der de hører hjemme og får strømmen de trenger.

Så må lyden nevnes, for den er skikkelig god. Først og fremst er det mye bass og et kraftig lydbilde. Sammenlignet med Elite 75T som kommer fra samme produsent, er ikke lydbildet like klart. Man merker det på roligere låter at det kan bli en svak skurring.

Men på mer tempofylte låter i popsjangeren – gjør Elite 3 en fantastisk jobb. Man får kraften av et skikkelig anlegg omformet til lommestørrelse.

Og med tanke på prisen, er dette et kompromiss som så absolutt er til å leve med. Det er også mulig å skreddersy lytteopplevelsen i Sound+ – appen som blant annet gjør det mulig å velge equalizer og en lyttestil som tilpasser seg til dine preferanser.

For ungdom som skal chatte med venner, spille inn et lydopptak til en presentasjon, eller noe annet – er det hele fire mikrofoner i bruk. Vi opplever at samtale- og opptaktskvaliteten blir god og klar. Teknologien vil også jobbe for å kompensere for trafikk- og vindlyd, uten å kunne fjerne alt av bakgrunnsstøy riktignok.

Det må også nevnes at mange funksjoner er bygget inn i knapper på øreproppene. Noen modeller kan være ganske harde å trykke på så man får kjenne på det i øregangene, men det er ikke noe problem med Elite 3.

Ved å trykke forsiktig på siden eller ved å holde inne kan man pause og bytte sanger eller øke og senke volum. Det er også mulig å velge «hearthrough», som altså setter i gang mikrofonen slik at man hører lyd i omgivelsene.

Ellers har ikke Elite 3 aktiv støydemping som fjerner lyd i omgivelsene. Men passformen er allikevel laget på en måte som stenger for mye støy.

Elite 3 er et kjempeprodukt fra Jabra med mye teknologi pakket inn i en liten pris. Man får ikke like god klarhet i lydbildet som på de dyrere variantene til utvikleren, men samtidig må det være noen kompromisser så klart.

Ellers er dette et perfekt tilbehør for barn og unge som liker bass- og tempofylte låter. Der gjør rett og slett Elite 3 en fantastisk jobb med full kraft og deilig bass.

Egnethet

Jabra Elite 3 er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i laveste sjiktet, og noen hundrelapper under Apples Airpods for eksempel. Ellers passer disse til alt som blinker og går av smartenheter.

Barna bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og disse er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse tåler regn og er motstandsdyktige mot støv. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Alle foto: Jabra

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser