Nintendo Switch Lite

Spillkonsoll. Barnevakten anbefaler denne fra fem år.

ANMELDELSE: Den mest barne- og familievennlige spillkonsollen på markedet er blitt enda enklere å ta med på farten. Nintendo leverer som vanlig et solid produkt fra topp til tå! Anbefales varmt til spillglade barn fra fem år.

Nintendo sin spillkonsoll, Switch, har vært på markedet i snart to år. Og den har absolutt ikke skuffet!

Der andre spillkonsoller satser på grafikk og realisme, har Nintendo fokusert mer på lystbetont underholdning ilag med familie og venner. Dette med spill som gir en gladfølelse! Det er utgitt mer enn 2000 spill med ikoniske titler som Mario Kart, Super Smash Bros, The Legend of Zelda, Mario Party og mer.

I tillegg har Nintendo tidvis siktet mot et eldre publikum med innpass av populære skytespill som Fortnite, Skyrim og nå, Overwatch.

Der alle andre konsoller feiler, har Nintendo banet vei med spill som tilbyr flerspiller på samme skjerm. Altså en mulighet til å være sosial og spille når man er i samme fysiske rom som venner og familie. Også er det mye stilig teknologi som bakes inn i maskineriet og gir inspirasjon til mekaniske dupeditter som LABO-serien.

Nintendo Switch Lite

Kategori: Spillkonsoll
Utgiver: Nintendo

Nå har Nintendo lansert en håndholdt versjon av spillkonsollen. Altså, Switch kan også spilles håndholdt ved at man tar den med seg på farten og spiller med den innebygde skjermen. Men så kan den også kobles til en TV-skjerm i tillegg. Det kan ikke Nintendo Switch Lite.

Prismessig er Lite en del hundrelapper billigere. Men det er også mer som skiller de to versjonene fra hverandre.

Lite fungerer altså kun som håndholdt konsoll. De to kontrollene som er avtagbare på den originale Switch, er denne gangen «limt fast». Og det oppleves som om kontrollene sitter stødigere og bedre av den grunn.

Selve skjermen er mindre på Lite. Spillkonsollen er derfor lettere å ta med på farten og sitter bedre i hånden. Men det er fortsatt berøringsteknologi i bruk på skjermen, gyro for bevegelsesmanøvrering og nydelig fargeteknologi. Så på disse momentene imponerer Nintendo Switch Lite.

Den opprinnelige Switch-konsollen har en batteritid på alt fra 2.5 til 6.5 timer, avhengig av bruk. En nyere utgave har forbedret batteritid fra 4½-9 timer (Modell HAC-001-01). Switch Lite skal by på mellom 3 og 7 timer. Ellers er det også andre forskjeller å være obs på:

Switch Lite fokuserer mer på enspiller. For å spille med andre, må de også ha en egen konsoll for å spille lokal flerspiller (støtter opptil åtte personer med hver sin konsoll), eventuelt så kan man spille med andre på nett. Den opprinnelige Switch-konsollen hadde muligheten for å ta av kontrollene på siden slik at man kunne spille flere personer på samme skjerm. Dette har ikke Lite. En mellomløsning er om man har ekstra håndkontrollere. Disse kan kobles til Lite-konsollen, slik at flere kan spille på samme skjerm. Men det blir jo et mindre bilde fordelt på flere personer.

Lite mangler også vibrasjon, automatisk lyssetting og kompatibilitet med LABO-settene til Nintendo.

Argumentene for Nintendo Switch Lite er selvsagt prisen. Den er mindre kostbar å kjøpe inn til barna, og bedre for lommeboka om denne skulle gå tapt/bli slitt ut. Enheten er også mindre og plassbesparende om man skal ta med denne på reisefot. Denne veier også mindre enn den opprinnelige Switch-konsollen.

Som med alle produkter som har «lite» i navnet sitt, er dette en skrellet versjon som er noe enklere, men man får her tilgang til flesteparten av de gode kjernespillene. Med Lite mister man noe som er Nintendo sitt karakterpreg: Muligheten til å spille flere på en delt TV-skjerm.

Skjermkvaliteten skal det heller ikke sies noe på. Den 5,5 tommer store LCD-touchskjermen viser 720p HD-oppløsning. Stereo-høyttalere er integrert, og man kan lagre spill med opptil 32 GB, eller så kan man sette inn et minnekort for å utvide lagringsplassen.

Nintendo Switch Lite er uansett et fantastisk produkt som gir tilgang til mange, mange kvalitetsspill. I og med at kontrollene på siden sitter fast i enheten, føles denne stødigere enn ordinære Switch. Denne kan lett passe inn i en sekk eller en veske (men skjermbeskytter og etui anbefales for å hindre småskader ved sammenstøt). Også er det bare å plukke den opp og spille på den.

Spillkonsollen har også ene evne til å gå i dvalemodus i stedet for å skru seg helt av når man trykker på av-knappen. Det betyr at barna enkelt kan fortsette spillet der de pauset sist. All spillprogresjon «venter», og på foreldrefronten er det enklere å si til barna at de må ta pauser, for så å ta opp spillingen senere igjen.

Spillkonsollen kommer også i tre artige farger med gul, grå og turkis.

Selv om man også kan spille på mobil og nettbrett når man er på farten, så er det langt bedre kontrollere og grafikk i en slik, bærbar spillkonsoll. Det er rett og slett ikke det samme å trykke og taste på en skjerm, som å holde kontrollere fysisk i hånden.

Og om flere i vennekretsen har en konsoll kan man spille sammen via en lokal tilkobling. Det vil si, at Switch-konsollene kobles direkte til hverandre, og behøver ikke internett-tilkobling som sådan. På den måten, kan barna spille og være sosiale sammen, også når de er i nærheten av hverandre. Noe som er langt vanskeligere om man hadde hatt en annen spillkonsoll eller PC. der man også må flytte med skjermer og høyttalere for å få samme funksjon oppe og gå.

Nintendo Switch Lite kan altså skilte med mye bra. Konsollen føles robust når det gjelder kvalitet, en god og fargerik skjerm, stereohøyttalere og mer, gjør dette til en suveren, håndholdt spillkonsoll som ingen andre produsenter, per nå, kan matche. Så hva mer er det å si? Super Mario og Zelda venter!

Egnethet

Nintendos siste tillegg leverer. Dette er en konsoll som er gjennomtenkt på mange plan. Portabiliteten er et stort pluss, og denne er enkel å ta med på reisefot takket være god batteritid og størrelsen. Man får «nettbrett-følelsen», men med langt bedre spillutvalg, maskinvare og bedre spillkontrollere.

Men man bør være obs på, at i motsetning til Nintendo Switch (den vanlige konsollen), så er det ikke mulig å koble denne til TV-skjerm og lignende. Switch Lite passer derfor best for barn som spiller alene, eller på nett. Eventuelt at flere i vennegruppa har samme konsoll og kobler disse direkte opp mot hverandre.

Switch Lite er svært familievennlig . Fra start til slutt blir man veiledet i hvordan man skal sette på foreldrekontroller, sette opp passord på nettbutikken, og det er et massivt utvalg av spill som er beregnet for en yngre målgruppe. Langt flere enn til andre spillkonsoller og PC.

Menyer er også relativt enkle å navigere seg i sammenlignet med andre spillmaskiner.

Men om man bør velge Switch eller noe annet, kommer an på hva slags type spilling barna vil bryne seg på. Er det skytespill og realisme som gjelder, ja da er kanskje konsoll og PC veien å gå. Er det barnevennlige titler, og underholdning som både store og små familiemedlemmer kan bli glad, ja da er nok Switch Lite et bedre alternativ. Ikke minst om man ønsker noe som kan bli med på ferieturer, hytta og på bussen. Lite er smidig og tar lite plass.

Vanskelighetsgrad

0-2 år: Under aldersanbefaling.

3-6 år: Switch Lite passer fra frem år og oppover. Her er det mange barnevennlige alternativer med titler som Mario, Lego og Sonic for å nevne noen få.

7 -11 år: Switch Lite passer også svært godt for denne aldersgruppen. Det finnes også spill som passer for en eldre målgruppe, og denne er en genial reisekamerat som få, andre bærbare spillkonsoller kan leve opptil.

12-15 år: Switch Lite vil også kunne underholde eldre barn og ungdom som søker til spill som Minecraft, Fortnite og Overwatch for eksempel.

16+: Switch har også spilltitler som er beregnet for eldre ungdom og voksne.

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser