Osmo Pizza Co

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen fra fem år.

ANMELDELSE: La barna få drive sin egen pizzarestaurant. Her kombineres fysiske leker med iPad-teknologi. Barna lærer både regning og kreativitet.

Osmo har med sin produktserie klart å skape en kombinasjon av fysiske og digitale leker. Ved å utnytte iPadens kamera og skjerm, fungerer enheten i takt med fysiske leker. Eksempelvis kan man kode en datastyrt figur med fysiske brikker, tegne noe for hånd som påvirke det som skjer på skjermen og andre typer konsepter.

Måten dette fungerer på er ved at iPadens kamera leser det som er foran den. Dette påvirker så det som skjer på skjermen. Tilbehøret man trenger er ikke særlig komplekst. Alle Osmo-produkter fungerer ved hjelp av en base som holder iPaden og et lite speil som plasseres over kameraet. Veldig enkelt og intuitivt å sette opp uten verken kabel eller batteri.

Osmo Pizza Co

Kategori: Tilbehør til nettbrett
Utvikler: Osmo

Pizza Co gjør det mulig for barna å drive sin egen pizzarestaurant. Her skal barna ta imot bestillinger, velge riktig topping og så ordne opp med betaling i etterkant. På det vis lærer barna både regning og andre ferdigheter som kreves for å stå bak disken.

Med i pakken følger det med en pizza gjengitt i form av en pappbrikke. I tillegg er det en skuff med penger både som sedler og mynter. Det følger også med enda en skuff med ulike toppinger til pizzaen. På menyen har man ansjos, oliven, paprika, ananas, pepperoni og sopp.

Hver kunde som dukker opp i restauranten har ulike preferanser, så her må man skreddersy menyen til hver enkelt.

Gangen i spillet foregår i sykluser med dager. Man får et forvarsel om hvor travel den kommende dagen vil bli. Deretter dukker kundene opp. Noen bestillinger er tidskritiske. Og jo mer nøye pizzabakeren er, jo mer tips får man etter at maten er fortært.

Barna får også en oppsummerende liste som forteller noe om hvor fornøyde eller misfornøyde kundene er etter besøket.

På skjermen kan man fritt bevege seg til siden i lokalene. Så man kan se kundene som kommer inn ved inngangen, og man kan så sveipe bildet til høyre for å se gjestene nytte maten sin. Det er også andre detaljer i bildet som for eksempel en lastebil som leverer ingredienser i bakgrunnen, eller at man ser kundene på gaten som er på vei inn.

Gjestene er animert som artige dyrefigurer. De har sjarmerende klær og viser tydelig uttrykk som glede eller skuffelse avhengig av hvordan bestillingen går. På den måten lærer også barna å tolke ansiktsuttrykk og respons på handlinger man gjør i spillet.

Man kan ha flere profiler i samme app slik at barn av ulike alder og ferdighetsnivå kan tilpasse vanskelighetsgraden til sin egen. Det finnes for eksempel et eget junior-modus for de yngste, og man kan skru av muligheten for at man må gi tilbake veksel i de tilfeller barna bare skal fokusere på å lage pizzaer og ikke ennå har lært å regne.

Det går også an å justere for hvor komplisert vekslingen skal være. Om man bare skal bruke store sedler, eller også mynter. Selve valuta-systemet i spillet er noe småkomplisert der man har enere i både sedler og mynter, men man skjønner fort greia.

Utregningen er også relativt intuitivt ved at man ser hvor mye penger som er betalt, og hvor mye som skal veksles tilbake. En liten søyle viser hvor mye som gjenstår når man plasserer ut mynter på disken.

Pizza Co fra Osmo er et superhyggelig produkt som kombinerer skjermglede med fysiske leker. Her kan barna drifte sin egen pizzarestaurant fra topp til tå.

I det ene øyeblikket kan barna ta imot gjester og bestillinger. Man får gleden av å dekorere en fysisk lekepizza med topping, samtidig som skjermen og dens egenskaper byr på virtuelle kunder. Her kan barna også tolke non-verbale signaler og se an om kundene blir fornøyde eller ikke.

Deretter må barna trene på regneferdighetene sine når de gir igjen riktig veksel. Dette er et supert konsept der barna både leser (norsk tekst) og regner i en motiverende og naturlig kontekst.

Ikke minst byr konseptet på rollespill og fantasi i en form med positiv skjermbruk. Barna kan også samarbeide med søsken og foreldre når de drifter sin egen restaurant. Jo mer inntekter barna får, jo flere muligheter får de til å skreddersy lokalene sine.

Man kan nemlig bruke sparepenger i spillet til å pusse opp og kjøpe interiør og nye stekeovner i restauranten.

Egnethet

Osmo Pizza Co er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen, så er man i gang. En voksen må allikevel være med på å registrere en foreldrekonto, og gjerne hjelpe barnet med å sette opp en profil. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn fra fem år. Appen har norsk tekst og norske intruksjoner.

Det er også mulig å tilpasse vanskelighetsgraden for barna. Blant annet er det et eget junior-modus for de yngste, og man kan justere hvor vanskelig det er å gi riktig veksel tilbake til kundene. Eventuelt kan man fjerne regne-delen helt ved at barna bare lager pizzaer.

Utover det er utstyret laget i papp. Selve pizzaen er laget i brettbar papp, og det kan tenkes at denne bretten vil svekkes over tid. Selve basen og reflektoren er derimot laget av solid hardplast.

Dette kan derfor være et utmerket produkt både til hjemme- og skolebruk.

Alle foto: Osmo

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser