Ikke la barna ringe eller chatte med Momo

Momo er et internett-fenomen som skremmer barn og tenåringer. Selv om mye av Momo-bølgen er ufarlig, er det på sin plass å minne barn om å ikke kontakte fremmede.

(Artikkelen er fra 2018.) Svært mange medier over hele verden melder om at Momo-personer eller Momo-spill gir barn og unge uetiske eller farlige oppdrag, dette kalles “Momo Challenge“ og går for eksempel ut på å plage dyr eller mennesker eller drive med selvskading.

Det er vanskelig å vite hvor mye av dette som er sant, men man bør være føre var nå som Momo spres mye. Hvem som helst kan kalle seg Momo i sosiale medier.

Momo var opprinnelig en stygg dukkeaktig skulptur som ble laget av et japansk selskap som produserer spesialeffekter. Et bilde av dukken ble publisert i sosiale medier i 2016, dermed begynte folk å lage sine egne digitale versjoner av figuren. Momo har spredd seg til mange kanaler og blir tatt i bruk på ulike måter for å skremme barn.

Dårlige apper

Mye med Momo virker helt ufarlig. Figuren er for eksempel hovedperson i en del apper. Barnevakten testet tre slike apper. Spillene handler om at spilleren skal komme seg ut av et mørkt og skummelt hus før Momo plutselig spretter frem og enten myrder eller skremmer. Spillene har enkel grafikk og man blir ofte forstyrret av reklame for andre spill.

Ikke ring fremmede

Det barna ikke bør gjøre, er å ringe, sende SMS eller chatte med folk som utgir seg for å være Momo, for man vet ikke hvem som er i den andre enden. Mange medier melder om at Momo svarer med ulike ekle utfordringer som kan gå ut på å avsløre privat informasjon eller være slem mot andre. Hvis barna ikke gjør som Momo sier, kommer Momo med ulike trusler eller forsøker å skremme med ekle bilder. Kanskje Momo kommer hjem til deg? Kanskje hele slekten din blir forbannet? Du er nødt til å gjøre som Momo sier!

Blue Whale

Den tidligere Blue Whale utfordret enkeltpersoner til å skade seg selv. Det er er en del barn som har depresjoner eller dårlig selvbilde, disse kan man regne med er spesielt utsatt for å bli hektet. Blue Whale gikk ut på å gi enkle utfordringer i starten, for eksempel at barnet skulle stå opp en del tidligere enn normalt. Så ble utfordringene etter hvert verre, for eksempel at barnet skulle gå på epleslang, og til slutt handlet de om selvskading og lignende.

Når barnet først har startet «leken» og investert tid og krefter på en del lettere utfordringer, kan det for noen være vanskelig å stanse.Foreldre bør være oppmerksomme på at slike «spill» finnes.

Momo over alt

Barnevakten har fått noen henvendelser fra foreldre og skoler om Momo. Fenomenet Momo sprer seg nå som ild i tørt gress på nettet, du finner Momo både på Facebook og Youtube. Momo finnes altså ikke bare som apper, men også som sketsjer, bilder, telefonnumre og alt mulig fordi så mange vil skremme noen med Momo. Eller bare snakke om Momo. Eller kanskje utfordre andre til å utføre fæle oppgaver.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Montasje av bilder som viser Momo-fenomenet.

Lekeringe til Momo

Det finnes en del Momo-apper. Noen av dem går ut på at du kan «ringe» Momo, eller at Momo kan «ringe» deg. Men da er det ikke et ekte nummer man ringer. Appen gir inntrykk for at Momo ringer deg, men egentlig er det bare en film som går.

Youtuberen Rene Wurz avslørte en slik app ganske raskt da han testet den. Selv satt han med en android-telefon, men ringelyden i appen var fra en Iphone. Da var det lett å forstå, i hvert fall for voksne, at det ikke var snakk om en ekte telefonsamtale. Likevel kan det være ganske skremmende når Momo plutselig spretter frem på skjermen og skremmer deg eller sender deg truende meldinger eller ekle bilder.

Barnevaktens Momo-råd til foreldre

Det er mye ved Momo-fenomenet som virker ganske ufarlig. Noen velger for eksempel å kle seg ut som Momo for å skremme venner eller naboer. Og en del av appene ser ut til å være produsert bare for å spre reklame, uten at appene lurer barna til negative handlinger.

Det er også mye ute i den store verden som heter noe med Momo, uten at det har tilknytning til denne skremmefiguren.

Det Barnevakten advarer mot, er å opprette kontakt med Momo-profiler i sosiale medier og å benytte telefonummere der eieren av nummeret kaller seg Momo. Det er i utgangspunktet risikabelt nok for barn å kontakte fremmede via SMS, oppringning eller chat. Kontakter barna et Momo-nummer, da kan være ganske sikker på at den som svarer, er ute etter å skremme, true eller dele ut destruktive oppgaver.

Er det en Momo som spør om å bli venn med barnet i en chattekanal eller andre steder, er det gode grunner til å ikke si ja. Man bør heller ikke delta i eventuelle Momo-utfordringer som deles i sosiale medier, for det er risiko for at oppgavene blir verre og verre. 

Momo finnes i så mange varianter i så mange kanaler at det enkleste er å si til barna at de bør holde seg unna Momo, selv om mye av Momo-bølgen ikke er så farlig.

Momo-tips fra Politiet

  • Ta skjermbilde av henvendelser fra Momo. 
  • Blokker telefonnummer/kontoer som utgir seg for å være Momo. 
  • Momo kan true med at han/hun har hacket din Whatsapp, men det er nesten aldri tilfelle og oftest tomme trusler. 
  • Ha to-faktor autentisering på Whatsapp, så motvirker du hacking. 
  • Ikke last ned apper utenfor Itunes/App Store og Google play. 

Les også

Challenges er ikke bare Momo. Barna har det moro med utfordinger.

Hvordan unngå at bara blir skremt av Momo.

Flere artikler fra Barnevakten.

Anmeldelser av spill, apper og filmer.

Bli medlem av Barnevakten