Hvordan unngå at barna blir skremt av Momo

Mange har siden høsten 2018 latt seg skremme eller provosere over nettfenomenet Momo. Hvordan kan man forhindre at barna blir skremt av den ekle figuren?

(Artikkelen er fra 2019.) I 2018 gikk Momo-bølgen over hele verden. Den ekle figuren ble brukt på ulike måter for å skremme og tulle på nettet. Folk lagde sketsjer og skremmevideoer. Enkelte kledde seg ut som Momo og løp rundt i nabolaget. Momo havnet også i app-spill av lav kvalitet, og noen sendte kjedemeldinger på Snapchat med Momo som trussel.

Oppå det hele fantes det mange advarsler om at Momo-figuren ble brukt til å lure barn til selvskading eller til å skade andre i såkalte challenges (utfordringsleker). Det finnes utallige nyhetsinnslag verden rundt som hevder at barn skades av Momo challenge, men det er vanskelig å oppdrive konkrete eksempler som dokumenterer dette. Nettsteder som driver med faktasjekking, skriver at Momo challenge ikke finnes.

Det er likevel mange personer som kaller seg Momo på nettet, og en del av dem kaller seg Momo Challenge, vårt råd er at barn ikke tar kontakt med disse. Barn bør uansett være forsiktige når det gjelder fremmede. Når noen kaller seg Momo, bør man være ekstra forsiktig, det er risiko for at de er ute etter å skremme eller lure.

Skjermdump av Momo-profiler på Facebook. Foto: Barnevakten

Hvem står bak Momo?

Momo er blitt felleseie på samme måte som at ingen eier julenissen. Hvem som helst kan kalle seg julenissen på nettet og det samme gjelder Momo. Opprinnelig var figuren en skulptur som ble vist frem på en utstilling i Japan. Noen tok bilde av skulpturen og delte på nettet. Etter en tid ble figuren brukt til å skape alt fra apper til tomme advarsler. I følge kunstneren er skulpturen nå ødelagt, ifølge Sun, Asiaone og Rolling Stone. Men Momo-fenomenet lever uansett videre på nettet.

Kan Momo bryte inn i barnefilmer?

Momo-bølgen ebbet ut høsten 2018 i Norge. Men i februar og mars 2019 kom den tilbake, mange hevdet da at Momo vises som klipp midt inne i barnefilmer. Videre ble det hevdet at Momo nå henvender seg også på norsk til barna.

Men Barnevakten har så langt ikke sett eksempler på noen norsk Momo. Vi har heller ikke sett eksempler på at Momo-klipp dukker opp i barnefilmer.

Det vi har sett, er youtubere som på sine telefoner viser at det finnes skremmende Momo-klipp midt i barnefilmer. Men lenkene til disse filmene har vi ikke sett, vi har derfor ikke hatt mulighet til å etterprøve hva youtuberne viser på telefonene.

Vi har også sett flere foreldre som står frem i nyhetskanaler og forteller at barna deres har sett Momo midt inne i barnefilmer. Men heller ikke her har vi nettadressen slik at vi kan se filmen selv. Her er et eksempel:

Barnevakten har fått spørsmål om Momo kan bryte av en film som foreldrene allerede har sett gjennom og godkjent at barna kan se. Nei, noe slikt er lite sannsynlig, da må maskinen i tilfelle være infisert av en svært avansert form for datavirus, så det kan du i praksis se bort fra.

Men det er et kjent fenomen at enkeltpersoner benytter kopier av barnefilmer for å skremme eller tulle.

Enkeltpersoner kan altså kopiere en tegnefilm og legge inn et ekkelt klipp et sted i filmen. Så legger de filmen ut på nytt på Youtube, sammen med følgetekster som sier at det er snakk om en fin tegnefilm for barn. Når du søker etter barnefilmer, kan slike kopier komme opp som forslag.

De kopierte filmene har en annen nettadresse enn originalfilmen.

De innskutte klippene kan være svært destruktive, slik CNN meldte i mars 2019.

Noen ganger blir en hel barnefilm endret. Postman Pat-filmene har blitt dubbet og gjort om til grove historier med masse sexprat og banning. Teletubbier har blitt massakrert som i et førstepersons skytespill. Og Peppa Gris har blitt omgjort til en kannibal som spiser sin egen far. Derfor er det ganske sannsynlig at det et eller annet sted på nettet finnes innslag der Momo er lagt inn som et klipp, men Barnevakten har altså ennå ikke oppdaget et slikt innslag.

Slik reduserer du Momo-risikoen på Youtube

Hva skal foreldre gjøre for å hindre at barna ser Momo? Hvis man søker på Momo på Youtube, får man frem mange filmer hvor youtubere skal forklare hva Momo er, tulle med Momo eller advare mot Momo. Mange av disse filmene er laget med litt skummel musikk og effekter og har med bilde av Momo, og det i seg selv kan skremme mange barn selv om youtuberens budskap er at Momo ikke finnes. Til og med Supernytts gjennomarbeidede nyhetsreportasje om Momo skremte mange barn. Barnevaktens erfaring er at for mange barn så er det selve bildet av Momo som kanskje skremmer aller mest, selv om man vet at det ikke er et virkelig vesen.

En måte å redusere risikoen på, er å benytte appen Youtube Kids. Den er laget som et tryggere og mer barnevennlig alternativ til Youtube,  hovedmålgruppen er 3 til 9 år. Appen har ulike innstillinger for å sile bort filmer som ikke passer for barn. Du kan godkjenne enkeltfilmer som du selv har sett, eller du kan godkjenne kanaler som du stoler på og som inne i appen er anbefalt av seriøse aktører.

Eller du kan la appens filter sile så godt det lar seg gjøre. Men husk at filtre er algoritmer og de kan ikke gi 100 prosent garanti. Det eneste sikre er at foreldrene ser filmen først og tar vare på nettadressen slik at den ikke forveksles med filmer som har samme tittel og beskrivelse, Youtube Kids har en funksjon for dette.

Et annet råd er å benytte foreldreinnstillingene i nettbrett, apper og nettlesere. Det fjerner en del voksne innslag, men ikke nødvendigvis youtubere som snakker om Momo:

Når det gjelder barn som har sett eller hørt om Momo og som er bekymret eller redde, så er det viktig å snakke med dem og gjøre dem trygge på at hverken Momo eller Mikke Mus finnes i virkeligheten, og forklare kort bakgrunnen for at det ekle bildet havnet på nett. Hvis barnet aldri har hørt om Momo, er det ikke noe poeng å fortelle om akkurat Momo, men heller snakke generelt om at det kan være skremmende eller ekle ting man kan se eller høre om på nettet, og at de da må komme og snakke med dem. Barn er forskjellige, du vet best hvordan du kan informere og snakke med akkurat ditt barn.

Det er lett at de litt større barna kan bli fristet til å skremme de litt yngre barna. For man kan bare sette inn Momo som profilbilde i kontaktlisten på telefonen, så ser det ut som at det er Momo som ringer. Hvor mye du skal forklare barna om ulike former for skremming og lureri, må gå på skjønn etter barnets alder og personlighet.

Når det gjelder challenges, så er det mye moro som barn kan ha med det. Det er snakk om alt fra fotballtriksing til å helle kaldt vann over hodet. Men det finnes enkelte utfordringsleker som barn ikke forstår er risikable. Du kan samtale med barnet om slike utfordringer.

Youtube har strammet inn reglene for hva man kan laste opp når det gjelder challenges. Youtube uttalte for øvrig i slutten av februar 2019 at selskapet ikke hadde sett noen Momo Challenges-innslag i deres kanaler.

Ifølge Rolling Stone strammer Youtube inn også på mulighetene for å legge inn kommentarer etter innslag beregnet for barn, dette fordi det hender pedofile skriver kommentarer etter slike innslag. Men de få kanalene som modererer kommentarfeltene, skal kunne fortsette som før.

Du kan også minne barnet ditt generelt om at det er mye på nettet som er bare juks, løgn, filmtriks, tulling og lureri. Sitter du oftere sammen med barna når de er på nettet, er det lettere å forklare der og da. Skal du forklare på forhånd, kan det fort bli for abstrakt.

Oppdager du noe som er ille på nettet, kan du rapportere til kanalen slik at den får en sjanse til å fjerne innslaget.

Du kan også snakke med skolen hvis du vet at det er noe flere barn er opptatt av og som skolen kanskje bør være litt obs på.

Tips gjerne Barnevakten om Youtube-kanaler som passer for barn.

Bli medlem av Barnevakten