Foto: Apple

Nå kommer appene til live rett foran øynene dine!

Lek med et virtuelt togsett på middagsbordet ditt, eller vandre blant stjernene i solsystemet. AR-teknologi rulles nå for fullt ut til iPhone og iPad, og byr på mange, spennende muligheter.

Aller først, en liten begrepsavklaring. VR-teknologi handler om at man tar på seg briller som gir deg et førstepersonsperspektiv i en dataskapt verden, for eksempel i et spill. «AR» derimot, eller «augmented reality», handler om utvidet virkelighet. Altså en blanding av dataanimasjon og bilder eller video fra de virkelige omgivelsene dine.

Denne effekten får man når mobilskjermen gjenspeiler det kameraet peker på, og legger til dataanimasjon oppå det igjen.

AR er ingen ny teknologi. Den har eksistert en stund, og ble veldig populær ved lansering av Pokémon Go. Her kunne man bruke mobilen eller nettbrettets kamera for å se omgivelsene, samtidig som det dukket opp en fargerik skapning på skjermen din. Plutselig hadde du en Pokémon vandrende på gata, i byen eller under parkbenken.

Med iOS 11, som er Apples operativsystem til iPhone og iPad, har Apple lansert teknologi som gjør det enklere for apputviklere å lage AR-programmer. Det betyr at man kan forvente en solid dose med spill og apper fremover som benytter seg av denne teknologien.

Plasser et virtuelt togsett i rommet ditt og se det fra ulike perspektiver, avhengig av hvordan du beveger deg i rommet. Eller få solsystemet inn i hjemmet ditt, og vandre omkring og se nærmere på planetene for å studere detaljene.

Men potensialet stopper jo ikke der. Hva med å kunne gå til historiske steder og peke med mobilkameraet for å se hvordan det så ut før? Eller vende mobilen mot en menneskekropp og se anatomien med navn på alle kroppens organer.

Andre fenomener kan også komme til live foran deg, enten det er en skydannelse eller en storm som gjør det lettere å forstå værfenomenet. I læringssammenheng kan man få økt forståelse ved bruk av konkreter og semikonkreter, altså  visuelle hjelpemidler og fysiske gjenstander kontra ren tekst og tall. Plutselig blir regneoppgaven enklere hvis skjermen og kameraet konkretiserer hva mattestykket handler om.

For å lære engelsk, eller øke ordforråd generelt, er det ikke utenkelig at man kan sikte med kameraet og få opp navn på gjenstander plassert i rommet.

IKEA skal visstnok lansere en app der man kan plassere og se virtuelle møbler i hjemmet ditt. Da blir det kanskje enklere å se om veggseksjonen passer inn til resten av innredningen i rommet eller ei. I tillegg finnes det også apper som kan måle avstand mellom punkter i et rom, og åpner for mulighet til å plassere ulike geometriske figurer i rommet, blant annet for oppmåling.

Så teknologien har absolutt nytteverdi, og forhåpentligvis vil vi se utviklere sette i kraft kreative og spennende ideer, ikke bare for underholdning, men også for nytte og læring. Se for deg at man kan rette kameraet mot seg selv og se om klærne passer før man kjøper dem på nett. Eller hva med å få byggeinstruksjoner rett foran deg når man snekrer ihop noe.

Dette er absolutt mulig nå som teknologien rulles ut til til en del eksisterende, samt nye mobiler og iPad, og krever foreløpig ikke noe ekstra utstyr. Er du på Android-telefon eller nettbrett, så er det ikke umulig at smitteeffekten vil øke også på dette operativsystemet etter hvert.

Foto: Apple
Med nye AR-apper kan brukere plassere virtuelle objekter i scener fra den virkelige verden.

Slik gjør du det

Først og fremst må man ha en kompatibel enhet som kan kjøre AR-teknologi, og oppgradert systemet til iOS 11. Ifølge Apple oppfyller disse enhetene kriteriene for å benytte seg av ARKit (se også nedlastingsinformasjon for de ulike appene):

  • iPhone 6S og 6S pluss
  • iPhone 7 og 7 pluss
  • iPhone SE
  • iPad Pro
  • iPad (2017)

I App Store finner man en egen kategori for apper som baserer seg på AR-teknologi. Man må gi appen tillatelse til å benytte seg av enhetens kamera, så er det bare å gyve løs og sikte kameraet for å få igang teknologien. Litt plass til å bevege seg og gode lysforhold er best for å få optimalt resultat. Og jo bedre kamera på enheten, jo bedre fungerer dette i praksis.

AR krever ikke at man er noen ekspert på teknologi og nye funksjoner. Dette er ofte innebygget i appene med instruksjoner (som oftest på engelsk) for hvordan man setter igang funksjonen. En behøver altså ikke å sette seg inn i kompliserte innstillinger på enheten, og man behøver ikke å kjøpe noe tilleggsutstyr. Så AR er brukervennlig for alle.

Foto: Apple