Sommerferiens kuleste spilltips!

Stjernekrig, bowling og fotball uten regler. Barnevakten har saumfart de beste spilltipsene så langt i år. Her får du sommerferiens kuleste spilltips!

Sommerferien er lang og byr så klart på sol, iskremspising og annen utekos. Men innimellom alt det gode så er det regnværsdager, kvelder og innetid hvor det kan bli en del skjermtid som ellers i løpet av året.

Kanskje er det på tide å fornye spillbiblioteket til barna ved å gi dem flere spillopplevelser?

Barnevakten har tittet på halvåret som er gått og samlet noen av de beste spilltipsene i denne oversikten. Her har vi spill som vi anbefaler fra syv år og tolv år, men som absolutt kan være like gøy for eldre barn og voksne utover det.

Vel bekomne!

Lego + Harry Potter = sant

Ikke et nytt spill, men vi drar frem dette eksempelet allikevel. LEGO har i spillform portert mange filmer og TV-serier som egentlig retter seg mot et eldre publikum. Allikevel har dette blitt dratt ned til et barnevennlig nivå spart for realistisk vold og skumle scener.

Enten det er Star Wars, superhelter fra Marvel eller Ringenes Herre – er det mye spennende å utforske i spillformat.

Denne gangen er det altså Harry Potter og de syv episodene som er pakket ned i en og samme masse. Man får på den måten innblikk i kjernehendelser som er å finne i både film- og bokform. Her er det humor, fortryllelser og gåter som må løses. I tillegg kan to spille på en og samme skjerm enten det er med foreldre eller bestevenner.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll):Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Pokémon-jakt i en åpen verden

Pokémons Legends: Arceus skiller seg fra tidligere spill i serien med en åpen verden-struktur, muligheter for å påta seg sideoppdrag, et system for å lage ting og mer.

Spillet foregår i en tid hvor mennesker og pokémons ennå ikke har funnet hverandre og lever sammen i harmoni.

En gruppe forskere undersøker pokémons, men våger seg ikke å nærme seg fantasiskapningene på nært hold. Som spiller har man av en eller annen grunn en kobling til pokémons. Derfor blir man gitt i oppgave å utforske disse fantasiskapningene nærmere.

Målet er å fylle den aller første pokédexen noen gang, altså å kartlegge og fylle et oppslagsverk som gir info om disse skapningene.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll):Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Matlaging i hektiske omgivelser

Overcooked er en serie med spill som absolutt alle burde prøve og med et konsept som appellerer til de fleste. Kjernen er bygget rundt matlaging hvor opptil fire venner eller familiemedlemmer skal fullføre matbestillinger på tid.

Det betyr at ettersom hamburgere eller sushi skal snekres sammen, må man finne ingredienser, kutte og tilberede, så levere ut til kundene. Samtidig er prosessen mye mer komplisert enn som så.

For mer enn å kun dreie seg om å lage mat, må man stadig løse nye utfordringer på tid. Jobb på et kjøkken som har to deler fordelt på lastebiler som kjører på en motorvei. Eller hva med å kokkelere på en romstasjon?

Overcooked skinner på sitt beste når opptil fire personer spiller sammen. Da må man kommunisere og koordinere i et hektisk og vilt spillmiljø. Her er det latter og smerte om hverandre – for Overcooked er bare så seriøst som man tar det, og både givende og morsomt til samme tid.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): PS4 og 5/Switch/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Partyspill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år

Spillet som får deg til å synge

One Hand Clapping er et todimensjonalt plattform-spill der man skal løse logiske hindringer. Det høres kanskje ut som oppskriften til et hvilket som helst spill, men den unike vrien er at man må bruke stemmen for å løse oppgavene – enten ved å nynne eller ved å synge.

Eller som utvikleren selv skriver: «finn trygghet ved å kunne bruke din egen stemme ettersom den forandrer verden omkring deg». Riktignok skjer dette i spillet, men det er liten tvil om at det å øve på å bruke stemmen i spillform – kan være en trygg arena i seg selv.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Switch/PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/iOS/Android
Sjanger: Sang og eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Western-spill uten vold

El Hijo – A Wild West Tale er et eventyrspill sett ovenfra. Spillet byr på labyrinter, logiske hindringer og sniking forbi vakter i stedet for at man bruker vold.

I introduksjonsscenen blir man presentert for en liten gutt og moren. Settingen er Det ville vesten og den lille familien blir angrepet av lovløse hesteryttere. Skurkene jevner gården og familiens hjem med jorden.

Som resultat velger moren å føre sønnen til et avsidesliggende kloster. Men i stedet for å bli der reiser sønnen ut på eventyr for å gjenforenes med moren igjen.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Switch/PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/iOS/Android
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år

Ekte plattform-glede med Kirby

Kirby er en rosa helt med superkule evner. Han dukker ikke bare opp i dette spillet, men stammer tilbake til starten av 90-tallet og en hel serie med spill som er blitt utgitt siden da. Den siste tittelen kan oppleves i 3D.

Denne gangen er den rosa skapningen på reisefot når han og vennene plutselig blir sugd inn i en mystisk storm. Etter at sulamitten er over befinner Kirby seg i et nytt og fremmed land. Landskapet her byr på et univers der natur og byggverk har smeltet sammen. En slags post-apokalyptisk inspirert verden.

Målet etter det er å redde flere skapninger som er blitt tatt til fange samtidig som man må kjempe mot skurker og stå imot angrep. Her kan to spillere samarbeide på en og samme skjerm, eller så kan man nyte dette fargerike eventyret på egenhånd.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Switch
Sjanger: Action/Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Lekre biler, fart og moro

Gran Turismo 7 er et bilspill som fokuserer på realisme. Vi blir servert over 420 biler som er gjengitt i slående detalj. Ikke bare er disse flotte å se på fra utsiden, men de har utrolige detaljer som kan nytes også fra førersetet.

Her er det Bugatti, BMW, Chevrolet, Dodge, Ferrari og Lamborghini pluss mye mer. På den ene siden har man klassikere som Porsche Carrera 1956 kontra superbilen Bugatti Vision Gran Turismo.

Det er noe for alle og enhver og bilene kan skreddersys med ulike farger og detaljer som påvirker selv den minste kjøreegenskap. Bilene oppleves også som unike på banen og varierer etter kjøreforhold. Dette er bilspillet for alle som elsker det som står og går på fire hjul.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Playstation 5
Sjanger: Bilspill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år

Fotball uten regler

Regelboka er i dette spillet lagt på hylla når blant annet Mario, Luigi, Peach og Bowser konkurrerer på banen. Her skal man skåre flest mulig mål, men det er også mulig å regelrett sparke ned motstanderne uavhengig av om de har ballen eller ei.

For ikke å nevne spillfigurer som velger å bære ballen, fremfor å sparke den.

Og i ekte Mario Kart-stil kan man også plukke opp hjelpemidler som kan brukes for å slå ut motstanderen. For eksempel skilpaddeskall, bananskall, bomber, turbo og mer. Alle disse «juksemidlene» er tillatt og kan snu på vekta om man er på vei til å tape kampen.

Konkurranse, sportsglede og en god dose fantasi for en eller flere spillere.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Switch
Sjanger: Sport
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Kunst, musikk og vakre bilder

FAR: Changing Tides er oppfølgeren til FAR: Lone Sails. Her skal man forsyne et skip med vind- eller dampkraft samtidig som man løser logiske hindringer som dukker opp underveis. Spillet er vakkert, byr på et nydelig lydspor og leverer et visuelt skue som imponerer.

På flere måter inviterer spillet til problemløsing, samt virkemidler som gjør at man blir revet med i en stemningsfull opplevelse.

Spillet starter med en enslig, navnløs figur som svømmer i vannet. Man vet lite om spillverdenen annet enn at den er lagt øde og oversvømt. Hele byer er forsvunnet under vann, og store strukturer og bilvrak forteller om en sivilisasjon som ikke lenger er tilstede.

Midt oppi alt dette befinner den navnløse hovedpersonen seg. Man vet ikke helt hvordan eller hvorfor, men det er noe som driver hovedpersonen ut på en reise videre.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll):Switch/PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år

Nydelig samarbeidsspill med pulserende musikk

Sackboy: A Big Adventure minner nesten litt om Yoshi’s Crafted World på Nintendo Switch-konsollen. Tøykledde spillfigurer og en slags scrapbooking-stil som dekker spillverden – gir et ganske så stemningsfullt og unikt uttrykk.

Og spillet er i seg selv en fest av deilig bakgrunnsmusikk, spennende spillverdener og til og med norske stemmeskuespillere. For ikke å nevne glimrende spillmekanikk. Tidvis oppleves dette nesten som å se på en kinofilm med norske stemmer.

Sjangeren er plattform, som altså er samme spilltype som Super Mario for eksempel. Venner og familie kan samarbeide på en og samme skjerm.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): PlayStation 4 og 5
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Sportsspillet der man bruker kroppen

Wii Sports er legendarisk innen spillverdenen. Belønnet med priser og elsket av spillere over hele verden – har det å bevege kroppen i takt med spill skapt mye glede og høyt konkurranseinstinkt.

Nå er altså oppfølgeren på plass til Switch-konsollen med bedre grafikk og mer nøyaktig bevegelsesteknologi.

Hele konseptet dreier seg altså om at man beveger armer og ben fysisk, som igjen fører til at spillfiguren på skjermen beveger seg. Dette er et ypperlig spill som kombinerer digital lek med fysisk bevegelse. Her kan man konkurrere om flest mulig strikes mot far og mor, eller bestevenner

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Sport
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Hele Star Wars-eventyret bygget av LEGO

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga får barn (og foreldre) bryne seg på hele sulamitten med ni Star Wars-filmer. Vi snakker om flere tiår med filmutgivelser fra 1977 til 2019. Riktignok ikke med alle scener, detaljer og fortellinger.

I stedet gir LEGO-versjonen en smakebit på mange forskjellige verdener og hendelser som spenner seg over de ni filmene.

Her får man stor frihet til å velge hvilken som helst av de tre trilogiene som igjen kan utforskes etter eget ønske. Man tar rollene som både helter og skurker med navn som Luke Skywalker, Rey, og Obi-Wan Kenobi eller Darth Vader, keiser Palpatine og Kylo Ren.

Man kan også samarbeide med en venn på samme TV-skjerm.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll):PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Trenger du flere tips?

Her finner du et stort arkiv med mange hundre spillanmeldelser. Disse finner du her. Trykk på «Filter», så får du frem ulike aldersgrupper.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.