Sommerferiens kuleste spilltips!

På tide å gi barna noe annet å spille enn Roblox og Fortnite? Barnevakten har saumfart de beste spilltipsene så langt i år. Her får du sommerferiens kuleste spilltips!

Sommerferien er lang og byr så klart på sol, iskremspising og annen utekos. Men innimellom alt det gode så er det regnværsdager, kvelder og innetid hvor det kan bli en del skjermtid som ellers i løpet av året.

Kanskje er det på tide å fornye spillbiblioteket til barna ved å gi dem flere spillopplevelser?

Barnevakten har tittet på halvåret som er gått og samlet noen av de beste spilltipsene i denne oversikten. Her har vi spill som vi anbefaler fra syv år og tolv år, men som absolutt kan være like gøy for eldre barn og voksne utover det.

Vel bekomne!

Nyt herlig golfglede med Mario

Det er svært sjeldent at et Mario-spill ikke står av høy kvalitet og mye spillglede. Derfor er naturligvis forventningene høye når Mario Golf™: Super Rush slippes denne sommeren.

Her skal man svinge golfkølla sammen med venner og familie. Blant spillmodusene varierer det fra klassisk golf, historiemodus og lyngolf der alt er lov for å komme først i mål.

Spillet ser ut til å by på en fargerik og lystbetont opplevelse som samtidig kan by på konkurranse og moro sammen med andre som spiller på en og samme skjerm.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Sport
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år

Kjør tøffe biler i vill natur

Snowrunner er et flott spill som byr på vill natur og tøffe kjøretøy. I år er det kommet enda mer innhold enn tidligere med flere tilleggspakker. Målet er fortsatt det samme: transporter gods gjennom is, elver, gjørme, snø, stein og all slags uvennlig terreng.

Ellers byr spillet på et skiftende værsystem og døgnsyklus. Og kjøretøyene i seg selv er lekre og kan oppgraderes, i tillegg til å koble seg til hengere, kraner, lasteplan og alt annet som er nyttig og gøy!

Dette er uten tvil en spillserie for de som ønsker noe litt særegent, og som vil se tøffe kjøretøy og hestekrefter i aksjon, samtidig som man også må være god til å planlegge kjørerute, bevare konsum av drivstoff, oppgradering og utrusting av kjøretøy og mer!

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5/Nintendo Switch
Sjanger: Simulator/bilspill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Delta i ville kanonballturneringer med venner

Knockout City hiver seg ut i godt selskap med spill som Rocket LeagueRoblox og Fortnite for eksempel. Samtidig som dette spillet er helt fritt for vold med tanke på bruk av skytevåpen. Ja, her er det faktisk kanonball som står på menyen selv om sporten i dette tilfellet skiller seg en hel del fra konkurransen som foregår i skolens gymsal.

Grunnprinsippet er allikevel det samme: To lag kjemper mot hverandre og man skal plukke opp kanonballer for så å kaste de på motstanderens lagmedlemmer. Motsatt må man også unngå å bli kastet på.

Spillet byr på konkurranse og samarbeid med venner. Gymsalens kanonball er her erstattet med fargerik grafikk, varierte spillkart og unike kanonballer med forskjellige egenskaper. Så da er det bare å troppe opp til kamparenaen for å nå seierspallen!

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5
Sjanger: Sport
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Gå på pokémon-safari og ta flotte bilder

New Pokémon Snap er et eventyrspill der målet er å knipse bilder av pokémons. I stedet for å vandre rundt for å forsøke å fange pokémons, skal man i stedet oppsøke dyrene i deres naturlige habitat.

Det finnes over 200 dyr å knipse bilder av og dette varierer fra skapninger som lever på land, vann og i lufta. Så her er det mye spennende og variert av dyreliv å oppdage i tillegg til vakre planter og trær.

Dette er et suverent spill for pokémon-fans og et spill som byr på mye dyreglede og ikke minst det unike ved å se pokémons i deres naturlige habitat.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Foto/eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Delta i en episk krig mellom zombier og planter

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville er et skytespill satt til tredjepersonsperspektiv. Spillet har hyppige kampsekvenser og tegneseriegrafikk, men i stedet for mennesker som går løs på hverandre med våpen består karakterene av morsomme zombier og planter.

Nytt i år er at spillet også finnes til Switch-konsollen helt fri for mikrotransaksjoner. Grunnprinsippet er allikevel det samme – konkurrer og samarbeid med andre på nett på lag med zombiene eller plantene.

Dette spillet kan derfor gi en «snillere» inngang til skytespillsjangeren, uten at det går på bekostning av konkurransefølelsen og mestringsfølelsen som skytespill kan gi.

Selv om utviklerne har lagt et slags humorfylt og useriøst preg over spillet, så er allikevel spillmekanikken, menysystemet, grafikken og karakterene gjennomførte. Det er mye artig å finne på mellom kampene, og spillet flyter minst like godt som andre, sammenlignbare skytespill på markedet.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5/Nintendo Switch
Sjanger: Action/flerspiller
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Dra på ville og spennende eventyr i flere dimensjoner

Ratchet and Clank er en flott spillserie som kun finnes til Playstation-konsollen. Er man så heldig å ha en Playstation 5, kan man i år anskaffe seg det nyeste tillegget i serien med Ratchet and Clank: Rift Apart.

Denne gangen skal Ratchet og Clank reise til en annen dimensjon for å kjempe mot en ond robotkeiser. Til hjelp mot fienden har man et hav av helsprø våpen og overnaturlige evner. Dette er et skikkelig action-eventyr med andre ord.

Spillet byr på norske stemmer, fenomenal grafikk, artige karakterer og et univers som lever opp til samme kvalitet som animasjonsfilmer som man ser på kino. Spiller barna fortsatt på den «gamle» Playstation-konsollen anbefales fortsatt det forrige spillet i serien.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Playstation 5
Sjanger: Action/eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år

Lag egne spill med Game Builder Garage

Man må ikke lenger pugge en tjukk bok om programmering for å lage egne spill. I fjor slapp Sony programmet Dreams til Playstation-konsollen, Roblox har også lignende muligheter og nå har altså Nintendo gitt ut et program for spillutvikling til Switch-konsollen.

Game Builder Garage er plassert i Nintendos lekne ramme som alltid heier på deg når du prøver og feiler. Her kan barn og unge lage egne spill via motiverende og intuitive verktøy.

Her kan barn og unge gå fra konsumentrollen og til å være spillutviklere. Det finnes heller ingen grenser for hva det endelige produktet kan bli enten det er bilkjøring, fotball, plattformspill, romskip, eventyr og logikk. Bare fantasien setter grenser for det som er mulig med dette programmet her.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Koding/spillutvikling
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år, men må kunne tolke engelsk tekst, kompliserte ord og uttrykk, samt en del tallmateriale.

Samarbeid og løs utfordringer ment for to spillere

I It takes two må to spillere jobbe på lag for å løse ulike hindringer.

Historien i spillet introduserer ektefellene Cody og May som snart er klar for å annullere ekteskapet sitt. Datteren Rose står midt oppi samlivsbruddet og ønsker av hele sitt hjerte at familielivet skal bestå.

Ved magi gjøres moren og faren om til dukker og tvinges til å samarbeide for å bli mennesker igjen. Spillet introduserer uvennskap, samtidig som de to hovedpersonene må overgå dette for å løse problemene de står ovenfor.

Spillet har noen aspekter som kan være utfordrende for små barn (les derfor hele anmeldelsen vår). Utover det byr spillet på ufattelig mange varierte og morsomme samarbeidsoppgaver.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5
Sjanger: Samarbeid/eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
12 år
Vanskelighetsgrad: fra 12 år

Trenger du flere tips?

Dersom barnet ditt har en Nintendo Switch-konsoll så er det fra 11. juni mulig å lage egne spill! Og hvis du trenger ideer til fine spill som flere i huset kan spille sammen så har vi fem forslag her som passer for både store og små.

Er dere bekymret for overdrevne mengder med vold og trenger alternativer så er det en liten liste med spill her.

Ellers har vi et stort arkiv over spillanmeldelser. Disse finner du her. Trykk på «Filter», så får du frem ulike aldersgrupper.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.