Foto: Colourbox

Når skjermen stjeler nattesøvnen

Søvn er en grunnleggende forutsetning for god helse og utvikling, understreker eksperter. Men for barn og unge kan skjermen friste mer enn en god natts søvn.

Foto: Marit Hommedal
Mari Hysing, forsker ved RKBU Vest i Uni Research Helse. (Foto: Marit Hommedal)

Tilstrekkelig med søvn er viktig i forhold til utviklingen av barns fysiske og psykiske helse, forteller Mari Hysing, forsker ved RKBU Vest i Uni Research Helse.

– Hvis ikke barna får den søvnen de trenger, så merkes det først ved en kortsiktig effekt. Det kan bli vanskelig å håndtere de dagligdagse utfordringene og den følelsesmessige reguleringen kan bli påvirket. Resultatet er at barna ikke tåler utfordringer på samme måte. Evnen til oppmerksomhet kan også bli påvirket.

Hysing påpeker at korte perioder med lite søvn ikke er farlig, selv om det kan være ubehagelig. Alle vil i perioder ha vansker med å sove nok, men det er ikke farlig av den grunn. Søvnmangel over lang tid derimot, kan påvirke barnas muligheter til å nå sitt potensiale. Dette kan vise seg ved aspekter som vektregulering og følelsesmessige vansker over tid. Et aspekt er å oppleve humørsvingninger, men også psykiske vansker kan vise seg om søvnmangelen får gå så langt.

Foto: Privat
Psykologspesialist Bente Arntzen i Nettapi. (Foto: Privat)

Bør koble av før leggetid

Psykologspesialist Bente Arntzen i Nettapi forteller at alle foreldre er inneforstått med at det er viktig å roe ned før barna skal sove.

– Vi driver ikke med kraftig lek, og så bang i seng. Mange leser eller synger til barna, slik at de finner roen og blir i stand til å sove. Samtidig er det i dag mange foreldre som lar barna sitte med en app som en del av leggerutinen. Dette kan være lærerike og koselige apper, og det er lett å tro at barna slapper av når de sitter stille med nettbrettet.

Men Arntzen forteller at dette ikke alltid er tilfelle. Intense dataspill og flyktige skjerminntrykk roer

ikke ned hjernen, og det kan være vanskelig å få sove. I tillegg kan lyset fra skjermen forstyrre søvnen.

– En del av lyset virker inn på den biologiske klokken. Melatonin er et hormon som gjør oss søvnige, og produksjonen av dette begynner når den blå delen av lyset ikke lenger er i synsfeltet vårt. Dette blå lyset finnes i alle skjermer – tv, mobil, dataskjerm og nettbrett, og jo nærmere skjermen er øyet, desto mer forstyrres melatoninproduksjonen.

For å illustrere problemene som kan oppstå trekker Bente Arntzen frem en erfaring en helsesøster gjorde for en tid tilbake.

– Hun fikk inn et par som hadde en halvt år gammel baby med søvnvansker. De gikk gjennom leggerutinene, og foreldrene fortalte at en del av ritualet var at barnet fikk se på en uskyldig app som spilte barnesanger på nettbrettet. Helsesøsteren foreslo da at foreldrene skulle prøve å synge selv i stedet for å bruke appen. Ikke lenge etter var det slutt på vanskene, og barnet sov som normalt.

Få unge sover nok

Mari Hysing har forsket på ungdom og skjermtid, og en av oppdagelsene var at ungdom forstår hvor mye de trenger å sove for å dekke søvnbehovet sitt, men at det er vanskelig å gjennomføre i praksis.

– Det vi fant var at jo mer skjermtid jo mindre søvn. De fleste unge bruker skjermer og medier. Men går man opp i veldig mye bruk så er det en sammenheng med hvor lite en sover.

– Et grunnleggende moment for å sove er dette med å koble av og roe ned fra hverdagen. Mange av mediene vil derimot trigge tilstedeværelse og respons. På bakgrunn av dette anbefaler vi at barn ikke er aktive på medier i timen før de skal legge seg. Dette for at de skal koble ut og slappe av. Også totaltid på skjermen bør man vurdere, dette i forhold til å koble av, men også på grunn av det sosiale aspektet. Sosiale medier rett før man legger seg kan trigge bekymringer og tanker, sier Hysing.

Lurt med faste leggetider

Når på døgnet bør barna legge seg? Søvnen vår styres av oppspart søvnbehov, og dersom det er lenge siden du har sovet ut, da vil du ha et stort søvntrykk, sier Mari Hysing. Den neste faktoren er dette med døgnrytme, hvor lys og rutiner er med på å styre. Dette påvirkes hormonelt.

– Hvis man har en regelmessighet på søvnen så vil biologien hjelpe deg på vei. Lys på dagtid og mørke på kvelden er med på å styre den hormonelle reguleringen. Regelmessighet er viktig, og har du for mange unntak blir det ikke gitt at kroppen jobber med deg. Hvis det er store unntak hverdag og helg, da kan det bli vansker den dagen man faktisk skal legge seg til rimelig tid.

Rådene for hvor lenge de yngste bør sove varierer noe, men fra tenårene er de fleste enige. Eksperter anbefaler at tenåringer bør ha litt over ni timer søvn hver natt, og deretter vil søvnbehovet gradvis reduseres etter hvert som man blir eldre. For yngre barn tilbyr informasjonskanalen ung.no en grei regel: Åtteåringer bør legge seg klokken åtte, og så kan man legge til et kvarter for hvert år etter det. Men ingen skolebarn bør legge seg seinere enn halv ti.