Nettvett for småbarnsforeldre – se veileder fra Medietilsynet

Halvparten av barna mellom ett og fem år har tilgang til nettbrett. Kun halvparten av foreldrene har skrudd på foreldreinnstillinger. Last ned ny veileder fra Medietilsynet.

Foto: Medietilsynet

– Når barn bruker skjerm, kan de komme over ting som gjør dem redde eller usikre. Derfor er det viktig at foreldrene gjør det de kan for å trygge barna, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Medietilsynet utgir nå en ny veileder for småbarnforeldre, den er utviklet i samarbeid med Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Redd Barna og Barnevakten. Veilederen også kan bestilles i papir til barnehager og helsestasjoner.

Sitt sammen med barnet

Et av mange råd er å sitte sammen med barnet når skjermen er i bruk. Et annet råd er å teste ut innholdet før barna slipper til.

Medietilsynet skriver at nesten ni av ti ett- til femåringer ser på film, serier eller tv-program, og halvparten spiller spill. Populært er NRK Super, Youtube og Youtube Kids.

Bruker ikke foreldreinnstillinger

Medietilsynet skriver at over halvparten av småbarnsforeldre ikke bruker foreldrekontroll, ifølge en undersøkelsen Småbarn og medier 2020. 16 prosent av foreldrene vet ikke hvordan de aktiverer foreldrekontroll.

– Når barna er små, kan ulike former for foreldrekontroll bidra til å hindre at de utsettes for mulig skadelig innhold. Foreldre bør derfor lære seg hvordan de kan aktivere denne type innstillinger på nettbrettet, pc-en eller mobilen, sier Velsand.

Barnevakten har jevnlige webinarer med sikkerhetsinnstillinger for telefoner, nettbrett, apper og spill. Sjekk her når neste webinar kommer. Eller se våre tips om innstillinger her. Eller bruk søkefeltet og finn vår omtale av appen eller spillet. Youtube Kids er Youtube med gode foreldreinnstillinger, du kan med innstillingene strupe kraftig inn hva som kan vises. Slik stiller du inn Youtube Kids for ulike barn