Slik stiller du inn Youtube Kids for ulike barn

Med appen Youtube Kids kan foreldre bestemme hva barna kan se på Youtube. Med appens strengeste innstilling vises kun innslag som du selv har godkjent. Velger du en liberal innstilling, kan det dukke opp enkelte innslag som ikke passer for barn, men det aller meste siles bort.

(Artikkelen er fra 2019, det kan være enkelte innstillinger som er endret siden den gangen.)
Youtube Kids-filter er ikke perfekt

Oppfordret barn til selvmord: CNN forteller om en mor som så filmer fra Youtube via appen Youtube Kids som har barnefilter. Midt i et opptak fra et Nintendo-spill kom en mann inn fra siden og oppfordret barn til  å skjære seg i håndleddene, før han forsvant ut av filmen igjen. Det hele skjedde i løpet av noen sekunder og det innskutte klippet ble derfor ikke fanget opp av algoritmene til appen som skal sile vekk slikt. Artikkelen fra CNN er her. Foreldre er  forskrekket og provosert over at destruktive klipp som dette kan dukke opp også i Youtube Kids.

Målgruppen for Youtube Kids er barn 3 til 9 år, ifølge Google. Du bestemmer selv hvor trygg appen skal være. Jo tryggere du gjør den, desto færre innslag kan barna se.

Algoritmer kan makte å fjerne de fleste innslag som ikke passer for barn. Men algoritmer fjerner ikke alt. Folk som er datakyndige, vet hvordan man kan lure algoritmene, for eksempel ved å ha et kort klipp med noe fælt midt inne i en koselig tegnefilm. Barnevakten anbefaler at du skrur av søkefunksjonen i Youtube Kids. Da sitter barna dine igjen med Youtube-kanaler som er manuelt sjekket av mennesker.

Det betyr ikke at hvert eneste innslag i kanalene er sjekket, det er kun kanalen som er manuelt sjekket. Levende mennesker har sjekket mange av innslagene i kanalen og har konkludert med kanalen er seriøs og trygg for barn. Teoretisk kan man tenke seg at også her kan det finnes hull i systemet. Det kan skje ved at kanalen plutselig endrer målgruppe eller at kanalen er uheldig og ansatter en medarbeider som viser seg å ikke være seriøs.

Skal du være supersikker, må du stille inn Youtube Kids-appen slik at den kun viser de innslagene som du selv har sett gjennom og godkjent.

Utvid mulighetene når barna blir eldre

Når barna vokser til, er det naturlig å gi dem stadig større adgang til nettet. Til slutt må de være sitt eget filter og klare seg på egen hånd som voksne. Når barna blir eldre, kan du eventuelt åpne for den mest liberale innstillingen i Youtube Kids.

Og når barna er blitt enda noen år eldre, kan du si at de kan få lov til å surfe direkte på Youtube uten å bruke appen Youtube Kids, og at barna må følge dine regler om hva som er greit å se. Ved bruk av vanlig Youtube er det uansett smart å aktivere «begrenset-innhold-modus» for barna.

Når du skal begrense hva barna kan se på nettet, kan det skje i flere steg:
  • Begrense i ruteren.
  • Begrense i hver dings barna bruker.
  • Begrense i hver app som barna bruker.
  • Begrense i nettleserne.
  • Begrense med husregler.
  • Begrense ved hjelp av holdninger som du gir barna.

Når det gjelder Youtube Kids, handler den appen kun om nettstedet Youtube og ikke om resten av nettet.

Innstillinger i Youtube Kids

Nedenfor er en del av skjermbilder som du må gjennom for å stille inn appen så strengt som du ønsker.

Husk at du kan ha ulike innstillinger for ulike barn.

Slår du på «Bare godkjent innhold», kan barnet ditt ikke søke i appen. (I eksempelet over er «Bare godkjent innhold» skrudd av.)

Trykk på plusstegnet, dermed godkjenner du akkurat den samlingen av Youtube-kanaler.

Hvis du tillater søking, vil barna kunne se filmer som er sjekket av algoritmer som skal sile vekk innslag som ikke passer barn. Men slike algoritmer er ikke 100 prosent sikre. (I eksempelet over er søking skrudd på.)

Slår du av søkemuligheten, vil dette tømmes:

  • Seerloggen
  • Listen over Se igjen-videoer
  • Videoer uten nett (bare for Youtube Premium-abonnenter)
  • Anbefalte videoer

Google, som eier appen, skriver i sin foreldreveiledning: «Husk at uansett hvilken status Søk har i appen, kan det likevel hende at barnet ditt kommer over innhold du ikke vil at han eller hun skal se. Hvis dette skjer, kan du varsle Youtube ved å rapportere videoen. Vi bruker disse rapportene til å gjøre appen bedre for alle.» Flere innstillinger her.

Google advarer altså om at selv om du skrur av søk, kan det dukke opp noe du ikke liker i kanalene som du har valgt for barnet. Skal du være supersikker, må du altså se gjennom alle innslag som du vil godkjenne at barna kan se.

Du kan sette seerloggen på pause slik at appen ikke bruker nye videoavspillinger eller søketermer til å anbefale videoer.

Hvor ble det av innstillingene i Youtube Kids?

Har du først vært liberal med innstillingene i appen og så angrer du og vil stramme inn? Da må du trykke på hengelåsen. Så på «Innstillinger». Og så velger du det barnet du vil stramme inn for. Da kommer det opp et skjermbilde hvor du må skrive inn passordet for Google-mailen din. Og så ser du en del avkrysningsvalg. Kryss av for «Bare godkjent innhold». Så blar du deg gjennom innslagene og velger hvilke du vil godkjenne.

Les mer:

Barnevakten er involvert i Youtube Kids-appen ved at vi velger ut enkelte kanaler som passer for barn.

Les også vår anmeldelse av Youtube Kids.

Aldersgrenser på Youtube gjelder kun norske produksjoner.

Bli medlem av Barnevakten