Politiet legger ned avdeling mot nettovergrep

"En gladmelding til mishandlere og nettovergripere." Dette skriver Stine Sofies Stiftelse om nyheten om nedleggelsen av spesialgruppen Spiderweb.

Politiets Spiderweb avsluttes

Politiets Spiderweb er en innsatsstyrke som skal redde barn fra seksuell vold. Gruppen har jobbet frem over 100 domfellelser i Sør-Vest politidistrikt. Spiderweb har forebygget og etterforsket nettovergrepssaker mot barn. Men nå skal gruppen legges ned.

Kristin Stokke, faglig leder i Stine Sofies Stiftelse.

– Vi mener politisjefen viser manglende forståelse for kriminaliteten som foregår på nett og den økende samfunnsutfordringen dette er, uttaler Kristin Stokke, faglig leder i Stine Sofies Stiftelse.

Hun oppfordrer foreldre til å engasjere seg. Les mer om dette på nettsidene til Stine Sofies Stiftelse.

– Dette er en katastrofe, sier advokat Odd Rune Torstrup til NRK.

Reaksjonene sprer seg. «Justisminister, ikke la Spiderweb legges ned!» Slik lyder et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad. Men det også noen som ikke kritiserer. Nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Maria Aasen-Svendsrud (Ap), sier til NRK oppgavene skal fordeles ut over flere politidistrikt i landet.

Daglig leder i Stiftelsen Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

– Barnevakten har bedt om et møte med justisministeren for å be regjeringen innføre flere og mer effektive tiltak for å forebygge nettovergrep mot barn. Vi vil også be om at tiltak som Spiderweb blir videreført og styrket for å kunne møte den økende utfordringen med at barn blir utsatt for nettovergrep, sier daglig leder i Stiftelsen Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Oppdatering 6. oktober 2023: Regjeringen vil i statsbudsjettet gi politiet 2 milliarder ekstra i 2024, ifølge nettstedet Politiforum. En del av pengene skal brukes mot vold og overgrep. Vi vet ikke om dette betyr at Spiderweb beholdes.