Acoustica: Mixcraft 8 Pro Studio

Windows, anbefales fra tolv år

Enten du er en nybegynner som ønsker å lage egen musikk, eller en erfaren komponist, så er Acoustica: Mixcraft 8 Pro Studio et utrolig imponerende bidrag til musikkproduksjon. Anbefales fra tolv år.

Fingrene dirrer, høyttalerne buldrer og ørene koser seg i ren musikknytelse. Å lage sin egen musikk er rett og slett en glede som kun de som begir seg ut på ferden kjenner til. Selvfølgelig er det noe «eget» over det å spille et virkelig instrument, men du verden, som komponist på en datamaskin får man tilgang til et helt orkester eller et band som samspiller etter dine instrukser.

Lag den perfekte filmmusikken til videoen som nettopp er fanget på mobilen. Dramatiske toner eller en grøssende stemning? Valget er ditt. Kanskje skal du i stedet lage en låt som skal passe til dansegulvet, eller deles med andre på nett? Mulighetene er mange.

Acoustica: Mixcraft 8 Pro Studio er i ihvertfall skreddersydd for barn og unge som ønsker å eksperimentere med musikk. Programmet er enkelt nok til at nybegynnere med litt øvelse kan sette i hop lekre låter på få minutter. Samtidig er det avanserte muligheter her slik at profesjonelle artister vil få mer enn nok å bryne seg på.

Det første som imponerer er hvordan layout og menyer er lagt opp. Man kan få alt av tekst på norsk, og dette er unikt innen musikkprogrammer og egentlig programvare generelt. Her er det altså en lavere terskel for at ungdom skal kunne navigere seg omkring, selv om det er nok av komplekse begreper å ta av jo dypere inn i programmet man går.

Alt er så intuitivt, og dette skiller Mixcraft 8 fra mange andre programmer der man kan lage musikk. Det finnes nok av produkter på markedet, men Mixcraft har forstått at brukere som er kjent med andre dataprogrammer, også ønsker lignende knapper og kommander her. For eksempel det å klippe ut og lime inn enn endring, eller redigere lyden på et instrument ved å justere det visuelt. Å ha noe så intuitivt gjør at man kan fokusere på det viktige, og det er å produsere musikk.

Ikke misforstå, det er vanvittig mange variasjoner og vridninger å gjøre og små menyer å taste seg inn på, men en nybegynner kan fint klare seg uten disse, og fortsatt produsere noe eget. Så er det et nærmest uendelig utforskningspotensial for de som vil lære og eksperimentere mer.

Acoustica: Mixcraft 8 Pro Studio

Sjanger: Musikk
Språk: Engelsk, norsk
Utvikler: Acoustica
Utgiver: Acoustica

Så hvordan fungerer et musikkprogram, og mer spesifikt, hvordan fungerer Mixcraft 8?

Helt enkelt forklart, så legger man inn «klosser» med lyd langs en horisontal tidslinje. Hver kloss kan inneholde ulike musikksekvenser enten det er en trommeriff, piano, gitar, eller elektroniske instrumenter.

Mixcraft (pro-utgaven) inneholder over 7500 slike klosser på tvers av sjangre som blant annet rock, trance, hip-hop, house, reggea, pop, filmmusikk og mange flere. Man trenger ingen musikkopplæring for å være på dette nivået, men en viss evne til å bruke dataprogram er nyttig.

Så kan man ta det neste steget. Mixcraft har også såkalte virtuelle instrumenter. Her kan man spille på keyboard, trommer, piano, gitar og endre på effekter. Hvert instrument har dessuten flere titalls av lyder å velge fra. Så potensialet er nesten uendelig for hva slags lyder man ønsker å få til.

Man kan bruke PC-tastaturet til å spille på som om det var et piano eller et trommesett, eller så kan man legge inn noter manuelt i et slags noteblad. Man kan eventuelt koble til et fysisk keyboard for å spille inn musikk på maskinen.

Videre så kan man bruke en egen videoredigerer for å lage musikkvideo, spille inn vokal via mikrofon eller importere sanger for å mikse dem. Hva med å ta favorittlåten din og forbedre eller endre etter eget ønske? Miks med effekter, forsterk bass, legg til forsinkelse og «chorus», mulighetene er uendelige.

Egnethet

Mixcraft 8 er et fantastisk musikkprogram som passer godt for barn som ønsker å lære seg musikkproduksjon på datamaskin. Man får kjøpt programmet i tre versjoner, og innstegsmodellen er ikke veldig dyr sammenlignet med andre produkter på markedet. Vi har testet pro-utgaven, og jo mer man betaler, jo større instrumentbibliotek får man, samt flere virtuelle instrumenter og økt funksjonalitet.

Ungdom bør ha visse ferdigheter med å bruke dataprogrammer generelt med tanke på å kjøpe denne type programvare. Selv om mye er intuitivt her, finnes det allikevel nok av menyer og funksjoner som man kan gå seg bort i.

For øvrig er det mye å lære med Mixcraft 8. Her får man trening i å sette sammen instrumenter og forhåndsinnstilte lyder som må passe sammen for at det skal høres bra ut. Og det er en hel mengde med effekter og begreper innen musikkproduksjon som er vel verdt å lære seg her.

Det er også et potensial for å være kreativ og for å lage noe eget her. Mixcraft er kanskje et av de beste produktene på markedet for tiden for barn og unge som ønsker å fokusere på lyd, fremfor utålig trening med kompliserte menyer og tungvint oppsett.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under aldersanbefaling

12- 15 år: Musikkprogrammet passer godt for denne aldersgruppen. Det er passe enkelt å komme i gang med, samtidig som det er drøssevis av mer avanserte funksjoner for eldre barn.

16+ år: Musikkprogrammet vil passe godt for både ungdom og voksne. Det er nok av instrumenter og effekter å forholde seg til, og nærmest et uendelig potensial for læring og utvikling.

Trailer:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser