Corel VideoStudio 2018

Windows, anbefales fra tretten år.

Corel VideoStudio 2018 byr på mange funksjoner og muligheter for å lage flotte videofilmer. Programmet passer best for de som har noe erfaring med videoredigering fra før. Anbefales til ungdom fra 13 år.

Corel er kjent for å lage avanserte tegne- og animasjonsprogrammer til PC, og videoredigering er intet unntak i nettbutikken deres. Med mulighet for å redigere filmer i høy oppløsning (4K) og tilgang til mange ulike effekter og justeringsmuligheter, er VideoStudio 2018 høyt oppe på listen av funksjonell programvare.

Klart, man kan redigere og ordne mye i apper på mobil og nettbrett nå til dags, ofte med et godt resultat der også. Men på PC åpner man opp for enda flere effekter og justeringsmuligheter, for ikke å nevne større kontroll over redigeringsprosessen fra start til slutt. Arbeidsprosessen blir også mer oversiktlig med større skjerm og mappesystemer.

Det som skiller VideoStudio 2018 fra forgjengerne i serien, er et nytt og mer moderne brukersnitt, noe som er enklere å forholde seg til rent visuelt. Programmet introduserer også delt skjerm, slik at man kan vise flere videoer samtidig i en slags kollasj. Dette er et stilig virkemiddel som åpner opp for nye fortellermåter i prosjektene dine.

Som før inneholder VideoStudio en ganske omfattende portefølje av effekter og funksjoner. Programmet har et eget verktøy for å legge til undertekst på filmene, slik at man enkelt deler opp videosnutter inn i bolker og legger til tekst.

Det finnes effekter som gjør filmen om til sort-hvitt, justerer lys og kontrast, endrer utseende til å se ut som et maleri og mye mye mer. Her er det mye morsomt å eksperimentere seg frem med. AutoSketch for eksempel, tegner motivene på filmen din strek for strek som om det var en håndtegnet skisse.

Effektserien NewBlue, inneholder funksjoner som justerer farger, skarphet og mer. Det er også mulig å endre og detaljjustere hver effekt slik at den tilpasses egne behov.

Man kan også benytte seg av en helg haug med overganger mellom videoklippene. Her varierer utvalget av eksempler som ser stilige ut, til en majoritet som ser noe utdatert og amatøraktig ut dessverre. Så det krever litt saumfaring for å finne de beste overgangene.

Det er også mulig å legge på ulike animasjoner som følger med VideoStudio 2018. Dessverre er ikke utvalget så veldig omfattende. Men det er et kjekt lite tillegg som man kan eksperimentere med. Man kan for eksempel lage en tekstboble som følger et gitt motiv i filmen.

VideoStudio 2018 har også en avansert tekstfunksjon der man kan legge til titler til filmen. Her er det mulig å velge font, farge og skriftstørrelse.

Når det gjelder brukersnittet, er alt lagt opp langs en tidslinje. Denne er mer intuitiv enn i tidligere utgaver av programmet. På venstre side finner man en forhåndsvisning av videoklippene, og de grunnleggende knappene for avspilling og pause.

Undermenyen åpner opp for å legge til videoklipp, stemmeinnspilling og musikk. Det er mulig å dra og slippe inn filer rett inn på tidslinjen, noe som gjør prosessen mer intuitiv. Her kan man klippe bort og forlenge klipp.

Corel VideoStudio 2018

Kategori: Videoredigering
Språk: Engelsk
Utvikler: Corel Corporation

VideoStudio 2018 er altså enkelt til bruk om man skal gjøre grunnleggende videoredigering. Det inkluderer å legge til og klippe video, musikk og lyd. Det er enkle symboler i menyen der man finner effekter, overganger, filtre på videoen, ferdig tekstmaler og mer. Så man må ikke være en ekspert for å bruke det grunnleggende, selv om det også er rom og muligheter for å bruke mer avanserte funksjoner.

Man kan også lage 360º graders video som er kompatibelt med ulike VR-sett.

Når man er fornøyd med prosjektet sitt er det enkelt å eksportere video ut til de fleste formater og programmet håndterer 4K video.

Egnethet:

Corel VideoStudio 2018 er ikke for de som er helt i startgropa innen videoredigering. Da anbefales Windows Movie Maker, iMovie eller andre alternativer som ligger inne på mobil og nettbrett.

Men et naturlig neste steg kan være dette programmet. Her er det et hav av funksjoner for de som ønsker å utforske det, samtidig som man kan gjøre mye grunnleggende takket være et intuitivt program og enkle symboler. Men ikke glem at alt av språk er på engelsk, og med ganske komplekse begreper etter hvert.

Man kan jo ta en test på seg selv før man går til innkjøp. Dersom barnet ditt mestrer Windows Movie Maker, som er et gratis alternativ til videoredigering, så vil barnet ditt mest sannsynlig kunne lære å bruke Corel VideoStudio etter hvert.

Ellers er det et stort potensial for å forandre videoen totalt i dette programmet både i forhold til lengde, og med ulike effekter, lyd og tekst.

Man kan også laste ned en prøveutgave av Corel VideoStudio 2018, for å prøve seg frem før kjøp. Og sammenlignet med andre, tilsvarende programmer på markedet, er VideoStudio 2018 «snillere» på pris.

Det samme kan sies om kravet om maskinkraft på PC`en.

Vanskelighetsgrad: 

0-12 år: Under aldersanbefaling, men se an interesse.

13-15 år: Programmet kan passe for denne aldersgruppen. Men vær obs på at dette er for de som har interesse for videoredigering, og det krever tid og tålmodighet for å lære seg funksjonene i programmet. Språket er dessuten på engelsk, og menyene kan være kompliserte å sette seg inn i. Men for de med tålmodighet og interesse er dette også et potensial for mye læring.

16+ år: Programmet kan passe for ungdom og voksne. Her er det mange avanserte funksjoner der man kan lage flotte videoer, men dette krever tid og interesse.

Presentasjon:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser