Fruity Loops 12

Musikkprogram, PC, passer fra 16 år

Veien er kort for å lage lekker musikk på egen datamaskin. Fruity Loops har et middels nivå når det gjelder vanskelighetsgrad, men byr også på svært profesjonelle funksjoner. Passer for musikkinteressert ungdom fra 16-årsalderen.

Det finnes flere elektroniske artister som står høyt hos barn og unge. Per dags dato er det også blitt enkelt å produsere musikk på egen maskin, enten det gjøres på mobil eller datamaskin. Fruity Loops har vært ute på markedet i mange år.

Nå skryter utviklerne av at programmet blir lastet ned hele 30 000 ganger daglig. Fruity Loops er anerkjent som et svært godt program blant de som lager musikk, både på hobbybasis og profesjonelt.

Hva er egentlig Fruity Loops? Det er et musikkprogram som har en rekke virtuelle instrumenter koblet mot seg, hvor man kan spille inn musikk langs en tidslinje. Her kan man legge på trommer, ulike instrumenter som for eksempel gitar, piano, keyboard, effekter og vokal. Alt kan legges på tidslinjen som «lydblokker» som legges oppå hverandre til en fullverdig sang.

Man bruker såkalte «plug-ins», som kort sagt er effektmaskiner og virtuelle synthesizere som alle har sine lyder og instrumenter koblet opp mot dem. Man kan enten bruke en opptaksknapp og spille live med tastatur eller keyboard, eller så kan man legge inn noter på et noteark som spilles av automatisk.

Slik lager man en individuell lydblokk for trommespilling, gitar, bass og så videre, og du legger så flere slike blokker oppå hverandre for å skape en låt.

Fruity Loops 12

Sjanger: Musikkprogram
Språk: Engelsk
Utvikler: Image-Line Software

Fruity Loops har et hav av instrumenter som kan brukes. I tillegg finnes det drøssevis av effekter og knapper som kan endre lyden. Slik sett får man et program med et nærmest uendelig potensial for å skape sin egen, særegen musikk.

Selve layouten er lekker. Dette er et program som tar seg godt ut, og med utviklere som har mange års erfaring bak seg med det å lage gode musikkprogram. Fruity Loops anbefales derfor varmt for de som vil bruke tid og kroner på et slikt konsept.

Barnevennlighet:

Å lage musikk på datamaskin fordrer kreativitet og et lyttende øre. Man må lete seg frem til ulike instrumenter som passer sammen, og man må stadig prøve ut nye veier for å skape noe nytt. Jakten på den perfekte låta er dermed i gang.

Med musikkprogrammer som Fruity Loops går barna inn i rollen som komponist, og det er mye å lære om alt fra tekniske ferdigheter til notelære.

Dette programmet går en fin linje mellom å være intuitivt å sette seg inn i, samtidig som det byr på svært avanserte funksjoner. Her er det mye rom for utvikling med andre ord.

Det er allikevel såpass mange menyer å forholde seg til at man må ha en viss datakyndighet. Fruity Loops påstås å passe for nybegynnere, men det er nok å ta litt hardt i. Alt er ikke like enkelt å sette seg inn i, og brukermanualen er nesten like komplisert.

Alt språk er også på engelsk, og det mangler et slags grunnkurs, eller et opplæringsmodus. Men man kan finne en del videoer på YouTube som forklarer det grunnleggende.

Man kan kjøpe programmet i fire ulike pakker. Hvert kostnadssteg inneholder flere funksjoner og instrumenter. Flere instrumenter kan også kjøpes individuelt i etterkant.

Vi anbefaler at barna prøver gratisversjonen før kjøp. Dette for å teste ut kyndighet og interesse for programmet, i og med at det koster en del.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Kan være vanskelig å manøvrere og sette seg inn i programmets funksjoner.

16+: Egner seg, men svært avhengig av barnets interessenivå og datakyndighet. Prøv gjerne gratisutgaven før kjøp.

Ulike priser avhengig av pakke

Trailer:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser