Hei Ruby – I den magiske datamaskinen

Bildebok, anbefales fra seks år.

I den andre boken i serien møter vi igjen Ruby på en magisk reise inn i datamaskinens verden. Lær om alt fra RAM til harddisk og CPU i tidenes mest barnevennlige introduksjon til hvordan en datamaskin fungerer.

Vi er omgitt av datamaskiner. Og som forfatteren av bokserien med Ruby, Linda Liukas selv skriver:

– Barn som vokser opp nå, kommer til å bli de siste som husker datamaskiner slik de ser ut i dag. De vokser opp i en verden der datamaskiner finnes i alt fra bamser til tannbørster (Forord, Hei Ruby – I den magiske datamaskinen: 2018).

I den første boken av Liukas møtte vi Ruby for første gang. Den gangen var det en innføring i koding.

Vi møtte Ruby som en tøff jente med et pågangsmot og en optimisme som rett og slett ble smittsom. Hun likte å lære seg nye ting og ga aldri opp. Hun elsket også å si akkurat hva hun mente og hun hadde en enorm fantasi og problemløsningsevne.

I den andre boken er det datamaskinen som er temaet. Her kan barn lære mer om hvordan en datamaskin fungerer og de ulike komponentene som bidrar med alt fra bilder på skjermen til lagringsplass på maskinen.

Mange av disse komponentene er jo tilstede også i moderne smarttelefon og nettbrett. Så det er en overføringsverdi av læring også til disse.

Først møter vi Ruby som kjeder seg. Det er ingenting å finne på hjemme. Pappa lovet henne at de skulle leke med datamaskinen sammen, men han er ikke hjemme. Når Ruby går bort til datamaskinen så fungerer den ikke. Sammen med Musa og på likt vis som Alice i eventyrland, går Ruby inn i datamaskinen for å finne Musepekeren og få datamaskinen igang igjen.

Denne boka har nydelige bilder og korte segmenter med tekst på hvert oppslag.

Gjennom handlingen møter leseren mange av de viktige komponentene som får en datamaskin til å fungere. Det er noen artige karakterer her som professor Prosessor og den stakkars RAM som blir andpusten og må løpe og hente ting fra datamaskinen hele tiden.

Allikevel er nok ikke persongalleriet like interessant når det gjelder illustrasjoner og beskrivelser som i den første boka. Man savner bredden og kreativiteten i de mange fantasifulle figurene som var i den første boka.

Hei Ruby – I den magiske datamaskinen

Kategori: Bildebok
Språk: Norsk
Utgiver: Info Vest Forlag

Selve teksten er enkel å lese til tross for noe terminologi/navn som kan være litt av en munnfull de første gangene barn blir eksponert for dem. Allikevel, skal man lete lenge etter en mer tilpasset og forståelig tilnærming til datamaskinens verden.

Den første boka fra Liukas var nok hakket mer engasjerende. Her var det hele bygget opp i en eventyrstil der Ruby skulle samle edelstener og langs veien møtte mange spennende karakterer. Stilen er noe annerledes og litt tyngre denne runden.

Den siste delen av boka er verdt å trekke frem.

Her er det 26 aktiviteter med refleksjonsoppgaver som får barn til å tenke over hvor man finner datamaskiner, hva de gjør og hvordan de er bygget. Dette er glitrende gode oppgaver som også er koblet opp mot hovedhistorien. Så her blir det en sammenheng mellom lærestoff og fortelling.

Barn kan for eksempel:

  • Løse chip-sudoko
  • Finne mønstre
  • Lære mer om operativsystem
  • Oppdage sikre passord
  • Lære forskjell på maskinvare og ulike typer programvare
  • Lage egen «datamaskin»

Linda Liukas har fått til en god bokserie som egner seg ypperlig for barn enten hjemme med voksne på lag eller i skolesammenheng. Forfatteren har bakgrunn som programmerer, forfatter og illustratør og er fra Helsinki i Finland. Den første boka, Hei Ruby – oppdag koding, er blitt oversatt til mer enn 20 språk.

Egnethet:

Hei Ruby – I den magiske datamaskinen er en god bildebok for barn som gir innføring i hvordan datamaskiner fungerer gjennom historiefortelling og morsomme aktiviteter. Fine bilder, tilgjengelig innhold og gode oppgaver gjør at vi anbefaler denne boken til barn fra seks år.

Boka er utformet for å bli brukt sammen med en voksen. Blant annet er det egne «verktøykasser» med ordforklaringer som er ment for voksne. Her får man mer informasjon om konsept og begreper innenfor ulike emner.

Denne boka kan være samlende punkt for foreldre og barn der man sammen kan diskutere og reflektere over spørsmål som handler om den digitale verden.

Vanskelighetsgrad: 

0-5 år: Oppgavene kan være vanskelige for denne aldersgruppen, og lesestoffet passer nok for eldre barn. Men se an interesse.

6-12 år: Anbefales for denne aldersgruppen. For de aller minste, anbefales det at voksne, enten i skolesammenheng eller hjemme, leser sammen med barnet. De eldre i denne aldersgruppen kan fint lese innhold og gjøre oppgavene på egenhånd.

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser