Moava.org

Nettleser, passer for barn i skolealder

Moava.org

På nettsidene til Moava kan barnet ditt øve seg i mange av fagene som er i grunnskolen.

Nettstedet Moava (moava.org) har samlet mange oppgaver og spill for elever i grunnskolen. En del av oppgavene har Moava laget selv, med de fleste laget av andre, enten universiteter eller private selskaper.

Det meste er gratis

Det aller meste som Moava lenker til, er gratis å bruke. I menyvalget Apps er det lenker som går til apper, noen av appene koster penger.

Moava.org

Format: Nettleser
Kategori: Nettside
Utvikler: Moava

Stort sett pedagogisk tilrettelagt, men ikke alltid

Det er mye bra med Moava, kort sagt kan vi anbefale stedet hvis du ønsker at barnet skal øve mer i enkelte fag.

Det som er ekstra bra med Moava, er mengden oppgaver. Mange av oppgavene holder også bra pedagogisk standard. Det som trekker noe ned, er at man ofte blir sendt videre til en annen aktør, derfor må man stadig forholde seg til ny design. Noen ganger åpnes det nye nettstedet som et vindu inne i Moava-nettstedet og da kan det bli rotete eller vel mye informasjon å fordøye.

Ved enkelte temaer sendes barnet videre til Wikipedia-artikler eller andre artikler som er beregnet på voksne. Tekstene blir da for vanskelige.

Men når det er sagt, er det svært mange gode spill og oppgaver som barna gjerne kan prøve seg på. Startsiden er oversiktlig og det er lett å velge riktig klassetrinn og fag.

Oppgavene er som regel utformet som enkle spill, det er ikke bare en lang rekke med spørsmål man skal svare på. Ofte er det også en hjelpeknapp for lærere eller foreldre slik at de får bakgrunnsinformasjon om oppgavene.

Her er bare noen få eksempler

For 2. trinn: Skriv brev til en hest. Send til en postkasse. Se hva andre barn har skrevet til hesten.

For 2. trinn eller høyere: Lim inn en nettside eller en tekst. Appen viser så alle ordene lynraskt, ett og ett. Man kan bestemme hvor fort det skal gå. Slik trenes man opp til å lese raskere.

For 2. trinn: Tren opp engelsken. Klikk på ord som er like og hør ordet bli lest opp.

Startsiden til akkurat disse engelske oppgavene, er her.

For 5. trinn: Tren på summering, det hele skjer i sjørøver-omgivelser. Hver gang riktig svar avgis, vinner man to dødninghoder. Svarer man feil, mister man ett dødninghode.

Klarer barnet å svare riktig på alle regnestykkene, dukker det opp en mulighet til å skrive ut et diplom med navnet til barnet. Send inn epostadresse og barnets navn, så får man diplomet tilsendt og kan printe ut hjemme.

For 5. trinn: Tren på å legge sammen brøker. I dette spillet kan man bli ganske så stresset, for det hele går på tid. Det er om å gjøre å legge sammen flest mulig brøker innen tiden er ute. Heldigvis kan man velge vanskelighetsgrad.

For 10. trinn: Her kan du øve deg på engelske preposisjoner.

Må ha Flash

Mange av spillene eller appene krever Flash installert. Enkelte av spillene har en knapp som gjør at teksten leses opp. Moava viser også lenker til steder der man laste ned gratis bilder, lyder og musikk som man kan bruke i skoleoppgaver. Lenkene finnes her.

Hjelpesider for lærere og foreldre

På denne siden er det tips til foreldre. Hvordan kan man for eksempel hjelpe sine barn med leksene?

Går barnet på ungdomsskolen, nærmer det seg at man må velge yrke, eller i det minste en studieretning. Da kan Jobbkompasset være nyttig.

Noen spill er brukt opp

Lærere kan ha brukt mange Moava-spill i klassen allerede, men det er såpass mange mulige spill på nettsidene at det bør være en god del igjen å prøve seg på hjemme. Barnet kan for eksempel prøve denne om nettvett.

PS! Legg for øvrig merke til at Moava har to nettadresser. Den som slutter på .org, viser oppgavene. Den som slutter på .no, handler om firmaet som står bak.

http://www.moava.org/

Bli medlem av Barnevakten