Nysgjerrigper.no

Nettleser, passer for barn og unge

Nysgjerrigper.no

Nysgjerrigper.no er laget for at barn skal utføre eksperimenter, drive med forskning og ellers lese om naturfag. Nettstedet lages av det statlige Forskningsrådet som har som oppgave å få flere til å jobbe med forskning. Norges forskningsråd deler ut ni milliarder kroner årlig til forskning.

Gjør eksperimenter

nysgjerrigper.no får barn oppskriftene til en rekke eksperimenter som kan utføres på skolen eller hjemme. Noen eksempler:

Eksperimentene krever noen ganger innkjøp, slik som lysdiode, splittbinders, konditorfarge, natron eller lignende.

Et eksperiment involverer at man skal fylle en kjele med så varmt vann som mulig fra springen. Kjelen må selvsagt tømmes etterpå, og da kan det hende det er noen foreldre som helst ville ha hjulpet til for å unngå at barna får så varmt vann over seg, men det står det ingenting om. Eksperimentene er ikke utstyrt med aldersgrenser. Et eksperiment som involverer kokende vann, har dog som krav at en voksen må delta.

Nysgjerrigper.no

Format: Nettleser
Kategori: Nettside
Utvikler: Forskningsrådet

Utfør forskning

Nysgjerrigper viser hvordan man kan forske på hva som helst, man starter rett og slett med en problemstilling som barna selv finner på. Nettstedet leder så barna gjennom seks trinn slik at alt gjøres etter en tilnærmet vitenskapelig metode.

Det er motiverende for barna at de selv kan velge hva de vil forske på, men det er ikke bare å slippe løs barna hjemme uten å ha et voksent ord med i laget. Nysgjerrigper ser ut til å forutsette at det er kun skoler som leser nettsidene deres. Det burde ha stått: «Fortell en voksen om forskningen din før du setter i gang.» Da har man et visst håp om å unngå forskningsprosjekter som involverer veldig mye griseri.

Når forskningen er utført, kan barna sende inn rapport til en konkurranse der det er mulig å vinne 30.000 kroner.

Voksne får bakgrunnsinformasjon

Nettstedet har en egen avdeling med informasjon til lærere. Tipsene og bakgrunnsinformasjonen kan like gjerne leses av foreldre eller andre voksne.

Lesetrening

Skal barna først ha lesetrening, kan de gjerne i samme slengen lære seg naturfag eller noe om forskning. En voksen kan først laste ned en pdf med bakgrunnstoff om temaet. Så kan den voksne printe ut lesetreningen. Etterpå kan barna svare på spørsmål eller gjøre oppgaver som tar utgangspunkt i lesetreningsteksten.

Lag visste-du-at-plakat

Her kan barna få inspirasjon til å lage plakater med fakta om naturen. Det er bare å fortsette på egen hånd etterpå med andre dyr eller temaer.

Kahoot-quiz

Kahoot er kjempegøy og kan arrangeres hjemme i stua. Nysgjerrigper har lenker til flere kahooter som handler om naturen.

Korte artikler om naturen

Nysgjerrigper har også et utvalg korte artikler om naturen eller forskning, lengden burde være overkommelig for de fleste. Få for eksempel svar på hvordan pingviner kan holde varmen i føttene.

Klikker du på menyen, får du artiklene sortert etter temaer.

Konklusjon

Det er mye bra stoff på Nysgjerrigper-sidene. Mange oppgaver inkluderer at barna gjør noe sammen i den fysiske verdenen. Det siste er bra, men ofte bør en voksen være i nærheten for å kunne forklare, hjelpe til eller for å passe på.

Bli medlem av Barnevakten