Photoshop Elements 14 og Premiere Elements 14

Foto- og bilderedigering – PC, Mac , anbefales fra tolv år

De fleste har hørt om Photoshop, et bilderedigeringsprogram med svært avanserte funksjoner. Heldigvis finnes det en enklere tilnærming for å redigere frem flotte bilder og video. Adobe Elements-programmene passer for ungdom med en slik interesse, fra tolvårsalderen og oppover.

Mobiler og nettbrett kommer ofte med egne apper for å redigere bilder og filmer. Her kan man gjøre grunnleggende justeringer som å endre kontrast, velge utsnitt, skarphet og mer. For filmredigering er iMovie verdt å anbefale, da programmet er svært brukervennlig og lar deg legge til effekter og musikk. Man kommer også langt med Paint for bilderedigering og Movie Maker til video, som begge er gratis til PC.

Men for de som vil ta et steg videre og ønsker enda flere funksjoner, må man opp i mer avansert programvare. Ungdom er flinke til å ta bilder og de lærer seg teknologi raskt. Så hvorfor ikke la dem utforske og lære mer om bildebehandling, dersom interessen er der?

Adobes Photoshop har lenge regjert på markedet, som et program som kan gjøre alt tenkelig med bilder. Resultatet blir ofte flott, men dessverre er programmet såpass avansert at det krever mye tid og interesse for å sette seg inn i de utallige funksjonene.

Elements derimot, er skapt for de som ønsker en mer guidet tilnærming. Man kan kjøpe foto- og videoredigeringspakken hver for seg, eller som en samlet pakke.

La oss se litt på programmene hver for seg.

Photoshop Elements 14 og Premiere Elements 14

Sjanger: bilderedigering
Språk: Engelsk
Utvikler: Adobe

Adobe Photoshop Elements er på engelsk, men med mye bildestøtte. Dette krever at barna har noen grunnleggende begreper på plass, samtidig som de også vil kunne lære nye ord knyttet til bildebehandling.

Man starter opp programmet og har hovedsakelig tre ulike modus. «Quick» er enklest og noe nedskjært. Her tilbys typiske funksjoner som; fjern røde øyne, utskjæring, skarphet, farge og «smart fix». Mange av disse kan gå løs på bildene dine helautomatisk, dersom du ønsker det. Her er det bare å prøve seg frem, og man ser tydelig forbedringer i bildene i etterkant.

Et annet modus heter «Guidet», som kan kalles et kurs med steg for steg instruksjoner. Helt suverent for ungdom som vil lære avansert fotoredigering, men som ikke vet hvor de skal starte.

Man kan få frem naturlig hudfarge på motiver, endre størrelse, forsterke farger, gjøre bilder om til håndtegnede bilder, reflektere motiver, lage kollasjer, ja, listen er lang. Og det stiligste av alt er at opplæringen gjøres direkte på egne bilder som du legger til. At det er dine bilder som endres, gjør prosessen langt mer motiverende.

Siste modus er «Expert». Her finner du mer avanserte funksjoner og du kan virkelig detaljjustere bildene. Så her er det jo muligheter for å gå opp i nivå etter hvert som man lærer mer.

Adobe Premiere Elements dreier seg om videoredigering. Programmet er også her delt inn i tre ulike modus. «Quick» har et oppsett med en tidslinje, hvor det er enkelt å dra og slippe videofiler fra mapper på datamaskinen din. Videofilen legges utover tidslinjen, og man kan klippe ut deler, legge til musikk eller taleopptak og man kan legge til tittel og intro på videofilen.

Man kan også legge til effekter som «smart fix», da prøver programmet å forbedre videofilen for deg. Ellers så kan man kompensere for kameraristing, farge, lys, volum. Det er også et hav av effekter og datagrafikk man kan legge til. Så kan man velge ulike overganger dersom man har flere videosnutter sammen.

Oppsettet er intuitivt å forholde seg til, og de mer avanserte funksjonene ligger «skjult» øverst i verktøylinjen.

«Guided» er samme opplæringsmodus som nevnt tidligere. Her lærer du mer avansert videoredigering, steg for steg, og med dine egne videosnutter. Det finnes et grunnkurs, og i tillegg er det andre kurs hvor du lærer å legge til funksjoner som filmmusikk, bilde i bilde, animert grafikk, og saktefilm-effekt.

I «Expert»-modus kan du detaljjustere alt mulig rart. Her blir tidslinjen mer kompleks og med flere muligheter.

Barnevennlighet:

Adobe Photoshop Elements egner seg for barn og unge som er interessert i bilde- og videoredigering og som ønsker å prøve ut mer avanserte funksjoner. Man kan gjøre mye med gratisalternativer og enklere programmer, men for de som vil mer, og de som vil ha bedre resultat, da må man ofte trå til med mer kompleks programvare.

Språket er på engelsk, og selv om det er et stort læringspotensial her, så må man ha noen grunnleggende ord og begreper på plass.

Oppsettet er stort sett greit å forholde seg til. Skal man bruke de enklere modusene, så senkes antall verktøylinjer og mer avanserte funksjoner blir borte. På den måten tilbyr Elements en læringskurve hvor man selv styrer progresjonen.

Det er mange gode grunner til å la barna få hive seg på denne type programvare. De er ofte naturlig opptatt av bilder og video, og med en mobil i lomma er veien kort for å fange artige øyeblikk med kameraet.

Men dette er altså for de av barna som har drivkraft og motivasjon for å gjøre mer innen bilde- og videoredigering. Da er dette et veldig godt alternativ.

Vanskelighetsgrad:

0–12 år: Kan være vanskelig å manøvrere og sette seg inn i programmets funksjoner

13+: Egner seg, men svært avhengig av barnets interessenivå og datakyndighet. Prøv gjerne gratisutgaven før kjøp.

Pris: 975 kr for både Premiere og Photoshop, eller 637 kr per program (per 2/5-2016)

 

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser