Politiet patruljerer på Tiktok for å nå barn og unge
Med dans, humor og blålys har politiets nettpatrulje logget seg på TikTok for å nå barn og unge. Responsen har vært enorm med nesten 380 000 følgere.
En søt politihund med et flagg, tre betjenter som danser og to uniformerte som sjonglerer med ball – dette er bare noe av det artige du kan se på Tiktok-kontoen til Politiets nettpatrulje Vest.
Mellom all underholdningen deles også viktige budskap og råd for å forebygge kriminalitet. Og ikke minst blir politiet tilgjengelig for at barn og unge kan ta kontakt.
– Politiet har hatt økt tilstedeværelse på internett og har allerede vært tilgjengelige på Facebook og Instagram. Men vi fikk lite henvendelser fra de under 20. Vi måtte derfor tenke nytt om hvordan vi skulle nå denne målgruppen. For hvor er barna? Jo de er på Tiktok. Høsten 2019 delte vi derfor vår første video på plattformen og fikk en enorm respons, sier Rune Fimreite som er fagleder i Politiets nettpatrulje Vest.
Videoen som Fimreite viser til ble laget i forbindelse med halloween. Her ser man en politibetjent utkledd som The Joker på rømmen fra politiet. Humor ble kanskje middelet for å nå publikum, men budskapet dreide seg om det å ikke bruke våpen og våpenlignende gjenstander, presiserer Fimreite.
Og videoklippet gikk viralt. I skrivende stund er videoklippet sett over en halv million ganger.
– Fra å ha nesten ingen henvendelser fra barn og unge, økte det skikkelig på. Nesten en tredjedel av det totale antallet henvendelser var nå fra de under 20, sier Fimreite.
Fenger med underholdning
Om politiet bare skulle ha holdt prekener om lover og regler, ville neppe målgruppen ha tatt dem imot, antar Fimreite. Derfor har innholdet på kanalen basert seg på trender og danser som befinner seg ellers på det populære sosiale mediet.
– Målet er at det skal være morsomt og gøy, men ikke useriøst. Hadde vi bare gått ut på kanalen med lover og regler er det ikke sikkert at vi hadde nådd så mange. Men den kombinasjonen med å lage noe som appellerer, samtidig som vi går ut med forebyggende budskap, virker, sier Fimreite.
På Tiktok-kanalen gir politiet flere typer råd. For eksempel så har nakenbilder vært et tema med råd om hva barn kan gjøre når de mottar denne type innhold.
– Her gir vi barn og unge en konkret oppskrift som de kan følge hvis de mottar nakenbilder. Ta skjermbilder, rapporter og blokker brukeren og meld fra til politiet. Etter at vi delte dette budskapet så vi også resultater der barn og unge tok kontakt med oss og hadde fulgt våre råd. Det dukket opp henvendelser med skjermbilde og navn på profilen til vedkommende som hadde sendt slike nakenbilder, forteller Fimreite.
Overnevnte Tiktok-video er vist over 200 000 ganger. Selv om ikke Tiktok erstatter fysiske skolebesøk, ser vi at det er et effektivt supplement med stor rekkevidde på kort tid.
-I tillegg så blir kanskje noen av rådene glemt en stund når vi har tradisjonelle skolebesøk. Med videoen tilgjengelig i Tiktok-feeden, vil barna kunne gå tilbake slik at de kan se rådene om igjen og ved behov, mener Fimreite.
Når en selvmordsvideo sirkulerte på Tiktok for en stund siden var politiet ute for å snakke om den. I tillegg har de delt budskap om deling av stygge kommentarer og mobbing på sosiale medier. (Her er Dagsavisens omtale av selvmordsvideoen.)
Barn og unge varslet politiet om ulovlige videoer
Selv etter at politiet har logget av for dagen, fortsetter deres tilstedeværelse å ha effekt. På sosiale medier kan man nemlig «tagge» en person i en annen brukers innlegg. Vedkommende får da et varsel om at de er blitt tagget slik at de blir oppmerksom på innlegget.
– Så her har det vært en del tilfeller der barn og unge har oppdaget innhold eller videoer og tagget oss for å gjøre oss oppmerksomme. I mange tilfeller oppdager vi at videoene blir fjernet av brukeren som har publisert videoen. Når vi er blitt tagget vet de at politiet følger med. På den måten er barn og unge forebyggere på sin egen plattform, og det har en veldig god effekt som vi egentlig ikke hadde forutsett når vi startet opp Tiktok-kanalen. Fordi vi får hundrevis av slike tagginger i løpet av en uke, må vi presisere at vi ikke rekker å se over alle slike innlegg, men vi tar jevnlig stikkprøver, forklarer Fimreite.
Tar man direkte kontakt med politiet er man allikevel sikret et svar, presiserer Fimreite. Når man trykker på meldingsknappen på Tiktok lenkes man videre til Messenger/Instagram for å kunne skrive en melding.
– Vi opplever Tiktok som en hyggelig og kreativ plattform for barn og unge. Det skjer mye bra på dette sosiale mediet. Samtidig får vi så klart henvendelser om det som er negativt. Det kan være henvendelser om ulovlige hendelser som blir filmet, for eksempel råkjøring, falske kontoer, bildedeling og mobbing. Snapchat er allikevel den plattformen vi ser mest kjøp og salg av narkotika og deling av nakenbilder, mener Fimreite.
Faglederen påpeker også at det er blitt nokså vanlig å opprette falske kontoer på Tiktok der noen utgir seg for å være en annen person. Ofte stjeler disse profilbildet til den ekte personen og klipper og bruker fra videoene slik at kontoen virker autentisk.
Viser livesendinger fra fengselet
Tiktok har også en funksjon for å dele livesendinger, altså at man filmer seg selv der og da. Her lagde Politiets Nettpatrulje Vest nylig en video der de viste frem arresten og svarte på spørsmål fra seerne. Utover det pleier kommentarfeltet å være stengt.
– Og når det gjelder kommentarfeltene på Tiktok så kan de være drøye. Det er mye stygt som blir delt her. Det skal ikke mer til enn at det er to jenter som danser sammen, og så har den ene hakket mer i kroppsvekt enn den andre, så flagrer kommentarene inn. Det er utrolig lite respekt for hverandre i kommentarfeltene og det er lite rom for å lage videoer om ikke man ser A4 ut, mener Fimreite.
Hvem kan ta kontakt med politiet på Tiktok?
Målgruppen vår er fra 13 år og oppover, selv om vi erfarer at barn helt ned i 10-årsalder tar kontakt. Vi tar allikevel imot alle henvendelser uansett alder, presiserer Fimreite. Politiets Tiktok-satsing skal ha lav terskel, og alle som tar kontakt får svar.
– Når man sender en melding til oss så får man et automatisk svar. Deretter er det politiutdannet personale som overtar og svarer på henvendelsen. Hvis man er i en vanskelig situasjon og tenker at her kan politiet hjelpe, så er det bare å ta kontakt. Det kan være noe skremmende, eller noe man reagerer på, eller om man rett og slett bare har behov for råd, sier Fimreite.
Dette er også noe av grunnen til at politiet viser tøys og gøy på Tiktok-kanalen, forklarer Fimreite.
– Det gjør at barn og unge faktisk våger å ta kontakt med oss. I mange tilfeller ser vi at barn kvier seg for å si ifra til foreldrene om vanskelige hendelser. De frykter konsekvenser og straff, for eksempel at mobilen blir tatt ifra dem. Noen tar heller kontakt med oss enn foreldrene. Ofte rådgir vi allikevel barna å ta kontakt med foreldrene eller en annen voksen de stoler på. For eksempel så kan de vise meldingstråden de har hatt med oss til de voksne, avslutter Fimreite.
Kilde (bilder fra Tiktok): Politiets nettpatrulje Vest
NB! Du kan tipse en av politiets nettpatruljer hvis du oppdager hets, narkotikasalg, overgrep eller annen kriminalitet. Alle politidistrikt i Norge har nå nettpatruljer på Instagram, Facebook og Tiktok.
Les mer: