Foto: Skjermdump fra video. Bildet viser to glowsticks.

Norsk youtubekanal for barn som vil skape ting

Er barnet ditt en liten ingeniør? Hva med å lage en utskytningsrampe for papirfly, lysende pinner eller kanskje en god gammeldags seljefløyte? På en norsk kanal på Youtube finner fremgangsmåten til mange artige dingser som kan lages hjemme eller ute. Foreldreveiledning anbefales.

Skaperklubben er en Youtube-kanal for barn og unge som liker å skape ting selv. Steg for steg viser filmene hvordan man kan lage luftraketter, korkbåter, insektshotell, katapulter, glowstick, dampdrevne båter og mye annet.

I denne Youtube-kanalen finner dere også noe som kalles Skaperpuls, det handler om innretninger som dere kan lage og som kan brukes slik at dere får litt trim. Dere kan for eksempel lage papirflypistol og bruke den til skiskyting i hagen eller skolegården – gjerne på sommeren.

Dere finner også videoer under vignetten Grønn skaping. Lær for eksempel hvordan man leger seljefløyte:

Det angis ingen anbefalt aldersgrense for hver oppgave, hverken om vanskelighetsgrad eller risiko, så foreldre eller lærere bør se gjennom filmene først hvis det er snakk om yngre barn. Verktøy kan være limpistol, batterier, ledninger, små elektriske motorer, forstørrelsesglass, fyrstikker, saks, papir, drill, brennende stearinlys, skrutrekker og lignende.

I filmen under leker man med forstørrelsesglass som lager svimerker. Programlederen forteller at et forstørrelsesglass gjorde at en hel bygning på jobbens hans brant ned en gang. I noen av aktivitetene bør altså voksne delta.

Det er Naturfagsenteret og Vitensentrene i Norge som har gått sammen om å lage denne kanalen.

Kanalen er en del av Skaperskolen.


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.