Foto: Colourbox

Skjermbruk kan gi helseplager

Livet med skjerm kan berike hverdagen og være en kilde til glede, fellesskap, kreativitet og læring. Men den nye skjermhverdagen kan også føre til helseplager.

Hanne Mari Schiøtz Thorud, førsteamanuensis og forsker på skjermplager ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Hvis man ikke passer på å ta pauser, variere arbeidsstilling og har riktige briller, så kan barn og unge utvikle helseplager, forteller Hanne Mari Schiøtz Thorud, førsteamanuensis og forsker på skjermplager ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Thorud arbeider blant annet med de dagligdagse utfordringene knyttet til skjermbruk.

– Dette kan handle om øyeplager, hodepine og smerter i nakken. Det er forskning som viser at bruk av smarttelefon og nettbrett er belastende for både nakke, underarm og hånd.

– Dessuten tenker mange ikke på at det er krevende for synet når barna ser på en skjerm. For å fokusere på en tekst eller et bilde bruker man omtrent 20 øyemuskler. I tillegg må man holde hodet så stille som mulig ved hjelp av nakke-, skulder- og ryggmuskulatur. Dermed blir man ikke bare sliten i øynene, men man kan også få hodepine, nakkesmerter og ryggplager, sier Thorud (bildet).

Foto: Privat
Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen. Innehaver av klinikken Bekken og Barn i Oslo.

Økning i antall henvendelser

Elisabeth Aas-Jakobsen er kiropraktor, samt innehaver og grunnlegger av klinikken Bekken og Barn i Oslo. Hun forteller om en økning i antall henvendelser til alle deres klinikker i Oslo, Stavanger og Trondheim.

– Mange barn blir jo stillesittende flere timer om gangen. Nå er det ingen studier som sier noe om belastningsskader før og etter mobil og nettbrett ble allemannseie, men vi opplever en relevant økning i henvendelser om muskel- og skjelettplager.

Før vi gir teknologien hele skylda, påpeker Aas-Jakobsen at årsaken ofte er en kombinasjon av flere faktorer. Hun er heller ikke i tvil om de positive aspektene ved barnas mediebruk. Likevel er det ikke til å legge skjul på at kropper er bygget for fysisk aktivitet. Og kiropraktoren er tydelig på hvordan kroppen belastes når den blir for stillesittende.

– Overgangen mellom nakke og skuldre blir sårbar når hodet er fremoverlent. Dette er jo en vanlig posisjon når man ser på en skjerm. Dermed blir det en økende belastning på både muskler og ledd. Det blir en ujevn balanse i hvordan forsiden og baksiden av nakken brukes. Kjenn på forskjellen selv enten hodet er rett eller fremoverlent.

Utfordrende for synet

Hanne Mari Schiøtz Thorud forteller at også øynene trenger variasjon og hvile, da de ikke er laget for å se på noe nært over lengre tid.

– Når øynene slapper av hviler man også nakken, skuldrene og ryggen. For å få øynene til å slappe av må du løfte blikket og se på noe langt unna. Det er også viktig å ha god belysning når du bruker mobilen, pc-en eller nettbrettet. For lite eller for mye lys gjør at øynene må anstrenge seg enda mer og plagene kan komme raskere.

– Barna må ta pauser og bevege seg. Mikropauser på noen sekunder hvor man løfter blikket og ser på noe som er langt unna hjelper på plagene. Men man skal ta pauser gjerne hvert kvarter og i hvert fall hver halvtime. Det er ikke så mye som skal til. Flere timer foran en skjerm om gangen gir plager i øyne og kropp. Forskning har vist at to timer uavbrutt foran en pc gir plager.

Hun oppfordrer også foreldre til å ta en synstest på barna, da det kan være en fin måte å luke ut en del problemer.

Viktig med fysisk aktivitet

Små barn er naturlig aktive, sier Elisabeth Aas-Jakobsen (bildet). Men etter hvert som barna blir eldre, blir de også mer stillesittende, inkludert en del av tiden som tilbringes på skolen. Så det beste rådet for å forebygge belastninger på kroppen som følge av skjermbruk, er regelmessig fysisk aktivitet.

– Vi voksne må oppfordre barna til å være fysisk aktive, og gjerne bli med selv. Det er viktig at barn får være ute og leke. Som foreldre må man også være oppmerksomme på ikke å la nettbrettet bli en lettvint løsning som barnevakt. Så er det lurt å begrense tiden som brukes på skjerm, blant annet med pauser, og ikke minst, at nettbrettet legges bort en time før soving slik at kroppen får tid til å roe seg ned.

Hun har også noen gode tips.

– Det beste for barna er å ligge på magen når de bruker nettbrett og mobil, dette skaper en bedre positur. Ellers så kan det være lurt å bruke ulike stativløsninger til nettbrettene for å redusere belastende hodestilling. Større er også bedre enn mindre skjermer fordi man holder mindre skjermer nærmere øynene.

Med eldre barn oppfordrer Aas-Jakobsen til innkjøp av stasjonære datamaskiner med skjermer som kan reguleres i forhold til høyden. I tillegg, anskaffelse av gode kontorstoler og skrivebord. Dette letter sittestillingen for både voksne og barn.

Kiropraktoren mener videre at foreldre må ta barna på alvor når de sier ifra om plager. Forskning viser nemlig at smerter og ubehag som oppstår i barndommen, gjerne føres over til voksen alder. Oppfordringen er derfor klar, ikke fei unna barnets smerter, sjekk det ut!

– Kroppen er fantastisk til å reparere seg selv når problemer først oppstår. Men samtidig er kroppen god til å tilpasse seg til å leve med plager og ubehag. Ta signalene på alvor og ikke vær redd for å søke hjelp, avslutter Aas-Jakobsen.

Gode råd om skjerm og helse:

  • Varier sittestilling og ta jevnlige pauser, i hvert fall hver halvtime
  • Det beste for barnas positur er å ligge på magen
  • To timer uavbrutt foran en pc gir plager over tid
  • God belysning er viktig, og bruk riktige briller ved behov
  • Løft blikket med jevne mellomrom og se på noe langt unna
  • Store skjermer er bedre for øynene enn små mobilskjermer