
Apple politianmeldt for Siri-spionasje på kundene
Det er en del av oppdragelsen å veilede barna til trygge og gode leverandører innen telefoner, datamaskiner og apper. Men det er slett ingen lett oppgave for foreldre. Nå er for eksempel Apple anmeldt til statsadvokaten i Frankrike for å spionere på brukerne.
Det er vanskelig å vite hvilke leverandører som har sterkest personvern innen telefoner og apper. Bør du kjøpe android-telefon? Eller kanskje en Iphone? Mange sier at mens Google tjener penger på overvåke deg, så tjener Apple penger på fysiske produkter, og derfor bør man velge Apples Iphone som ut fra forretningsideen fremstår som mer personvernvennlig.
Men 4. januar 2025 kunne vi melde at Apple skal ha overvåket brukerne via den kunstige intelligensen Siri, dette ifølge et søksmål som endte i at Apple skal betale 1 milliard kroner i erstatning til sine kunder. NB! I avtalen fra søksmålet innrømmer Apple ingen feil. Men sett utenfra virker det som en innrømmelse når man er villig til å betale 1 milliard kroner.
Ifølge søksmålet har Apple benyttet telefoner og andre dingser til å lytte til folks samtaler for så å sende reklame basert på temaene i samtalene.
I dag, snaue to måneder senere, kom meldingen om at en fransk organisasjon har politianmeldt Apple for å spionere på brukerene ved hjelp av Siri og dermed bryte privatlivets fred, ifølge det danske nettstedet Version2. Nettstedet er et av få medier som har fått tilgang til et 67 siders dokument som ifølge anmeldelsen dokumenterer ulovlig avlytting.
Milliarden som Apple skal betale til sine kunder i den forrige Siri-saken, gjelder kun amerikanske brukere fra 2014 til 2024. Med den franske anmeldelsen ser problemene med Siri ut til å spre seg til flere land.
Flere franske medier melder at saken startet allerede i 2019 da Thomas Le Bonniec arbeidet hos en av Apples underleverandører i Irland. Hans jobb var å lytte til private stemmeopptak fra Apple-telefoner, opp til 1300 lydopptak daglig, for å forbedre Siri-funksjonen. Flere av disse opptakene var dypt private og kunne handle om alvorlige sykdommer og aborter. Thomas Le Bonniec varslet da om denne praksisen.
Før han sluttet, tok han en del skjermbevis, men han nølte med å fortelle historien offentlig fordi han fryktet at Apples advokater ville sette ham i stor gjeld. Men så varslet han forbrukermyndighetene i EU.
(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Lysenko Andrii / Barnevakten.)
Les mer
- For fem år siden forsøkte vi å finne eventuelle alternativer til Apple og Andriod.
- I fjor fikk man ny mistanke om at bigtech lytter til samtaler.
- Her er eksempler på personvernbøter som også gjelder barn.