Foto: Shutterstock / Billion Photos / Barnevakten. Bildet viser en dommerklubbe og en telefon som har teksten personvern.

Personvernbøter som gjelder barn

Her har vi samlet eksempler på bøter som apper, kommuner og til og med barn har fått for brudd på personvernreglene.

I mange land må apper, nettsteder, kommuner, skoler eller selskaper be om samtykke fra foreldrene dersom man skal samle inn personopplysninger til barn under 13 år.

I Europa har vi GDPR-regler og i USA er det COPPA-regler. I Norge er det Datatilsynet som utsteder bøter eller irettesettelser.

Oversikten nedenfor er ikke en fullstendig liste, men viser eksempler på bøter, advarsler eller overtredelsesgebyr.

App samlet ikke inn samtykke fra foreldre

App-selskapet Hyper Beard fikk en bot på 4 millioner dollar for å ha samlet inn personopplysninger fra barn uten foreldrenes samtykke. Boten ble gitt av amerikanske myndigheter i 2020 for brudd på COPPA-reglene. Myndighetene presiserte også at appene henvendte seg direkte til barn. Her er myndighetenes pressemelding.

Tiktok samlet inn barns personopplysninger uten tillatelse

Eierne av Tiktok fikk en bot på 5,7 millioner dollar av amerikanske myndigheter i 2019, ifølge blant annet BBC. Tiktok hadde samlet inn navn, e-postadresser og andre personlige opplysninger om barn. Året etter var det ennå ikke ryddet opp, derfor sendte noen inn klage.

WW fikk bot på 1,5 millioner dollar

App-selskapet Weight Watchers (WW) fikk en bot på 1,5 millioner dollar for å ha samlet inn personopplysninger om barn. Selskapet har blant annet disse appene: Axolochi, Bunnybuns, Chichens, Claberta, Clawbert, Kleptocats, Kleptocats 2, Kleptodogs, Monkeynauts og Nomnoms. Her er myndighetenes omtale.  Saken er også omtalt i Neewsweek.

Youtube og Google fikk bot på 170 millioner dollar

Youtube og Google fikk en bot på 170 millioner dollar i 2019 for å ha samlet inn personopplysninger om barn (brudd på COPPA-reglene). Les myndighetenes omtale.

Tiktok fikk bot for å ikke forklare vilkårene på nederlandsk

Tiktok fikk en bot på 750.000 euro av EU i 2021 fordi appen ikke forklarte vilkårene på nederlandsk, dermed var det også mange barn som opprettet konto i Tiktok uten å forstå personvernkonsekvensene. Les mer her.

Tiktok ble saksøkt for 6 milliarder euro

Tiktok ble saksøkt for 6 milliarder euro i 2021 for å ha hentet inn personopplysninger fra 4,5 millioner nederlendere uten lov. Les mer her. Les også her. Tiktok svarte i april 2022 at nederlandske domsstoler ikke har makt over dem, les på denne nettsiden som forhåpentligvis er med norsk tekst etter at Barnevakten kjørte den gjennom Googles oversettelse.

Bergen kommune har fått flere bøter

Personvernet sviktet da Googles skoleløsning ble innført i tre kommuner som Datatilsynet sjekket. Disse kommunene fikk varsel om irettesettelse fra Datatilsynet. Les mer.

Bergen kommune har tidligere hatt Datatilsynet på nakken, i mars 2020 fikk Bergen en gebyr på 1,6 millioner kroner fordi brukernavn og passord til over 35.000 brukere hadde ligget tilgjengelig for elever og ansatte i grunnskolen. En mye brukt dataløsning i skolene er Feide, og via Feide kan man komme inn i Efeide, det var der personopplysningene i Bergen lå tilgjengelig.

Bergen kommune fikk også en bot på 3 millioner kroner i 2020. Personopplysninger var ikke godt nok sikret i kommunikasjonssystemet mellom skole og hjem. Les mer.

Østre Toten kommune fikk bot

Østre Toten kommune fikk bot på 4 millioner etter en betydelig del av kommunens data ble rammet av hackerangrep, det gjaldt også opplysninger om barn. Les mer.

Også barn kan få bøter

Barn kan få bøter for å dele nakenbilder. Politiet kan også inndra barns telefoner.

Datatilsynets bøter

Datatilsynet gir mange bøter hvert år for brudd på personvernet generelt, her er tilsynets egen oversikt. Noen av disse gjelder også barn.

Liste over personvernbøter i Europa

Wikipedia har en liste over personvernbøter i Europa. Noen av disse gjelder også barn. Her er en lignende oversikt fra Deloitte.

Les også:

Startside: Personvern og retten til privatliv for barn

 (Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Billion Photos / Barnevakten.)


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett