Foto: Privat. Bildet viser en mann ved siden av en stor skjerm med datakoder.

Finnes det telefoner uten Android eller iOS?

Dagens telefoner bruker operativsystem fra Google eller Apple, selskaper som følger oss døgnet rundt og bygger opp detaljert kunnskap om hvem vi er og hva vi gjør. Er det mulig at barna kan begrense eller utsette kontakten med disse globale gigantene?

Fordelen med iOS og Android, som er de to dominerende operativsystemene, er at man får mulighet til å laste ned et hav av nyttige og underholdende apper som barn kan ha på telefonen.

Telefonene har også en del barnevennlige innstillinger som gir foreldre en viss kontroll over barnas bruk.

Ulempen er at disse selskapene følger med oss på så mange andre digitale flater allerede, via nettlesere, skoleløsninger eller andre produkter, og selskapene vet stadig mer om oss. Telefonen blir enda en kontaktflate hvor barna blir profilert og påvirket.

Er det mulig for barna å redusere kontakten med disse globale selskapene? Kan for eksempel barnets første telefon benytte et operativsystem som ikke er Android eller iOS?

Barnevakten tok kontakt med Ruben Solvang, en av gründerne bak IT-sikkerhetsbedriften Skyfritt AS.

– Finnes det smarttelefoner som ikke benytter iOS eller Android?

– Det korte svaret er ja, de finnes, men terskelen for å bruke disse er høyere enn for Android og iOS og utvalget er beskjedent. Jeg har selv bestilt telefonen Librem 5 fra selskapet Purism, som benytter en «vanlig» versjon av Linux – altså samme operativsystem som kan installeres på en stasjonær eller bærbar PC. Denne telefonen er dyr, tregere, tykkere og mer å regne som en prototype for spesielt interesserte. Selskapet bak driver nybrottsarbeid basert på tydelige personvernsprinsipper og det vil ta dem mange år å nærme seg Apples og Googles brukervennlighet.

– Er dette den eneste muligheten?

– Nei, det finnes også varianter av Android som har blitt ribbet for alt som kan minne om Google. Dette er mulig fordi selve operativsystemet er åpen kildekode og kan benyttes og modifiseres fritt. Den mest kjente Android-varianten som er «av-googleifisert» heter LineageOS.

– Det høres interessant ut.

– Ja, men fordi dette operativsystemet også har fjernet Googles app-butikk Play Store og en del andre underliggende tjenester, fører dette med seg noen begrensninger. Det finnes gode alternativer til Play Store, for eksempel F-droid. I den app-butikken finnes kun apper som har åpen kildekode, så utvalget er et annet enn i Play Store. I tillegg kan man installere andre apper manuelt, for eksempel Instagram, litt som man gjør på en PC med frittstående installasjonsfiler. Bakdelen er at man da ikke får automatiske oppdateringer og må håndtere dette selv, og at noen apper ikke fungerer like bra uten Googles underliggende tjenester.

– Med en slik ribbet versjon av Android høres det avansert ut å laste ned de mest populære appene. Men det høres overkommelig ut å laste ned apper fra alternative app-butikker. Det er altså mulig å ha en telefon som begrenser tilgangen Google eller Apple har til dine data?

– Ja, men en ulempe er som sagt at en del populære apper i stor grad er avhengige av Googles underliggende tjenester (såkalte API-er), som for eksempel kart- og varslingstjenester. Man må være litt nerd for å komme rundt alle utfordringene, men det finnes en åpen implementasjon av disse API-ene som gjør at man kan bruke stort sett alle apper mer eller mindre som på en vanlig Google-telefon. Dette skjer via et tillegg til LineageOS, som heter microG.

– Puh, nå begynner det å bli avansert.

– Utvilsomt, men tross dette er det allikevel millioner av mennesker som modifiserer mobilene sine, enten fordi de ønsker å unnslippe Googles datainnsamling eller bare fordi de liker å ha kontroll på enhetene sine og tilpasse hver krik og krok. Men det krever over gjennomsnitt interesse og litt «hacking».

Foto: Shutterstock. Bildet viser en kvinne som prøver en telefon i en butikk.

– Folk flest må kanskje bare gi opp og kjøpe en telefon med fullversjon av Android eller iOS?

– Vel, en nykommer, e.foundation, benytter LineageOS og microG i bunn med noen egne tilpassinger på toppen og selger gjenbrukte mobiler som er ferdig «av-googlifisert». Dette er kanskje den mest brukervennlige løsningen fordi man slipper å styre med vanskelige installasjoner

– For folk som ikke er datanerder virker det uoverkommelig å skulle installere et operativsystem på en mobiltelefon. En løsning for folk flest er altså å kjøpe en brukt telefon hvor noen datanerder har gjort jobben for dem.

– Ja, men det er verdt å nevne at man til en hvis grad kan redusere overvåkingen selv om man har en telefon med Android eller iOS. Noe av det mest virkningsfulle er å ikke laste ned apper som Instagram, Facebook og Tiktok, som er blant verstingene på datainnsamling, reklame og brukermanipulering. Videre er det også mange populære apper innen fotomanipulasjon, stemmeeffekter og lignende som tar seg grovt til rette med brukerens data. Men det kan selvsagt bli dårlig stemning hjemme når foreldre sier at barna ikke får bruke de samme appene som vennene bruker.

– Hvis foreldrene ikke orker å sette seg inn i alternative operativsystemer og må velge enten iOS fra Apple eller Android fra Google, hvilket system anbefaler du da?

– Med Android kan de ulike telefonleverandørene, som for eksempel Samsung og Huawei, legge til egne løsninger på toppen av Android. På den måten kan mobilprodusentene samle inn data til egne formål på toppen av Google sin overvåkning. Kanskje er de ærlige og forteller om det i brukervilkårene, men de færreste orker å lese alt med liten skrift, særlig ikke etter at barnet har mottatt telefonen i bursdagspresang og ivrer etter å slå den på.

Foto: Privat
Ruben Solvang, en av gründerne bak IT-sikkerhetsbedriften Skyfritt AS, mener Apple er generelt bedre enn Google når det gjelder personvern.

– Og med det antyder du at Apple er noe bedre?

– Apple er generelt bedre når det gjelder privatvern. Apple lever ikke av reklame slik Google gjør og har derfor mindre insentiv for å samle inn store mengder data og lage detaljerte profiler om brukervaner og preferanser. De har også strengere regler for hva apper får tilgang til og de har langt strengere kontroll med hvilke apper de slipper inn i sin app-butikk. Jeg anbefaler foreldre å se «The Social Dillema» på Netflix, som på en forståelig måte forklarer hvordan de store teknologiselskapene påvirker både barn og voksne, sier Ruben Solvang til slutt.

Les også

Bli medlem av Barnevakten: Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.