Foto: Shutterstock / Auttapol Sangsub. Bildet viser en lærer som hjelper to elever med en oppgave.

Søkemotorer diskriminerer både menn og kvinner

Lær gjerne barna at de bør være bevisste på hvordan søkomotorer virker. Når man søker etter bilder på nettet, vil søkemotoren noen ganger diskriminere menn, andre ganger kvinner.

Søker barna med ordet «kriminell», vises 95 bilder av menn og 5 bilder av kvinner, sånn omtrent, det spørs hvilken søketjeneste som benyttes og hvilke sider barna har besøkt tidligere. Når barna ser bildene, kan de bli påvirket til å tro at det er nesten bare menn som er kriminelle.

Bilde av Duckduckgo.

I alt ble 271.000 personer straffet i løpet av 2021, hvorav 68 prosent var menn, ifølge SSB. Menn er altså overrepresentert. Spørsmålet er så om søkeresultatet for bilder bør vise en overrepresentasjon, for å avspeile virkeligheten, eller om det oppfattes som diskriminering av menn. Uansett er det et stykke fra 68 prosent, som er virkeligheten, til omkring 95 prosent, som er hva søketjenestene viser.

Søker du på ordet «sjef», vil søketjenestene svare med 90 bilder av menn og 10 bilder av kvinner. Igjen, dette er omtrentelig fordeling, for det spørs hvilken søketjeneste du benytter og hvilke nettsider du tidligere har besøkt.

I 2019 var 63 prosent av alle ledere menn, ifølge SSB. Spørsmålet er så om det er fint at søkeresultatet viser overrepresentasjonen av menn, for å avspeile virkeligheten, eller om det oppfattes som diskriminering av kvinner.

Skjermbilde av Duckduckgos søketjeneste.

Flere ansatte i Barnevakten har søkt med samme ord for å teste, og de får litt ulike bilder frem, men inntrykket er ganske likt ved hvert ord.

Barn vil kunne bli påvirket av søkeresultatene slik at de tro at menn passer som sjefer og at kvinner er snillere enn menn.

Det er ikke søketjenesten alene som bestemmer hvilke bilder som skal vises, men søketjenesten tar utgangspunkt i filnavnet som nettstedet har bestemt. Hvis du eier et nettsted og publiserer et bilde som du har gitt filnavnet sjef-123.jpg, da vil det komme høyere opp i søk enn om du hadde kalt bildet 123.jpg. Dette gjelder altså når folk søker etter sjef.

Også andre forhold kan føre til at et bilde eller en nettside kommer høyere opp i treffene. Det spørs hvordan søketjenesten er skrudd sammen. Dersom et nettsted er populært og seriøse aktører har lenket til nettstedet, kan det dytte nettstedet oppover på trefflisten. Søketjenesten kan også ta hensyn til dine øvrige nettvaner eller hvor du befinner deg.

I Norge er det omkring 31.000 leger, omkring halvparten er kvinner (54 prosent, i følge Legeforeningen). Søker du med ordet «lege», burde halvparten av bildene vise kvinner, dersom målet er å avspeile virkeligheten. Bildesøk etter leger viser at kvinner ikke blir diskrimert i treffene. Hva man søker etter, kan altså gi ganske så ulike resultater når det gjelder å avspeile virkeligheten eller å favorisere enkelte grupper. Både barn og voksne bør være bevisste på dette.

Oppgaver til elever
  1. Finn frem til tre søketjenester og søk etter bilder av:
  • sykepleier
  • kriminell
  • sjef
  • leder barnehage
  • lege

Tell opp antall menn og kvinner i hvert søk, for de 20 første bildene. Hva tenker du om kjønnsfordelingen?

2. Hvilke andre inntrykk eller signaler gir bildene deg? Ser for eksempel personene lykkelige ut? Ser du andre grupper enn kvinner og menn som preger treffene eller som mangler?

3. Når du gjør oppgaver på skolen og søker på nettet, kan da søkesvarene påvirke deg i hva du skriver i oppgaven? I tilfelle hvordan?

4. Hvilke ekstra ord kan du ta med i søkingen for å få helt andre resultater?

Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Auttapol Sangsub.

Les også