Foto: Shutterstock / Prostock-studio. Bildet viser ei jente som gnir seg i øynene og ser trøtt ut, foran på bordet er en PC og en bok.

Mye skjermtid øker risikoen for at barnet må bruke briller

Mye utetid og oftere pauser fra skjermen forebygger nærsynthet.

Kan barn utvikle nærsynthet av å sitte foran en skjerm i timesvis? Vi spurte Anna Midelfart som er professor emeritus ved NTNU og spesialist innen øyesykdommer, hun har også flere pågående forskningsprosjekter.

Anna Midelfart, professor emeritus ved NTNU og øyespesialist. Foto: NTNU.

Er forskningen innen nærsynthet så god at man er ganske sikker på at det er en sammenheng mellom mye nærarbeid og utvikling av nærsynthet? 

– Ja. Det finnes veldig mange gode forskningsstudier som viser dette. Vi har også bidratt med studier blant studenter i Trondheim. Da eskimoer i Canada endret livsstil, økte antallet som utviklet nærsynthet – i løpet av en til to generasjoner.

Er det å se på en skjerm verre enn å lese en bok, når man tenker på risikoen for å ende opp med briller?

– Nei, vi vet ikke helt sikkert om det er en forskjell, selv om man forsøker å gjennomføre gode studier. Lys, farge, skarphet og lignende vil også ha betydning i slike forsøk.

Er det å se på en tv-skjerm litt mindre risikabelt enn å se på en telefonskjerm, siden tv-skjermen er litt lenger unna?

– Teoretisk mulig, tv-skjermer krever en lavere grad av fokusering på nært hold enn mobilskjermer. Men det er vrient å få gode studier på dette, det er jo nokså vanskelig å gjennomføre kontrollerte studier i praksis!

I hvilke år av ens liv er det viktigst å ta pauser fra skjerm? Er det mindre viktig som voksen? 

– Også unge voksne kan oppleve utvikling av nærsynthet, ofte som studenter. Men progresjonen, dersom det skjer, går mye saktere i tyveårene, før det vanligvis stabiliserer seg. Det kan da være viktig å legge vekt på pauser uten at det er vitenskapelig begrunnet hvor mange. Fordi øyets fokuseringsevne svekkes gradvis fra 40-årene, er det anbefalt også å ta pauser for voksne. Det er anstrengende for øyne å arbeide mye foran en PC skjerm!

Kan mange timers utendørs aktiviteter for barn rette opp igjen begynnende nærsynthet?

– Mange studier tyder på at dersom man kommer over terskelen er det vanskelig å reversere utviklingen, kun å bremse den. Da vil forebygging være av betydning i tidlig alder, men vi kjenner ikke den eksakte sammenhengen. Det er også en arvelig komponent. Dersom begge foreldre er nærsynte har barna noe høyere risiko for å bli nærsynte.

Har du noen tips som kan redusere risikoen for utvikling av nærsynthet blant barn?

– Betydelig vekt på utendørsaktiviteter har vist seg effektiv i begrensningen av progresjonen av nærsynthet blant barn, og sannsynlig har også effekt i forebygging. Begrenset skjermbruk kan også være av betydning.

Barnevaktens tips mot utvikling av nærsynthet
  • Mer utetid.
  • Oftere pauser fra skjerm og bøker.
  • Bruke skjerm sjeldnere til underholdning (for timene fyker av gårde med underholdning).
  • Ha klokke som varsler om pause.
  • Foreldre kan hjelpe barna med å avtale utetid med andre barn. Hvis barn impulsivt går ut, er det få andre barn ute fordi mange er inne foran skjermen.
  • Bruke apper som motiverer barn til uteaktivteter. Riktignok brukes skjermen noe, men man kommer i alle fall ut.
  • Gå på fotosafari sammen med barna.
  • Drive med idrett.
  • Foreldre kan fortelle barn hva de selv gjorde utendørs da de var barn, og kanskje bli med selv for å vise. Slåball, sisten på hjørnet, boksen går, hoppe paradis, hoppe strikk eller tau, hinderløype, telttur eller fisketur med voksne, bygge lekehytte.
  • Myndighetene kan legge til rette for uteopphold for barn i tettbygde strøk.
PS! En stor samlestudie konkluderer med at for hver time barnet er utendørs i uken reduseres risikoen for nærsynthet med to prosent. Dette skriver nettstdet Digi.
(Foto: Shutterstock / Prostock-studio.)