Vær fotosnill med dyrene
Last ned noen naturapper, ta med kamera ut i skogen og få frisk luft sammen med barna. Bildene kan bli gaver eller veggpynt.
(Artikkelen ble publisert 13. november 2020 og har blitt delvis oppdatert senere.)
Er luften tett på barnerommet etter timer med spilling? Kanskje på tide med en tur ut? Husk at vi alle er forskjellige, noen barn er impulsive og kan bli med ut i skogen med det samme du kommer med ideen, andre trenger tid på å opparbeide indre motivasjon eller bli ferdig med sine egne planer og oppgaver først.
Trening i at ingenting skjer
Når barna spiller dataspill, skjer det noe hvert sekund. Skal dere derimot ta bilde av et dyr i naturen, vil det i lange tider ikke skje noe som helst. Man må sitte stille og bare vente, kanskje man ikke kan hviske engang. Men når sansene skjerpes i naturen, vil dere etter hvert likevel oppleve noe, minutt for minutt, det gjelder å lytte og se.
Så kommer ekornet eller reven, eller fuglen som dere har lagt ut mat til, og dere får tatt bilder av dem.
Med bilder av dyr og natur kan dere så lage for eksempel julegaver i form av kalender, bilde på en kopp eller lignende. Dere kan også spre et godt budskap om å ta vare på naturen eller benytte anledningen til å ta med søppel hjem.
Til slutt i artikkelen finner du Miljødirektoratets retningslinjer for fotografering av fugler. Men først noen generelle tips som Barnevakten har hentet inn fra naturinteresserte venner:
Ett dyr om gangen
Gjør research, ikke bare gå rett ut i skogen. Velg for eksempel et bestemt dyreslag som er målet for hver sesong eller hver tur, da er det lettere å lese seg opp på forhånd. Det kan for eksempel være ekorn, da må dere se etter ekornspor i snøen eller halvspiste kongler på bakken. Om høsten kan dere lete etter nøttetrær, det hender ekorn legger kongler nederst ved stammen. Man kan også lokke ekorn med solsikkefrø.
Eller så kan dere velge at målet er å ta bilde av et bestemt fugleslag, da kan dere henge ut fuglemat et sted i skogen og gå dit ofte for å observere. Dere kan også søke på nettet etter hva andre mener er gode observasjonssteder, men skal barna gå alene, må du vurdere om det er tryggere eller mer risikabelt at barna oppsøker steder der det kan befinne seg andre.
Kom i riktig modus
Ta på klær som ikke lager mye lyd når dere går. Lag matpakke og legg en ekstra genser i sekken. Er dere ute bare noen timer, trenger dere ikke kjempestor sekk, men ta gjerne med en lykt, for sikkerhets skyld i tilfelle dere glemmer tiden helt og det blir mørkt. Noe å sitte på er også fint å ha med.
Ta gjerne med kikkert også, den er fin underholdning når det er en del venting.
Kamera med zoom
Mobiltelefoner har de siste årene fått kamera med god kvalitet, mange har også zoom. Men det kan være flere fordeler med å ikke bruke telefonen til å fotografere med når man er ute på fotojakt. For det første er den forstyrrende med oppdateringene som tikker inn. Det er ikke sikkert man blir «ett med naturen» når man har musikk i ørene og gjerne vil svare på meldinger. Kanskje mobilen må settes i flymodus for å få en skikkelig naturopplevelse.
For det andre kan et ordinært kamera gjøre turen mer spennende for barna, for den har innstillinger som barna kanskje ikke kjenner fra før. Men uansett bør kameraet eller mobiltelefonen ha zoom. En idé er å hente frem det gamle videokameraet fra loftet, for slike pleier å ha kraftig zoom. Joda, kvaliteten er dårligere på gamle videokameraer, men ta det hele som en opplevelse.
Makrobilder av insekter og blomster
Skal dere ta bilder av blomster, insekter og iskrystaller, kan dere kanskje bruke mobiltelefonene, sjekk om det er funksjon for makrobilder der. Det finnes også bitte små objektiver som man kan feste utenpå telefonen, da kan dere komme svært tett på blåbær, maur og lignende.
Den gyldne timen
Om morgenen og kvelden er det en gylden time hvor lyset er spesielt. Det er vanskeligere å ta bilder når det ikke er skinnende sol, men bildene ser mer stemningsfulle ut i denne spesielle timen.
Vær klar med kameraet
Still inn kameraet så godt som mulig etter lysforholdene slik at dere ikke må fikle med det når et dyr plutselig dukker opp.
Lær dyresporene
Spor i snøen etter hare, ekorn og rev er ganske lette å lære. Ser dere at det er mye spor et sted, kan dere komme tilbake for å observere flere ganger. Dere kam også ta bilde av sporene, så har dere i hvert fall noe å vise frem til moddagen hjemme.
Ikke forstyrr dyrene
Kort sagt skal man ikke ta på eller gå for nær ville dyr. Vær spesielt forsiktig på våren da ungene kommer til verden. Rådyrmødre plasserer ofte kalvene sine et sted og forlater dem i timer om gangen. Finner dere en rådyrkalv som ser alene ut, så ikke hjelp dyret, hold dere på avstand slik at mora tør å komme tilbake.
Ikke klatre opp i treet der det er reir, klatre heller opp i et tre et stykke unna slik at dere kan ta bilder derfra.
Kamera i fuglekasse
Bygg gjerne en fuglekasse som har et gjesterom med hull i veggen inn til selve stua. I gjesterommet kan dere plassere kamera. Se retningslinjer lenger ned.
Viltkamera
Finner dere et dyretråkk, kan dere henge opp et viltkamera på et tre. Da vil kameraet ta bilde hver gang det er bevegelse foran. Det finnes enkle kameraer som tar bilder kun i dagslys, og det finnes mer avanserte som klarer å ta bilde om natten.
Noen viltkameraer kan også sende bilder hjem via mobilnettet. Men noe av spenningen er å gå ut i skogen jevnlig for å sjekke om kameraet har fanget dyr på bildekortet.
Reglene sier at dere må henge viltkameraet et sted der det er usannsynlig at mennesker vil bli avbildet. Dere må også få tillatelse av den som eier skogen. Les mer her: Regler for bruk av viltkamera (et stykke ned på siden).
Finn appene om natur
Søk på nettet etter apper som forteller om dyrelyder, dyrespor, stjernehimmel og lignende. Noen apper kan lage dyrelyder for å lokke til seg dyr. Men dere kan også kjøpe fysiske fløyter.
Det finnes apper som forteller når den gyldne timen er. Søk med «golden hour photography» i appbutikken. Dere kan også laste ned en av de mange kart-appene. Vi har ikke testet dem, men her er et eksempel.
Her er flere apper: Birdnet (lytter til lyder). Plantnet (finner plantenavn). Sun Surveyor (sol, måne, Melkeveien). Eller hva med denne: Pek med mobilkameraet og se navnet på planter, sopp, dyr og insekter.
Sikkerhet på tur
Si fra til noen hjemme hvor dere skal gå, selv om dere går sammen voksne og barn. Du må selv vurdere om når barna kan gå alene. Da kan dere som en ekstra sikkerhet eventuelt skru på GPS-sporing i en eller annen app, samtidig gjelder det å ikke røpe lokasjonen til alle og enhver.
Husk også at husdyr som kuer og hester kan være farlige, men heldigvis går det som regel bra.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2020, vi intervjuet da Johan Warlo i Norsk Bonde- og Småbrukarlag:
– Det er sjelden ku, kalv, sau, geit og lignende utgjør noen fare for mennesker. De er oftest kun snille, men også dyr kan oppleve frykt slik som oss mennesker når de opplever trusler, sier Johan Warlo som er rådgiver Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
Han kommer med tre tips:
- Unngå hyl og skrik, vær rolig når det gjelder lyder.
- Unngå brå bevegelser – ikke løp etter dyrene.
- Ammekyr med kalv skjermer kalven sin og kan føle det som en trussel dersom mennesker blir veldig nærgående.
Opplevelsen er viktigst
Ikke bli for skuffet om dere ikke får tatt bilder av spennende dyr hver gang, det er naturopplevelsen som er viktigst. Å lære å tenne bål eller å bli vant med å være ute i mørket, eller kanskje lære å bruke kompass, kan øke mestringsfølelsen og selvfølelsen.
Og god selvfølelse kan gjøre at man ikke gir etter for press på nettet. Se Barnevaktens undervisningsfilm om selvfølelse. God selvfølelse kan også beskytte mot mobbing.
Tips fra viltseksjonen i Miljødirektoratet
Som nevnt ble denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2020, vi intervjuet da Ingrid Regina Reinkind i Miljødirektoratet:
– Husk at dyrene er ekstra sårbare i yngle- og hekketid og ikke må forstyrres da. Det samme gjelder på ettervinteren når det har vært en lang vinter og dyrene har gått litt på sparebluss matmessig, sier Ingrid Regina Reinkind som er seniorrådgiver i viltseksjonen i Miljødirektoratet. Hun fortsetter:
– Skal man ta bilder av vilt, er det tålmodighet som gjelder og det å være rolig i samme område over tid. Naturfotografer kan bruke år i samme område for å få det riktige bildet. Ingen bør lokke til seg og temme store dyr, eller unger av store dyr, slik som store rovdyr eller hjortevilt da disse må ha en skepsis til mennesker, ellers kan de bli farlige for oss, forklarer Reinkind.
Bildet viser en mann som har hatt hjemmekontor på hytta i lang tid og som har matet fuglene hver dag. Med tiden ble fuglene vant med mannen. – Det er ingenting i veien for dette så lenge fuglene velger deg, ulempen er at de kan bli litt vel vant til å få mat. Begynner man å gi fuglene mat bør man fortsette med det hele vinteren, sier Ingrid Regina Reinkind i Miljødirektoratet.
Retningslinjer for fotografering av fugler (montert kamera)
Web-kamera kan brukes for å følge livet i fuglereir i hekketiden. Men det er viktig å unngå at fuglene blir forstyrret.
Miljødirektoratet skriver i sine retningslinjer:
«Mange fuglearter er svært sårbare for forstyrrelser når de skal legge egg, og derfor er egg, reir og bo fredet i denne perioden. Hekkeperioden, den tiden fuglene skal produsere levedyktig avkom, varer fra tidlig vår til sein sommer. Faren ved å forstyrre fuglene i denne perioden er at de kan sky reiret, etterlate egg eller unger til å fryse i hjel eller få for liten tid til å skaffe seg og ungene nødvendig føde. Hvor følsomme fuglene er for forstyrrelser i ulike faser av hekketiden varierer fra art til art. Bruk av kamera er derfor ikke helt uproblematisk.»
Her er retningslinjene for fuglefotografering (med fastmontert kamera):
- Sett opp kameraet i god tid før fuglene er på plass (varierer mellom artene).
- Monter kameraet slik at innsynet fører til minst mulig risiko for forstyrrelser under hekkingen.
- Ligger reiret åpent, på bakken eller i trær/berg bør utstyret monteres tilstrekkelig langt unna, for å unngå at fuglene blir forstyrret.
- Planlegg slik at du kan filme uten at det oppstår behov for å gå direkte inn på reiret/kassen for vedlikehold (skifting av batterier, rensing av glass og linser og lignende). Vi anbefaler å koble kameraet til strøm, spesielt hvis kameraet har batterier med kort levetid.
- Opprett samarbeid med fuglekyndige, eller på annen måte skaff deg informasjon om i hvilken grad de ulike artene tåler forstyrrelser.
- Samarbeid med kamerakyndige anbefales også, for å unngå vedlikehold og ettersyn i størst mulig grad.
- Det selges ferdige pakker, fuglekasser med kamera innebygd og med lange strømkabler. Disse har blitt svært driftssikre med årene. Dette er det mest skånsomme for fuglene.
- Husk at det er du som, etter naturmangfoldloven, skal opptre aktsomt og er ansvarlig for at dine forstyrrelser av fugl i hekketiden ikke medfører skade eller lidelse.
Les også:
- Finn hemmelig skatt
- Fototips for barn
- Mobilspill som barn kan bruke ute
- «Artsjakten» er en app hvor voksne sammen med barna hjelper norske forskere å få oversikt over utbredelsen av planter og dyr.
- Uteapper for barna
- På tide å bevege på seg
- Hvordan styrke barns selvfølelse
- Digitale ferieaktiviteter for barna
Bli medlem av Barnevakten: Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett.
Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.