Appene som gjør det gøy å være ute

Disse appene får både små og store over dørstokken. Identifiser fuglekvitter og planter med mobilen, oppdag himmellegemer, lag digitale quizzer og poster som foregår ute, og mer.

Endelig er vår og sommer her med mer dagslys og varmere dager. For de som er kuldesky er det godt når solen endelig vender om og temperaturen stiger igjen. Dersom familien fortsatt er i «sofamodus», kan man i tillegg til å nyte naturen som den er, også bli motivert over dørstokken ved hjelp av mobiltelefonen.

Et hav av apper og spennende mobilfunksjoner gir mange muligheter for aktiviteter for hele familien. Flere av forslagene under passer for alle aldre og er en ypperlig mulighet for barn og voksne å ha kvalitetstid sammen, også med skjermrelaterte uteaktiviteter.

App med virtuelle kjæledyr og skritteller-funksjon

Pikmin Bloom er laget av de samme folkene som har utviklet Pokémon Go og kan best beskrives som en moderne skritteller. Hovedrolleinnehaveren er deg, altså spilleren, som jobber i takt med noen søte figurer som heter pikmins.

De minner litt om maur i måten de arbeider, men er langt søtere og sjarmerende riktignok. Ved å bevege seg ute i den fysiske verden samler man inn flere pikmins og bygger opp et aldri så lite lag med arbeidere.

I tillegg til å være et slags spill, er Pikmin Bloom en kraftig aktivitetsdagbok. Appen teller antall skritt som man beveger seg og sammenligner antallet med dagen før. På den måten kan barn og unge sammenligne resultater og sette nye aktivitetsmål.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 9+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Skyt opp en virtuell romrakett fra hagen

Bare ved hjelp av mobiltelefonen kan man utforske den historiske månelandingen på et nivå som aldri før. Apollo’s Moon Shot AR er en spektakulær og spennende app på alle måter. Takket være AR-teknologi «skjer» alt i appen foran deg.

På mobilskjermen ser man nemlig de fysiske omgivelsene, samt datagrafikk lagt oppå det igjen – noe som gir helt unike muligheter for å utforske og lære mer om Apollo 11 og den historiske månelandingen.

Send opp en virtuell Apollo 11 fra hagen, gå gjennom en portal og utforsk landingsstedet eller forsøk å navigere månelanderen trygt til overflaten. Vil du heller til Mars – sjekk ut denne appen!

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Lag quizzer og digitale poster ute i naturen

Appen Fotspor gir hvem som helst mulighet til å planlegge en uteløype som andre kan gå ved å finne og oppsøke digitale poster. Hver post kan inneholde spørsmål, tekst med forklaringer, bilder, video og lyd.

Dette er altså et supert konsept som kan kombinere teknologi med aktivitet og læring ute i by og natur. Og Fotspor fungerer like vel og bra i barnehage og skole, som et turopplegg med familie og venner. I tillegg er appen helt gratis å bruke både for den som skal lage og den som skal følge postene.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Barnas aktivitets-app med tips til leker ute

Hva skal barna finne på når de er ute? Det er viktig for barn å få nok fysisk aktivitet og kanskje kan en app fungere som motivator. Kul Tur-appen er utviklet av Den Norske Turistforening (DNT) og fremstår som en loggbok som registrerer bevegelse i antall kilometer per tur.

I tillegg får barna forslag og inspirasjon til 90 forskjellige turaktiviteter for sommer og vinterbruk. Appen er dermed en glimrende motivator for lek og utforsking ute! Og dette kan være et flott alternativ som kombinerer skjerm med fysisk aktivitet for hele familien.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Gi barna foto-tips med Plum`s Photo Hunt og Plum`s creaturizer

Med disse appene er det mobilkameraet som er i fokus. I Plum`s Photo Hunt blir barna tildelt tips og inspirasjon til å knipse bilder av bestemte gjenstander og omgivelser. Her får barna stikkord som «vann», «dyreliv», «skyer» og «søppel» – for å gi ideer til hva de kan ta bilder av.

Format: iOS

Med appen Plum`s creaturizer får barna muligheten til å lage sitt eget fantasidyr. Her kan man bytte på hode, hale, vinger, ben og selve kroppen. Det er mange fantasifulle uttrykk og man kan for eksempel lage en drage med sommerfuglvinger.

Format: iOS

Deretter er oppgaven å knipse bilder av dyret i forskjellige omgivelser – for eksempel et sted der dyret må beskytte seg mot noe, spise noe eller bygge et hjem for babyene sine.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Identifiser fuglesang og lær mer om fuglearter

WhatBird! er en app som bruker mobilens mikrofon for å plukke opp og identifisere fuglesang. Man kan også lese kort info om ulike fuglearter og høre på lydeksempler.

Det som også er artig er at man gjerne husker og gjenkjenner noen av fuglesangene i etterkant. Så det ligger mye læring i dette. Plutselig er skogen blitt mer levende, og en fugl er mer enn bare en fugl. Man identifiserer faktisk ulike arter.

WhatBird er derfor en glimrende app som gjør at barn og voksne kan legge mer merke til detaljer i naturen.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Bli kjent med planter ved bruk av mobilens kamera

Seek er uten tvil en app som er perfekt for vår- og sommerhalvåret. Har du noen gang vandrer forbi en blomst, plante eller et insekt som du ikke visste hva het? Med denne appen og mobiltelefonens kamera, er skogens mysterier bare et bilde unna!

Appen fungerer ved at den bruker dataintelligens for å gjenkjenne livet i skogen. Ved å sikte med mobilkameraet «skanner» appen det man ser på, også prøver den så godt den kan å gjenkjenne art og navn.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Lag utequizzer med GPS-ruter

Waypoint Edu er en superkul app for å lage quiz/oppgaver. I praksis kan man markere punkt på et kart, skrive inn oppgaver, så må deltakerne ut i den fysiske verden og dra til hvert punkt for å svare på spørsmål.

Appen minner litt om samme konsept som Pokémon Go eller Geocaching. Dette er derfor en glimrende app både til hjem og skolebruk. Og appen kombinerer fysisk aktivitet med oppgaveløsing på skjerm!

Format: iOS
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Opplev historier fra norsk folketro og sagn

Hidden er en app som enkelt gir oversikt over steder av interesse. Det kan være sagn og folketro, lokalhistorie, landemerker, kulturminner og mer. Appen viser posisjonen din på et kart og hvor interessepunktene befinner seg i nærheten av deg.

Appen passer nok best for foreldre og barn som utforsker omgivelsene sammen. Tekstene kan være kompliserte å lese, og historiene egner seg ofte best fortalt sammen med voksne.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 7 år av PEGI, 9+ i Apple App Store

Dra på digital orientering (stolpejakt) i naturen

Du har kanskje allerede hørt om stolpejakten? Det kan beste sammenlignes med «digital» orientering i naturen. Med mobiltelefonen kan man få opp et kart og lokalisere stolper plassert både i bysentrum og ute på turperler i nærområdet.

Man skanner så en QR-kode på hver stolpe for å registrere et besøk.

Appen er nokså enkelt fremstilt, men det er ikke nødvendigvis en hindring, for gleden med bruken er å være ute i naturen og i bevegelse. Ved å markere «stolper» får man også en aldri så liten erobringsfølelse av at «her har jeg vært!». Ellers får man prestasjonsmerker basert på å besøke stolper over en viss høyde eller farge.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Lær om stjernehimmelen med AR-teknologi

Verdensrommet er vakkert, særlig observert på en stjerneklar himmel.

Med appen Sky Guide kan man studere himmelen og få informasjon om ulike himmellegemer, planeter, romstasjoner og mer. Appen benytter seg av mobilens GPS-plassering, samt AR-teknologi. Kort forklart, så fungerer AR-teknologi slik at  skjermen på mobilen viser det mobilkameraet ser, i tillegg, så legges dataanimasjoner oppå dette igjen.

Med Sky Guide får man altså tegnet himmellegemer samtidig som man ser på stjernehimmelen rett foran seg. Man kan også søke etter planeter, kometer, satellitter og andre himmellegemer. Da får man en pil på skjermen som viser hvor man må dreie mobilen for å finne frem.

Dette er en genial app som gjør det langt mer interessant å se på og lære mer om verdensrommet. Merk at appen er på engelsk.

Format: iOS
Aldergrense: 4+ i Apple App Store

Les mer om appen her (ekstern lenke).

Dra på virtuelle skattejakter

Hvem liker vel ikke en god, gammeldags skattejakt? Fordelen med appen ARrrrrgh er at man kan grave ned skatten i huset sitt, uten å fysisk ødelegge gulv og vegger i prosessen. Snakk om et røverkjøp!

Appen benytter seg av AR-teknologi, altså at skjermen viser omgivelsene og legger datagrafikk oppå det igjen. Slik ser det nesten ekte ut når spaden graver ned skatten i gulvet ditt.

Prosessen er både forståelig og intuitiv. Ved oppstart dukker det opp en kiste på skjermen. Så gjelder det å finne et passende skjulested for å grave den ned, og kisten vil lyse der det er fysisk mulig å plassere den. Når man trykker på spadeikonet, «graver» spaden et hull i gulvet ditt og legger kisten nedi.

Format: iOS/Android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Utforsk nærmiljøet med Geocaching

Geocaching handler om å finne poster (cacher) som andre har plassert på forskjellige steder i naturen eller andre plasseringer i nærmiljøet ditt.

Det kan altså sammenlignes med en slags skattejakt som gjør at barn og voksne kan utforske omverden sammen!

Appen er gratis å laste ned, men tilbyr også muligheter for månedlig abonnement som gir tilgang til offline-kart, stier i skogen og flere typer geocacher.

Format: iOS/android
Aldergrense: foreldreveiledning av PEGI, 4+ i Apple App Store

Finn nye turområder med UT.no

Vil du ut på tur med aner ikke hvor du skal gå?

UT.no er utviklet av Den norske turistforening og samler turforslag over hele landet. Appen kan lastes ned gratis og tilbyr til og med reiseinstruksjoner til startpunkt via Google Maps. UT.no kan også gi turforslag som er i din umiddelbare nærhet.

I appen kan man se bilder fra turstien, hvem turen passer for (barn, voksne osv), vanskelighetsgrad, varighet og mer. Det finnes også høydeprofil og en grundig beskrivelse av turen og omgivelsene man møter på underveis.

Format: iOS/android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Lær mer om omgivelsene med Wiki Go

Wiki Go er en app som gir deg informasjon om steder og landemerker i nærheten av deg. Dette skjer via mobilens GPS og stedsplassering. Da får man opp bilder av steder i nærheten, lenket til et utsnitt av Wikipedia-artikler.

Appen er derfor et godt verktøy for å lære mer om omgivelsene sine.

Wiki Go er gratis i bruk, intuitiv og finnes tilgjengelig på norsk. Samtidig, er det også mulig å kjøpe tilleggsfunksjoner som gjør det mulig å finne flere steder og lese fullstendige utgaver av Wikipedia-artiklene.

Format: iOS
Aldergrense: 4+ i Apple App Store

Rediger bilder på farten med Snapseed

Å knipse bilder utendørs er som å dra på skattejakt. Nydelige blomster, et fossefall, strandkanten eller skogen – mulighetene er mange. Med et redigeringsprogram kan bildene bli enda finere, perfekt justert for sosiale medier eller familiealbumet.

I Snapseed er det muligheter for bildejustering, beskjæring, rotasjon, rensing, tekst, filtre, og mulighet for å forbedre ansikter, i tillegg til langt mer.

Utrolig nok er Snapseed helt gratis til både iOS og Android. Men funksjonene og mulighetene er rikelige, samtidig som de er innenfor nivået til en alminnelig mobilbruker.

Format: iOS/android
Aldergrense: 3 år av PEGI, 4+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Finn fantasidyr med mobilspillet Pokémon Go

Det er en stund siden avisoverskriftene dukket opp i hopevis om mobilspillet Pokémon Go som dro tusenvis av barn (og voksne) ut til gatene på jakt etter Pokémons. Mobilspillet tok verden med storm ved lansering. Og spillet lever fortsatt i beste velgående den dag i dag.

Gå rundt i nabolaget, dra opp mobiltelefonen når den vibrerer og sikt mobilkameraet på en Pokémon. Kast så en Poké ball for å fange den. Her gjelder det å samle så mange Pokémons som man bare kan! Dette er en app som blander fysisk aktivitet med spill.

Appen er gratis å laste ned (tilbyr kjøp i app), men krever internettilgang og GPS-funksjonen aktivert.

Format: iOS/android
Aldergrense: 7 år av PEGI, 9+ i Apple App Store

Les hele anmeldelsen vår her.

Andre forslag:

Gode råd for mobilspill som foregår ute

På samme måte som når barn er ute ellers, er det viktig å ta gode forholdsregler slik at barna ferdes trygt.

  • Se opp! Det er lett å glemme seg bort i skjermen slik at man ikke ser hindringer og trafikk i den fysiske verden.
  • Tomt for mobildata? Noen av mobilspillene nevnt over fungerer ved hjelp av mobilt internett. Er man ikke forsiktig, kan dyrebare gigabytes fort gå tomt.
  • Respekter andres eiendom. Kanskje er det en gjenstand eller en snarvei som går gjennom andres eiendom. Snakk med barna om at dette ikke er lov, og at de må respektere private hager og områder hvor det ikke er lov å gå inn.
  • Vær obs på fremmede. Noen av mobilspillene som ligner på Pokémon Go, har sosiale knutepunkter i den virkelige verden. Her kan man møte andre likesinnede, men også fremmede med uærlige hensikter. Kanskje kan man selv bli med barna dersom de skal til disse stedene, eller oppfordre barna til å gå i grupper med venner.
  • Ikke la barna tømme kontoen! Mange mobilspill er gratis, men satser på at brukerne skal punge ut for å valgfrie kjøp. Disse spillene er helt brukbare uten å åpne lommeboka, men fristelsen kan allikevel bli stor. Da kan det være lurt å ha passordmur og lignende for app-kjøp.
  • Og bare så det er sagt: Når det står anbefalt minstealder på 3-4 år, betyr ikke det at man kan sende så små barn ut alene. Minstealderen handler bare om hva man kan se på skjermen, ikke hvordan spillet brukes utendørs.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 21. mars 2019 og er blitt oppdatert senere)

Bli medlem av Barnevakten