Appene som gjør det gøy å være ute

Disse appene får både små og store over dørstokken. Hør på fuglekvitter, oppdag himmellegemer, finn skatter og let etter planter!

Endelig er våren her med mer dagslys og varmere dager. For de som er kuldesky er det godt når solen endelig vender om og temperaturen stiger igjen. Dersom poden fortsatt er fastklemt foran skjermen, kan man i tillegg til å nyte naturen som den er, også ta med teknologien utendørs.

Et hav av apper og spennende mobilfunksjoner gir mange muligheter for aktiviteter for hele familien. Disse forslagene passer for alle aldre og er en ypperlig mulighet for barn og voksne til å ha kvalitetstid sammen, også ved hjelp av teknologi.

Appen som blander ballek med mobilspill

Playfinity blander mobil- med ballspill og kan motivere barn til å leke med teknologi utendørs.

Konseptet dreier seg om en intelligent ball som kan brukes til kreative utendørsaktiviteter. Utenom å sprette når den treffer bakken eller veggen, har den også en innebygget sensor som kan måle all slags interessante greier.

Høyde, fart, rotasjon, kast, mottak, fall – ja dette er en ganske smart innretning som følger med på leken din.

Mobilen kobles til en liten maskinvare som er i ballen via bluetooth. I appen kan man så sette igang ulike spill som man kan spille alene eller sammen med venner.

Format: iOS/Android
Pris: fra 799 kroner.

Les hele anmeldelsen vår her.

Identifiser fuglesang og lær mer om fuglearter

WhatBird er en app som bruker mobilens mikrofon for å plukke opp og identifisere fuglesang. Man kan også lese kort info om ulike fuglearter og høre på lydeksempler.

Det som også er artig er at man gjerne husker og gjenkjenner noen av fuglesangene i etterkant. Så det ligger mye læring i dette. Plutselig er skogen blitt mer levende, og en fugl er mer enn bare en fugl. Man identifiserer faktisk ulike arter.

WhatBird er derfor en glimrende app som gjør at barn og voksne kan legge mer merke til detaljer i naturen.

Format: iOS/Android
Pris: Gratis!

Les hele anmeldelsen vår her.

Bli kjent med planter ved bruk av mobilens kamera

Knips bilder av dyr, insekter og planter og la denne appen identifisere art og navn.

Appen iNaturalist kan gjenkjenne dyr, insekter og planter og si deg nøyaktig hvilken art du har foran deg ved hjelp av mobilens kamera og en internettilkobling.

Man åpner kameraikonet (observer) og sikter på det man ønsker at appen skal identifisere for deg. Det er mulig å knipse bilder der og da, eller man kan la programvaren jobbe med bilder man har tatt tidligere. Disse er da lagret i mobilens album. Det kan være nyttig å ta bilder og søke dem opp senere når man er hjemme dersom man vil spare på mobildata.

Appen foreslår latinske navn på plantene, men ved å bruke et Google-søk, kan man enkelt finne også det norske navnet.

Format: iOS/Android
Pris: Gratis!

Les hele anmeldelsen vår her.

Lær om stjernehimmelen med AR-teknologi

Verdensrommet er vakkert, særlig observert på en stjerneklar himmel.

Med appen Sky Guide kan man studere himmelen og få informasjon om ulike himmellegemer, planeter, romstasjoner og mer. Appen benytter seg av mobilens GPS-plassering, samt AR-teknologi. Kort forklart, så fungerer AR-teknologi slik at  skjermen på mobilen viser det mobilkameraet ser, i tillegg, så legges dataanimasjoner oppå dette igjen.

Med Sky Guide får man altså tegnet himmellegemer samtidig som man ser på stjernehimmelen rett foran seg. Man kan også søke etter planeter, kometer, satellitter og andre himmellegemer. Da får man en pil på skjermen som viser hvor man må dreie mobilen for å finne frem.

Dette er en genial app som gjør det langt mer interessant å se på og lære mer om verdensrommet. Merk at appen er på engelsk.

Format: iOS
Pris: 33 kroner.

Les mer om appen her (ekstern lenke).

Har du android? Prøv Star Walk 2 (gratis, men med reklame). Star Walk 2 finnes også til iOS-enheter

Utforsk nærmiljøet med Geocaching

Geocaching handler om å finne poster (cacher) som andre har plassert på forskjellige steder i naturen eller andre plasseringer i nærmiljøet ditt.

Det kan altså sammenlignes med en slags skattejakt som gjør at barn og voksne kan utforske omverden sammen!

Dette gjør man ved å laste ned en gratis app som har et kart som viser hvor de nærmeste postene er plassert. Så er det bare å følge veibeskrivelsen. Appen benytter seg av mobilens GPS og stedsplassering for å vise retning.

Geocaching har allerede eksistert lenge (siden 2000) og deltakere over hele verden er engasjerte i denne utendørsaktiviteten som best kan sammenlignes med en moderne form for orientering. Man kan også plassere ut egne poster (cacher), men disse må vurderes av en lokal frivillig før den blir tilgjengelig for allmennheten.

Noen cacher har også byttegjenstander. Så hvis man skal ta en gjenstand må man legge en igjen til nestemann. Det finnes også en digital loggbok der man kan skrive en melding om at man har vært der.

I retningslinjene fra utviklerne krever de at man er 18 år, eller fra 13 år og oppover med samtykke fra foreldre. Det kan være greit å ha en voksen ved siden av seg dersom barna skal utforske nye steder.

Appen er gratis å laste ned, men tilbyr også muligheter for månedlig abonnement som gir tilgang til offline-kart, stier i skogen og flere typer geocacher. Merk at man må registrere seg med brukernavn, e-postadresse og passord.

Format: iOS/android
Pris: Gratis eller abonnement.

Les mer om geocaching her. Prøv også Ingress!

Finn nye turområder med UT.no

Vil du ut på tur med aner ikke hvor du skal gå?

UT.no er utviklet av Den norske turistforening og samler turforslag over hele landet. Appen kan lastes ned gratis og tilbyr til og med reiseinstruksjoner til startpunkt via Google Maps. UT.no kan også gi turforslag som er i din umiddelbare nærhet.

I appen kan man se bilder fra turstien, hvem turen passer for (barn, voksne osv), vanskelighetsgrad, varighet og mer. Det finnes også høydeprofil og en grundig beskrivelse av turen og omgivelsene man møter på underveis.

Appen har også et kart over ruten og kan vise din plassering via mobilens GPS.

En flott app som er garantert å gi familien flotte, nye opplevelser i naturen.

Format: iOS/android
Pris: Gratis.

Lær mer om omgivelsene med Wiki Go

Wiki Go er en app som gir deg informasjon om steder og landemerker i nærheten av deg. Dette skjer via mobilens GPS og stedsplassering. Da får man opp bilder av steder i nærheten, lenket til et utsnitt av Wikipedia-artikler.

Appen er derfor et godt verktøy for å lære mer om omgivelsene sine.

Wiki Go er gratis i bruk, intuitiv og finnes tilgjengelig på norsk. Samtidig, er det også mulig å kjøpe tilleggsfunksjoner som gjør det mulig å finne flere steder og lese fullstendige utgaver av Wikipedia-artiklene.

Format: iOS
Pris: Gratis, men med kjøp i app.

Rediger bilder på farten med Snapseed

Å knipse bilder utendørs er som å dra på skattejakt. Nydelige blomster, et fossefall, strandkanten eller skogen – mulighetene er mange. Med et redigeringsprogram kan bildene bli enda finere, perfekt justert for sosiale medier eller familiealbumet.

I Snapseed er det muligheter for bildejustering, beskjæring, rotasjon, rensing, tekst, filtre, og mulighet for å forbedre ansikter, i tillegg til langt mer.

Utrolig nok er Snapseed helt gratis til både iOS og Android. Men funksjonene og mulighetene er rikelige, samtidig som de er innenfor nivået til en alminnelig mobilbruker.

Format: iOS/android
Pris: Gratis.

Les hele anmeldelsen vår her.

Finn Pokémons med mobilspillet Pokémon Go

Det er en stund siden avisoverskriftene dukket opp i hopevis om mobilspillet Pokémon Go som dro tusenvis av barn (og voksne) ut til gatene på jakt etter Pokémons. Mobilspillet tok verden med storm ved lansering. Og spillet lever fortsatt i beste velgående den dag i dag.

Gå rundt i nabolaget, dra opp mobiltelefonen når den vibrerer og sikt mobilkameraet på en Pokémon. Kast så en Poké ball for å fange den. Her gjelder det å samle så mange Pokémons som man bare kan! Dette er en app som blander fysisk aktivitet med spill.

Appen er gratis å laste ned (tilbyr kjøp i app), men krever internettilgang og GPS-funksjonen aktivert.

Format: iOS/android
Pris: Gratis.

Les hele anmeldelsen vår her.

Bli med på et science fiction-eventyr utendørs

Ingress

Ingress Prime (het før kun Ingress) er et historiedrevet mobilspill mellom to lag.

Det ene laget kalles Enlightened (grønn farge), mens det andre kalles Resistance (blå farge). Spillet er på ingen måte nytt, men brukermassen vokser stadig og det blir stadig mer populært. Programmet blander teknologi med den virkelige verden, det vil si at du spiller på mobilen, men beveger deg utendørs for å få fremgang i spillet.

Ingress er gratis å spille og baserer seg på bruk av GPS og mobilnett. Det betyr at du må ut av huset for å i det hele tatt kunne spille. Stilen minner om en slags «stjel motstanderens flagg»-lek, der målet er å erobre landområder.

Spillet er ment for ungdom og voksne.

Format: iOS/android
Pris: Gratis.

Les hele anmeldelsen vår her.

Andre forslag:

 

Bli medlem av Barnevakten