Hvilken spillkonsoll skal barnet ha?

Xbox One, PlayStation eller PC? Hvilken spillkonsoll bør du velge til barnet ditt?

Bernt Erik Sandnes
Spillekspert Bernt Erik Sandnes. Foto: Privat

Felles for alle spillmaskiner er at de koster en del ved innkjøp. Så man bør vite litt om fordeler og ulemper før man trekker bankkortet. I tillegg varierer det hvor brukervennlige disse spillkonsollene er, hvor stort utvalget av spill for yngre og eldre barn er.

Vi har derfor spurt spillekspert Bernt Erik Sandnes om råd. Han har spilt en hel del både med kona og sine seks barn. Sandnes har også lang fartstid i spillbransjen og rådgir i dag foreldre om hvordan de kan følge opp barnas spillinteresse på en god måte.

Barn fra fem år: Nintendo Switch

En barnevennlig konsoll som enten kan kobles til tv-en i stua, eller som kan tas med på reise og spilles på som om den var et nettbrett.

 

Det finnes et stort utvalg av barnevennlige spill til Nintendo Switch, noe som ikke alltid er like lett å finne hos andre tilbydere, forteller Sandnes.

Det finnes også en god del spill som har muligheter for at flere kan spille på samme konsoll og tv-skjerm. God moro og delt spillglede for hele familien med andre ord!

Switch-konsollen har også teknologi bygget for bevegelse. Det vil si at man kan spille en del spill som får kroppen i aktivitet. Så her kan man trene på koordinasjon, ha det gøy og være i bevegelse samtidig som man spiller.

Les også om Nintendo Switch Lite

Barn fra åtte år: PlayStation 4 eller Xbox One

Det finnes et større spillutvalg for eldre barn til PlayStation 4 og Xbox One.

Selv om Nintendo Switch absolutt passer for både små og store, finnes det flere spill for eldre barn til PlayStation 4 og Xbox One, sier Sandnes.

Xbox One har mye til felles med PlayStation, selv om sistnevnte mest sannsynlig har flere spill å velge blant. På den annen side er det en fordel at kjøpte spill til Xbox ofte kan brukes på en datamaskin i tillegg. Ved valg av spillkonsoll kan det være lurt å se an hva vennene har. Ofte vil barna spille på den samme type maskin som vennene deres. Samtidig får stadig flere spill muligheten til «cross-play», noe som betyr at man kan spille sammen uavhengig av hvilken konsoll man eier. Fortnite for eksempel, er tilgjengelig både på mobil, PC og spillkonsoller. Det samme gjelder for bilspillet Rocket League.

PlayStation 4 og Xbox One er ikke like gode på barnespill som Nintendo Switch. Men man finner noen eksempler på fine bilspill, sportsspill som FIFA, eventyrspillet Spyro, Crash Bandicoot Team Racing, Rocket League, og til Xbox har man bilspillet Forza.

Barn fra ti år: PC

En PC er et kraftig arbeidsverktøy som kan gi barn og unge god læring utenom spillingen.

Det er nok litt smak og behag om man vil spille på en spillkonsoll eller en datamaskin, ifølge Sandnes. Fordelen med en spillkonsoll er at den er klar og ferdig til bruk rett etter kjøp. En PC derimot, krever at man behersker flere innstillinger, stadige oppdateringer av programvare og navigering i menyer. På den andre siden får man også et kraftig arbeidsverktøy som kan bli brukt til mer enn bare spill. Som for eksempel skrive- og redigeringsprogrammer, Powerpoint-presentasjoner og mer. Dette kan gi god læring for barn og unge utenom spillingen.

Ved valg av PC må man tenke på pris. Datamaskiner for under ti tusen kroner holder helt greit til mindre grafikkrevende spill. For å kunne spille mer avanserte spill, koster en god datamaskin alt fra ti tusen kroner og oppover. Et PC-kjøp kan sammenlignes med valg av enten en billig eller en dyr sykkel. Jo mer man betaler for en PC, jo raskere og kraftigere er den.

I tillegg kan man overveie om man skal gå for en stasjonær PC som blir stående på et sted, eller en bærbar som er enklere å ta med seg. Så må man snakke med barna om hvordan de skal ta vare på utstyret slik at det varer lengst mulig. Men en spillkonsoll er altså enklere i bruk, selv om en datamaskin gir flere muligheter og funksjoner i lengden.

Les også:

Hvilken spillkonsoll ønsker barnet seg til jul?

Barnevaktens spillanmeldelser

Tips til foreldre med barn som spiller spill

Har du angrerett på apper og spill?

Hva slags type PC passer til å spille på?

Hjelp, barnet mitt vil ha en gaming-PC!

 

Bli medlem av Barnevakten