Foto: Shutterstock

8 dataspill som lar deg vinne mot barna!

Barnevakten har laget en liste med spill og apper som alle kan mestre, til og med de voksne!

Potensielt er du som leser dette en mester i brettspill og ekspert på å gruse barna i familiens ukentlige monopolkveld. Eller så er du kanskje grodd fast i rollen med alltid å være et steg foran barna, enten det gjelder regnestykkene i lekseboka eller først i rekka på familiens sykkeltur.

Du frykter kanskje øyeblikkelig tap og ydmykelse dersom poden skulle finne på å utfordre deg med en runde på spillkonsollen?

Fra spøk til alvor; spill er noe av det som virkelig fenger barn og unge. Omtrent alle spiller i en form eller annen. Ja, så mange som 96 prosent av alle gutter og 63 prosent av jenter ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2018).

Å involvere seg i dette, handler om å anerkjenne barnas interesse. Og i stedet for at barna hele tiden sitter alene foran skjermen, så kan man ta det inn som en del av familiekosen. Mange spill er like gøy for barn som for voksne. Og det finner man ut først når man har gitt det et helhjertet forsøk.

Vi vil derfor gi en aldri så liten liste med spill som er enkle å komme igang med, som alle kan mestre uansett bakgrunn, og som er garantert å gi glede for både store og små. Barna vil sette stor pris på at vi voksne viser interesse for noe de virkelig synes er gøy og brenner for.

Tenk overraskelsen når far eller mor drar frem håndkontrollen og sier: «Nå skal vi spille dere!»

Vill go kart-kjøring med Mario Kart 8 Deluxe

Nintendos Mario-spill er snille. Og med det mener vi at de har lav terskel slik at hvem som helst, uansett spillerfaring, kan plukke opp en håndkontroller og mestre spillet etter noen prøverunder. I Mario Kart skal man kjøre go-kart og skyte alt fra bananer til skilpaddeskall på motstanderne. Alt dette for å komme først i mål.

Bilbanene minner mer om berg- og dalbaner enn kjørefelt, og tempo, grafikk og musikk gjør dette til en gøyal fest. Opptil fire personer kan spille på samme skjerm så lenge man har nok håndkontrollere til hver. Det er også mulig å skru på hjelpemidler som automatisk gass og styring, slik at til og med treåringen i huset kan klare å nå målstreken.

Det er et positivt aspekt at spillet er barnevennlig nok til at de yngste kan kose seg med det, samtidig som voksne spillere også vil underholdes.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Racing/konkurranse
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Antall spillere: 1 – 4

Andre forslag til lignende spill: Team Sonic Racing (PS4/Xbox One/Switch) og Crash Team Racing Nitro-Fueled (PS4/Xbox One/Switch).

Les Barnevakten sin anmeldelse av spillet her.

Hjelp hverandre i samarbeidsspillet Pode

Pode er ikke et konkurransespill i den forstand, i stedet er dette et samarbeidsspill der to personer skal løse logiske hindringer sammen. Her møter man steinfiguren Bulder og stjernen Glo som har falt fra himmelen og trenger hjelp for å komme tilbake igjen. For å finne veien hjem, drar de to gjennom det eventyrlige og vakre landskapet Fjellheim og må løse logiske hindringer og samarbeide for å komme seg videre.

Spillet er inspirert av norsk kunst og kultur og er slående vakkert. Blant annet kjenner man dette igjen på musikken og landskapet man beveger seg i. Pode har enkle kontrollere som de fleste med littegrann spillerfaring kan mestre nokså raskt.

Spillet er laget slik at selv om man er to, så kan man enkelt bytte på hvilken spillfigur man ønsker å kontrollere. Så dersom en voksen spiller med et barn og barnet ikke klarer å komme seg videre i spillet, så kan den voksne bytte til barnets karakter en stund og bevege seg forbi hindringen (eller omvendt dersom det er den voksne som trenger hjelp). På den måten kan en mer erfaren spiller bære den andre spilleren videre. Enten ved å ta over kontrollen, eller ved å bokstavelig talt plukke opp og bære den andres spillfigur.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch/Playstation 4
Sjanger: Samarbeid/gåteløsning
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Antall spillere: 1 – 2

Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Løs logiske hindringer med Thinkrolls

Thinkrolls byr på logiske hindringer tilpasset små barn. Det er ingen tekst eller kompliserte uttrykk. Det eneste man skal gjøre, er å føre en figur til en nøkkel, så gjennom en dør til kommende verden (og en ny logisk hindring dukker opp med økende vanskelighetsgrad).

I og med at man har et uendelig antall forsøk og siden spillet ikke går på tid, kan man løse de logiske hindringene i sitt eget tempo. Det betyr at man får mer tid til å tenke gjennom gode løsninger i stedet for å fokusere på å gjøre prosessen så kort og raskt som mulig. Den barnevennlige tilnærmingen med sjarmerende figurer som lager artige lyder er også med på å dempe og roe ned stresset.

Men spillet er ikke bare enkelt av den grunn. Man må bruke ulike figurer som alle har unike evner for å komme forbi hindringene. Og spillet blir stadig vanskeligere. Men dette er en suveren app som voksne og barn kan «jobbe med» sammen. Her kan den voksne gjerne stille gode spørsmål og komme med hint underveis.

Plattform (konsoll): iOS (Apple)/Android (Google)
Sjanger: Hjernetrim/gåteløsning
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Antall spillere: 1

Andre forslag til lignende apper: Thinkrolls: Kings & Queens iOS (Apple)/Android (Google)

Les Barnevakten sin anmeldelse av appen her.

Konkurrer i et digitalt «brettspill» med Super Mario Party

Super Mario Party er et «brettspill» som er langt fra forutsigbart. Halvparten av reglene og vinnermuligheter gir ikke mening, men det gjør absolutt ikke noe i det store og det hele. Opptil fire spillere som er enten mennesker eller datastyrte motstandere, konkurrerer på et spillbrett om å få flest mulig stjerner og mynter.

Underveis deltar man i en hel del minispill. Plukk så mange pannekaker fra fatet før de andre tømmer det og samle poeng, vask vinduer i takt med musikken, unngå å bli løpt ned av fotballspillere, fang fisk og sjeldne gullfisker, sprut vann på motstanderne og fjern dem fra ringen og mye mer.

Det er en god tone i Super Mario Party og en slags bisarr form for regler til tider som gjør at det er mer gøy enn kompetitivt. Dette er flott! Vi mener allikevel at spillet passer best fra fem år på grunn av vanskelighetsgrad. Spillene er relativt enkle og intuitive, men man må kunne bruke håndkontrollen til Joy-Con og grunnleggende bevegelser for å få noe ut av dette spillet.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Brettspill/festspill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Antall spillere: 1 – 4

Les Barnevakten sin anmeldelse av spillet her.

Bisarr og morsom matlaging i Overcooked

Overcooked er elsket av mange, og det er det god grunn til. Kort forklart gjelder det å snekre matretter og servere disse ut innen en gitt tidsfrist. Variasjoner i oppskriften, og endringer i spillmiljøet gjør at hele situasjonen blir kaotisk og utfordrende til samme tid.

Ulike kjøkken er bygget opp på forskjellig vis, og med matretter som skal tilberedes og serveres. Kokkeleringen kan for eksempel foregå på flyende skip med deler som beveger på seg, eller et kjøkken med rullebånd og irriterende gjester som går i veien. Eventuelt rotter som stikker av med tomatene dine rett før du skal kutte dem.

Overcooked 2 er et glimrende flerspillerspill med en mekanikk som bare fungerer. Konseptet er enkelt, men utfordrende til samme tid. Vi mener at spillet passer best fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad og mange ulike kontrollere og bevegelser som må læres. Ellers byr dette på underholdning som er like gøy for barn som for voksne!

Plattform (konsoll): PlayStation 4/Nintendo Switch/Xbox One/Microsoft Windows
Sjanger: Festspill/humor
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Antall spillere: 1 – 4

Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Kjemp om seieren i det snille skytespillet Splatoon 2

Skytespillsjangeren er populær, men i Splatoon 2 er kuler byttet ut med blekk i et spill som enklest kan sammenlignes med paintball. Kjernet i spillet er å dekke størst mulig areal med lagets farge, og dette gjør man ved å skyte ut blekk. Man kan også male over det motstanderen har malt, og det laget som har erobret størst område ved spillets slutt, vinner.

Konseptet er annerledes enn tradisjonelle skytespill, og høres kanskje ikke så imponerende ut ved første tanke. Er det virkelig så spennende å spraye maling omkring seg? Og til det finnes det bare et svar – ja, så absolutt!

Splatoon er det en reell følelse av samarbeid, og selv om man spiller med fremmede spillere og ikke nødvendigvis kommuniserer med dem, så jobber man sammen. I mange nettspill deler alle seg til sitt og fokuserer på egen progresjon, men i Splatoon har man et tydelig mål, og alle bidrag går til samme pott – som handler om å erobre størst mulig del av kartet.

Konseptet er også så enkelt å sette seg inn i at selv ferske spillere har en sjanse til å bidra til seierspallen i dette spillet her.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Action/skytespill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
7 år
Antall spillere: 1 på hver enkelt konsoll, men mulighet for flerspiller på nett eller ved lokal tilkobling mellom flere Switch-konsoller

Les Barnevakten sin anmeldelse av spillet her.

Super Smash Bros. – et helkaotisk slåssespill for (litt) eldre barn og voksne

I Super Smash Bros. skal fire fargeglade kjemper slåss mot hverandre på en arena, og jo høyere prosentandel energitap man har, desto lettere blir man slått ut av kampen. Spillkarakterene og angrepene deres er enten hentet fra Nintendo-spill eller tredjepartsspill som tidligere har blitt lansert til en Nintendo-konsoll.

Spillet er først og fremst laget for å kunne spille sammen med venner, og inntil åtte spillere kan duellere mot hverandre i offline modus. Via nettet kan inntil fire spillere delta sammen.

Konseptet er enkelt og engasjerende, underholdningsverdien høy og grafikken er rett og slett vakker. Spillet byr også på et meget bredt spekter av musikk som bidrar til å forsterke opplevelsen. Merk at spillet oppleves som kaotisk og helsprøtt ved første prøverunde. Etter hvert får man taket på dette bare man holder ut litt.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Sjanger: Action/slåssespill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
12 år
Antall spillere: 1 – 8 spillere

Er spillet passende/for voldelig for ditt barn? Les Barnevakten sin anmeldelse av spillet her.

Skår mål før barna dine gjør det i fotballspillet FIFA 22

 

FIFA er et rikt og flott fotballspill. Ikoniske helter er gjengitt i spillet og alt fra fotballdrakter til stadium og ansikt er gjengitt i datagrafikk. Spillet byr på avanserte muligheter til å skreddersy spillestil, enten det er styring av innbyttere eller valg av formasjoner og taktikk.

Flere kan spille på samme skjerm, og det er mulig å delta i alt fra turneringer til enkeltkamper. Når det gjelder vanskelighetsgrad, så er nok FIFA-spillene noe vanskeligere å styre enn en del andre spill. Men til gjengjeld får man et flott innblikk i sporten.

Plattform (konsoll): PlayStation 4/Nintendo Switch/Xbox One/Microsoft Windows
Sjanger: Sport
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Antall spillere: 1 – 4

Les Barnevakten sin anmeldelse av spillet her.

Tre gode forslag til slutt:

  • Konkurrer mot en annen spiller i Tetris (Nintendo Switch)
  • Få ballen over motstanderens nett i Mario Tennis Aces (Nintendo Switch)
  • Spill «bilfotball» med Rocket League (PlayStation 4/Xbox One/Windows)

Stort arkiv over spillanmeldelser

Enda flere spillanmeldelser finner du her. Trykk på «Filter», så får du frem ulike aldersgrupper.

 

Bli medlem av Barnevakten