Foto: Shutterstock

8 dataspill som lar deg vinne mot barna!

Barnevakten har laget en liste med spill og apper som alle kan mestre, til og med de voksne!

Potensielt er du som leser dette en mester i brettspill og ekspert på å gruse barna i familiens ukentlige monopolkveld. Eller så er du kanskje grodd fast i rollen med alltid å være et steg foran barna, enten det gjelder regnestykkene i lekseboka eller først i rekka på familiens sykkeltur.

Du frykter kanskje øyeblikkelig tap og ydmykelse dersom poden skulle finne på å utfordre deg med en runde på spillkonsollen?

Fra spøk til alvor; spill er noe av det som virkelig fenger barn og unge. Omtrent alle spiller i en form eller annen. Ja, så mange som 3 av 4 ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2022).

Å involvere seg i dette, handler om å anerkjenne barnas interesse. Og i stedet for at barna hele tiden sitter alene foran skjermen, så kan man ta det inn som en del av familiekosen. Mange spill er like gøy for barn som for voksne. Og det finner man ut først når man har gitt det et helhjertet forsøk.

Vi vil derfor gi en aldri så liten liste med spill som er enkle å komme igang med, som alle kan mestre uansett bakgrunn, og som er garantert å gi glede for både store og små. Barna vil sette stor pris på at vi voksne viser interesse for noe de virkelig synes er gøy og brenner for.

Tenk overraskelsen når far eller mor drar frem håndkontrollen og sier: «Nå skal vi spille dere!»

Flåklypa Grand Prix

I dette spillet får man kjøre lekre biler fra Flåklypa-universet. Her gjelder det å nå pallplassering, og man kan kjøre alene eller sammen med en venn på delt skjerm. Bak rattet på de andre bilene sitter datastyrte motstandere som også forsøker å nå førsteplassen.

Spillet har en eventyrlig stil med nydelige farger, et lekent preg og detaljer i bildet. Omgivelsene er nydelig og representativt for norsk natur. Her ser man bilskilt, tuneller, fjell og fjorder. Langs veiene ser man også små vann, hytter og fossefall.

Her er det fart, spenning og konkurranse for store og små.

Plattform: Windows/Nintendo Switch
Aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: 
Alle

Les anmeldelsen vår av spillet her

It Takes Two

I dette spillet må to spillere jobbe på lag for å løse ulike hindringer. Målgruppen med dette spillet er ikke direkte barn selv om utformingen også kan treffe litt større barn og ungdom.

Historien i spillet introduserer ektefellene Cody og May som snart er klar for å annullere ekteskapet sitt. Men gjennom spillets gang må de lære å samarbeide til tross for konflikt og uenighet.

Og oppgavene er varierte. I det ene øyeblikket kverker man veps med en kanon, så styrer man en blyant for å tegne streker mellom prikker. Om ikke det er nok kan man også styre et fly, hoppe på frosker og slåss mot en kjempestøvsuger og en hissig verktøykasse.

Plattform: PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows
Aldersgrense fra PEGI:
12 år
Vanskelighetsgrad: 
12 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Super Mario Party

Med mer enn åtti minispill er det nok av moro for både store og små. Super Mario Party kan best sammenlignes med brettspill, men i digital format. Opptil fire spillere som er enten mennesker eller datastyrte motstandere, konkurrerer på et spillbrett om å få flest mulig stjerner og mynter.

I tillegg så deltar man i minispill underveis for å samle mynter og stjerner. Her kan man samarbeide eller spille mot hverandre.

Plattform: Nintendo Switch
Aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: 
6 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Unravel 2

I dette spillet styrer man to små personer laget av garn som vandrer rundt i ulike scenario og steder. Spillet er en plattformer med hjernetrim hvor målet er å få karakterene trygt fra ene enden av banen til den andre. Underveis må man hjelpe hverandre.

Spillet har mange nordiske inspirasjoner i lyd og omgivelser, så mens man vandrer gjennom snøstrødde gater og kjente hus, samt kyster og fyrtårn, vil man høre kjær og kjent felemusikk. Musikken skaper en avslappende og magisk atmosfære.

Plattform:PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows/Switch
Aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad:
7 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga får barn (og foreldre) bryne seg på hele sulamitten med ni Star Wars-filmer. Vi snakker om flere tiår med filmutgivelser fra 1977 til 2019. Riktignok ikke med alle scener, detaljer og fortellinger.

Man tar rollene som både helter og skurker med navn som Luke Skywalker, Rey, og Obi-Wan Kenobi eller Darth Vader, keiser Palpatine og Kylo Ren. Ferden går både til fots, i diverse flyvemaskiner og roboter. I tillegg til at man kan slåss med alt fra kraften og lyssverd til laservåpen. Her er det noe for alle og enhver med andre ord.

Å kunne dele opplevelsen med en venn er også et stort pluss. Her kan man slåss side om side mot skurker samt løse gåter og hindringer når det trengs. Og bare så det er sagt. Enten man har en heftig duell med lyssverd, eller flyr Millenium Falcon i spennende slag i verdensrommet – så er det høy Star Wars-faktor hele veien.

Plattform:PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows/Switch
Aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad:
7 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Phogs

Phogs! er et nydelig samarbeidsspill som passer perfekt for barn og foreldre som vil spille sammen, eller barn som vil spille sammen med venner.

I dette spillet møter man en hund, eller retter sagt, to hunder som henger sammen. Akkurat dyrets anatomi og oppbygging er vanskelig å gå nærmere inn på – men man kan definitivt fastslå at disse hundene er nokså søte.

Poenget med spillet er å løse en rekke logiske hindringer ved å bevege seg gjennom labyrinter og ulike områder.

Plattform:PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows/Switch
Aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: 
6 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Vill go kart-kjøring med Mario Kart 8 Deluxe

Nintendos Mario-spill er snille. Og med det mener vi at de har lav terskel slik at hvem som helst, uansett spillerfaring, kan plukke opp en håndkontroller og mestre spillet etter noen prøverunder. I Mario Kart skal man kjøre go-kart og skyte alt fra bananer til skilpaddeskall på motstanderne. Alt dette for å komme først i mål.

Bilbanene minner mer om berg- og dalbaner enn kjørefelt, og tempo, grafikk og musikk gjør dette til en gøyal fest. Opptil fire personer kan spille på samme skjerm så lenge man har nok håndkontrollere til hver. Det er også mulig å skru på hjelpemidler som automatisk gass og styring, slik at til og med treåringen i huset kan klare å nå målstreken.

Det er et positivt aspekt at spillet er barnevennlig nok til at de yngste kan kose seg med det, samtidig som voksne spillere også vil underholdes.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Vanskelighetsgrad: alle

Andre forslag til lignende spill: Team Sonic Racing (PS4 og 5/Xbox/Switch) og Crash Team Racing Nitro-Fueled (PS4 og 5/Xbox/Switch).

Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Hjelp hverandre i samarbeidsspillet Pode

Pode er ikke et konkurransespill i den forstand, i stedet er dette et samarbeidsspill der to personer skal løse logiske hindringer sammen. Her møter man steinfiguren Bulder og stjernen Glo som har falt fra himmelen og trenger hjelp for å komme tilbake igjen. For å finne veien hjem, drar de to gjennom det eventyrlige og vakre landskapet Fjellheim og må løse logiske hindringer og samarbeide for å komme seg videre.

Spillet er inspirert av norsk kunst og kultur og er slående vakkert. Blant annet kjenner man dette igjen på musikken og landskapet man beveger seg i. Pode har enkle kontrollere som de fleste med littegrann spillerfaring kan mestre nokså raskt.

Spillet er laget slik at selv om man er to, så kan man enkelt bytte på hvilken spillfigur man ønsker å kontrollere. Så dersom en voksen spiller med et barn og barnet ikke klarer å komme seg videre i spillet, så kan den voksne bytte til barnets karakter en stund og bevege seg forbi hindringen (eller omvendt dersom det er den voksne som trenger hjelp). På den måten kan en mer erfaren spiller bære den andre spilleren videre. Enten ved å ta over kontrollen, eller ved å bokstavelig talt plukke opp og bære den andres spillfigur.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch/Playstation 4
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: alle

Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Løs logiske hindringer med Thinkrolls

Thinkrolls byr på logiske hindringer tilpasset små barn. Det er ingen tekst eller kompliserte uttrykk. Det eneste man skal gjøre, er å føre en figur til en nøkkel, så gjennom en dør til kommende verden (og en ny logisk hindring dukker opp med økende vanskelighetsgrad).

I og med at man har et uendelig antall forsøk og siden spillet ikke går på tid, kan man løse de logiske hindringene i sitt eget tempo. Det betyr at man får mer tid til å tenke gjennom gode løsninger i stedet for å fokusere på å gjøre prosessen så kort og raskt som mulig. Den barnevennlige tilnærmingen med sjarmerende figurer som lager artige lyder er også med på å dempe og roe ned stresset.

Men spillet er ikke bare enkelt av den grunn. Man må bruke ulike figurer som alle har unike evner for å komme forbi hindringene. Og spillet blir stadig vanskeligere. Men dette er en suveren app som voksne og barn kan «jobbe med» sammen. Her kan den voksne gjerne stille gode spørsmål og komme med hint underveis.

Plattform (konsoll): iOS (Apple)/Android (Google)
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
3 år
Vanskelighetsgrad: alle

Andre forslag til lignende apper: Thinkrolls: Kings & Queens iOS (Apple)/Android (Google)

Les Barnevaktens anmeldelse av appen her.

Stort arkiv over spillanmeldelser

Enda flere spillanmeldelser finner du her.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 8. oktober 2019 og er blitt oppdatert senere)

Bli medlem av Barnevakten