Foto: Shutterstock.com

Slik lærer du barna dine å ta ansvar for penger

Vi dreier stadig mer mot det kontantløse samfunnet og er i en tid hvor netthandel bare øker. Hvordan lærer man så barn varsomhet når det gjelder forbruk, og at penger er mer enn bare tall som går inn og ut av kontoen? Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, gir råd.

Foto: Mona Nordøy
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

I netthandel, spill- og appbutikker flyr pengene ut av kontoen digitalt, uten å gå innom hendene våre først. Den konkrete utvekslingen av kroner og mynt i butikkdisken er oftere enn sjeldent blitt erstattet med bankkort og handling på nett i sofakroken.

– Det er viktig at du forklarer barnet ditt at de pengene som brukes digitalt er like mye verdt som de pengene man får i hånden. Vi kan ikke forvente at barna forstår dette på egenhånd, og foreldre har en viktig rolle her, og det er liten tvil om at vi må engasjere oss, sier Reitan.

En måte å få barn til å forstå at det er ekte penger de bruker når de handler digitalt, er om barna blir involvert når man skal betale, sier Reitan.

Dersom barna av praktiske hensyn bruker din konto for digitale kjøp, kan du innføre en rutine der barnet gir deg tilsvarende beløp før de foretar et kjøp.

– Barnet kan enten betale fysisk dersom barnet får lommepenger i kontanter, eller ved å trekke fra beholdningen dersom barnet har sin egen bankkonto. Er barnet over 13 år, kan barnet få sitt eget bankkort og handle med dette på nettet. Det er da viktig å følge opp barnet og lage retningslinjer for bruk. Det er også viktig at du skiller den langsiktige sparekontoen fra brukskontoen, slik at sparepengene ikke går med til forbruk, sier Reitan.

Kontanter eller bankkort til poden?

Mange foreldre kvier seg for å gi barna sitt eget bankkort, samtidig er det gode grunner til å innføre dette, også fra tidlig alder av, sier Reitan.

– Det kontantløse samfunnet fordrer at barna etter hvert lærer seg kortbruk. Og det er mye læring i å få innføring også i tidlig alder. Kortbruk er på mange måter et tryggere betalingsmiddel enn kontanter, og det er mulig for barn helt ned til syv års alder å få sitt eget bankkort. Når det gjelder hvilken alder du som forelder bør introdusere bankkort, er avhengig av barnets modenhet, sier Reitan.

Og når avgjørelsen endelig er tatt med å gi barnet eget bankkort, må man følge opp og involvere seg i tiden fremover, sier Reitan.

Bli med barna i minibanken og vis dem forskjellen på saldo før og etter kontantuttak. På den måten får de en visuell opplevelse av at pengebeholdningen krymper.

– Det er også lurt å bli med barna i butikken, slik at du kan vise dem hvordan de bruker bankkortet. Det kan i tillegg være god læring for barna dersom de kjøper noe de ikke har råd til, slik at de får oppleve at kontoen ikke er utømmelig og at kjøp kan bli avvist. Sett deg ned sammen med barna, gjerne ukentlig, for å gå gjennom transaksjonene i nettbanken og se hva saldo på kontoen er. Snakk også med barnet om når de kan bruke bankkortet, og hvor mye hun eller han eventuelt kan bruke. Skal barnet bruke bankkortet på handleturer uten voksne tilstede, er det viktig at de får med seg telefonnummeret som barnet skal ringe dersom de skulle miste kortet, sier Reitan.

Husarbeid er ikke utdatert!

Forbrukerøkonomen slår også et slag for at barn kan hjelpe til med ulike gjøremål hjemme. Å få lommepenger knyttet opp mot denne type oppgaver, er også med på å lære dem verdien av penger.

– Det kan være en fordel å knytte noen arbeidsoppgaver til en lommepengeordning. Samtidig kan du oppfordre barna til å spare en del av lommepengene. Nå som sparegrisen er en utdøende art kan du for eksempel benytte deg av spareslangen for å motivere barnet ditt til å spare. Tegn en slange som bukter seg oppover et ark og del slangen inn i like store deler. Hvor mange deler slangen består av, kommer an på hva det barnet ditt sparer til koster. Dersom han eller hun sparer til noe som koster 500 kroner, kan du dele slangen opp i 50 deler, og så kan barnet fargelegge én del av slangen hver gang ti kroner blir spart. Du kan også synliggjøre sparebeløpet på kontoen ved å tegne det barnet sparer til. La dem fargelegge en større del av tegningen etter hvert som beløpet på kontoen har vokst, sier Reitan.

Når barna blir større, kan man også vurdere å lage en avtale med barna på hvor mye de skal få lov til å bruke på spill, apper og lignende.

En avtale mellom barn og foreldre om pengebruk kan på ingen måte sikre at barnet ikke bruker over evne.

– Jeg mener også andre virkemidler bør tas i bruk med små barn. Dersom foreldre ønsker å sette opp en avtale, er det viktig å diskutere innholdet med barnet, og gjerne la barnet være med å bestemme hva avtalen skal inneholde. Dette fordi barnet gjerne forplikter seg mer til avtaler de selv har vært med å utarbeide. En slik avtale kan for eksempel inneholde hvor mye barnet skal få bruke på apper og spill hver uke, og hvem som skal dekke kostnadene, sier Reitan.

En slik avtale passer nok best for større barn, men gir ingen fullstendig sikkerhet, og andre virkemidler er fornuftige med yngre barn, mener Reitan.

– For de minste barna kan det være lurt å legge inn foreldrekontroll i spill- og appbutikker, der det er mulig, slik at dere må godkjenne alle kjøp barnet gjør. På denne måten er du helt sikker på at barnet ikke bruker mer enn det burde. At barna betaler for disse kjøpene med sine egne penger, er også hensiktsmessig, sier Reitan.

Hvordan unngå at poden tømmer bankkortet til far og mor?

Der er mange skrekkhistorier om barn som har handlet et nettspill eller lastet ned en app for deretter å tappe foreldres kort for titusener. Fellesbetegnelsene for mange av disse hendelsene, er at foreldre har latt barna belaste sine private kontoer når de har handlet. For eksempel ved at de har gitt fra seg passordet til kontoen som muliggjør kjøp. Det er derfor viktig å ha klare retningslinjer og ta sine forhåndsregler når barna skal gjøre digitale kjøp, sier Reitan og deler sine tips og råd:

  • Ikke gi fra deg passord til tjenester der du har registrert kortet ditt. Finner barnet noe det vil kjøpe på nettet, er det du som forelder som bør foreta selve handelen/transaksjonen
  • Vær oppmerksom på at det å gi barnet Apple-ID koden er det det samme som å gi bort passordet på kredittkortet
  • Aktiver funksjon der du må godkjenne kjøpet der det er mulig
  • Vurder å legge inn barnas bankkort fra de er 13 år, men sett grenser for hvor stort beløp som kan trekkes
  • Ikke se på nettbruk og netthandel som en egen verden. Barna må lære se konsekvensen av å handle på nett, og det er foreldres jobb å gi dem kunnskapen de trenger
  • Endre brukernavn og passord om du tror barnet ditt har fått tak i det
  • Lær barna nettvett

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com