Foto: Shutterstuck.com

Slik snakker du med barna om utseendepress

Det er bred enighet om at barn og unge opplever medieskapt utseendepress, men hvordan skal man snakke med poden og hva skal man gripe fatt i?

Foto: Privat
Sexologisk rådgiver Nanna Klingenberg.

Sexologisk rådgiver Nanna Klingenberg er fast spaltist i Aftenposten, og svarer jevnlig på spørsmål fra ungdom om tema innen seksualitet og psyke. Noen av henvendelsene handler om utseendepress, og Nanna Klingenberg mener at det er viktig å gjøre barn og unge oppmerksomme på at bilder på sosiale medier kan være iscenesatt.

– De man ser på bildene ser ikke alltid slik ut i virkeligheten, så det å sammenligne seg selv med disse menneskene blir feil. Samtidig er det en hårfin balanse her, og det kan være uheldig å begynne å snakke for mye om utseendepress dersom barnet ditt ikke opplever det selv. Men foreldre kan legge et grunnlag fra tidlig alder av ved å snakke positivt om andre mennesker og utseende, og berøre temaet uten å ha altfor mye fokus på det før barna selv er klare, sier Klingenberg.

Relasjonsterapeut Eva Allison Sollie er enig i dette, og sier at det å pynte på virkeligheten ikke bare er et anliggende for kjendiser og bloggere. Også vanlige ungdommer og voksne «jukser» for å ta seg best mulig ut når de legger ut bilder av seg selv.

– Det er vanlig å legge på filtre og «gjøre seg litt til» for å se penest mulig ut. Så man må snakke med barna om at det som er på Snapchat og Instagram er glansbilder som viser oss fra vårt beste. Men de viser ikke hele mennesket, og alle har dårlige dager som ikke lever opp til forventningene, sier Sollie.

Foto: EQ Institute
Relasjonsterapeut Eva Allison Sollie.

Snakk om idealkroppen

Det er blitt en smal norm for hva som kjennetegner det å være vakker i dagens samfunn, sier Eva Allison Sollie. Det unike er nesten blitt borte, og jenter i dag skal omtrent være kloner av hverandre. Klingenberg legger til at superstjerner i dag stort sett er strømlinjeformet på kvinnefronten, og skal være tynne med smale romper og lår. Men kroppene våre er ikke laget for å se like ut, heldigvis.

– Man kan snakke med barna om at alle kropper er forskjellige, og at noen er høye, mens andre er rundere i formen. Det ene er like bra som det andre. Men aller viktigst er hva man kan bruke kroppen til. Tenk så mye morsomt kroppen din kan ta deg med ut på, og at den kan gjøre alt du trenger. Kroppen din kan danse, gå på tur, spille fotball og alt mulig gøy. I samfunnet må vi flytte fokuset fra utseende, til alt det fantastiske kroppen kan brukes til, sier Klingenberg.

På samme måte mener Klingenberg at det er viktigere å snakke om egenskaper ved barna, fremfor å kommentere utseende.

– Vi komplementerer ofte barna på utseende. «Så fin du er i den kjolen», eller «så tøff og sterk du ser ut i de klærne der». Dette skaper forventninger knyttet opp mot utseende. Selv om tanken opprinnelig kan være god, så bør vi i større grad gi komplimenter som går på personlighet og oss som mennesker. «Så morsom du er», eller «så smart du er». Altså kommentarer som går på hvem vi er fremfor måten vi ser ut på. Det viktigste er jo tross alt hvordan vi er som personer, og ikke hvordan vi ser ut, sier Klingenberg.

Ikke vær dømmende

I hvilken grad skal man stoppe barna fra å følge blogger og kjendiser som nettopp kan være med på å bidra til opplevelsen av utseendepress? Å sette opp forbud kan gi motsatt effekt av det man som forelder ønsker å oppnå, sier Sollie.

– Med mindre det er direkte skadelige sider som pro-anoreksisider og lignende, så skal man være var på å nekte barn å følge gitte personer på sosiale medier. Vi må vise at vi er tilstede, samtidig som vi må la dem finne veien selv, sier Sollie.

Hun mener at foreldre gjerne kan uttrykke egne holdninger, men man bør unngå å være dømmende i holdningen sin.

– Hvis man oppdager at datteren følger en bestemt blogg, så hjelper det lite å si «herlighet, ser du på den jenta der?». Snu heller om på det, og si at du synes det er trist at en så ung og vakker jente driver på med overdreven sminke eller botox. Snakk ut fra deg selv og ditt syn, og legg vekt på at du snakker ut fra din holdning. Da er det en større sjanse for å nå inn til barna og at de muligens kan plukke opp samme type holdning, om ikke nå, så senere, sier Sollie.

Klingenberg mener at det er viktig å gi barna et kritisk blikk til hvem de følger på sosiale medier. Det handler om å få poden til å reflektere over hvorfor de følger en gitt person.

– Selv om barna er inne på blogger og profiler til kjendiser, så er det å ha interesse for tematikken én ting, men de skal ikke behøve å tenke at de må se ut som dem av den grunn. Og innimellom finnes det direkte skadelige blogger og sider som man bør hjelpe barna med å unngå. Foreldre må være på og følge med, sier Klingenberg.

Hun mener at det er fint at poden får ha sitt privatliv på mobilen sin, men at man fortsatt må engasjere seg som forelder.

– Ha en positiv tilnærming først, vær nysgjerrig og si «så spennende dette ser ut, kan jeg få se?». Da er det også større sannsynlighet for at barna åpner seg for å snakke med deg. Så kan man stille spørsmål som får dem til å reflektere. «Hva synes du om denne personen?», «hvorfor følger du han eller henne?» og «du vet sikkert at den personen ikke ser sånn ut i virkeligheten». Husk også at det er like mye positivt som utfordringer når det gjelder bruk av sosiale medier. Og med tanke på ungdoms utvikling av identitet og hvem de er, så finnes det også oppbyggende kilder og personer man kan følge på sosiale medier, sier Klingenberg.

Se forbi fasaden

Når det gjelder gutter og jenter som blir påvirket av utseendepress på sosiale medier, og som endrer klesstil, fokuserer mye på trening eller der jenter begynner med overdreven sminke, så mener Sollie at det er viktig å unngå å dømme.

– Barna våre er i en sårbar fase og har et behov for å høre til. Det er derfor de går så langt for å tilpasse seg vennegjengen og det de tror andre forventer av dem. I denne prosessen kan de miste seg selv litt, så behold fokus og se ungdommen din, og ikke bare det ytre. Ikke start med å forsøke å endre utseendet og livsstilen deres. Kommentarer som «nå var det litt mye sminke vel?», eller «skal du ha på deg det der?», kan være veldig sårende og gi dem en opplevelse av ikke å være bra nok. For det barna egentlig lurer på hele tiden er «elsker dere meg?», «er jeg god nok akkurat som jeg er?», sier Sollie.

Hun mener at foreldre av og til glemmer å vise tydelig nok hvor mye de liker og godtar barna.

– Og det viser vi best når vi er sammen med barna våre og gjør ting sammen med dem. Når man kritiserer utseendet opplever barna at de kommer til kort. Og selv om man ikke skal godta alt, skal man tenke nøye over hva man sier som foreldre, mener Sollie.

Men det betyr ikke at man skal tie samtykkende av den grunn, presiserer relasjonsterapeuten. Og legger til uttrykket «ærlighet er greit, men med kjærlighet».

– Ikke vær dømmende i fremgangsmåten, men vær kjærlig i måten du snakker på. Jeg husker fra egen barndom at moren min kunne komme med kommentarer til min klesstil, men la alltid til at hun likte meg som jeg var uansett. Det satte seg hos meg, og ga en trygghet om at hjemme kunne jeg være bare meg selv, sier Sollie.

Vær tydelig

Hun mener at dersom man har en datter eller en sønn som opplever et høyt press, så kan man allikevel være tydelig som forelder.

– Si at «jeg syns du er fin akkurat som du er. Hvis det er høyt motepress i vennegjengen, vær tydelig og si «er dette egentlig så gode venner når en må ha de riktige klærne for å bli godtatt?». «Jeg tror de setter dette presset på seg selv og andre fordi de er usikre på seg selv».

– Det er en balansegang i dette her, men jeg tenker det er viktig at vi uttrykker vår mening. Ungdommen din har startet sine første steg mot å bli selvstendig. Det er viktig at vi lar dem få ha sine meninger og rom til å finne egen vei og egen identitet, men vis dem også at du bryr deg og liker dem. Vis at du har lyst til å være sammen med dem, samtidig som du også gir dem lov til å ha eget liv, sier Sollie.

Hun mener videre at foreldre har en viktig oppgave som rollemodell for barna sine.

– Barn gjør som vi gjør. Hvilket forbilde er jeg som forelder? Hvilket forhold har jeg til meg selv og egen kropp? Setter jeg høye krav til meg selv? Våre egne holdninger til å prestere og se perfekt ut kan være med på å forsterke presset fra sosiale medier.

Foto: Studio 1 fotografene
Daglig leder i Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Foreldre trenger kunnskap

Daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten oppfordrer alle foreldre og foresatte til å legge til rette for daglig dialog med barna om hvordan mediene påvirker holdninger til egen kropp.

– Det bør inngå i de daglige rutinene våre at barna blir oppmuntret til å fortelle hva de opplever og ser. Og for at barna skal oppleve å bli tatt på alvor, bør foreldre sette seg inn i bloggene, spillene og seriene som barna ser på. Med kvalifisert kunnskap om innholdet som mediene formidler, vil foreldrene lettere kunne forstå hva som er barnets utfordringer og kan veilede og realitetsorientere, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Han ønsker at også besteforeldre og voksenroller i barnehage og skole kan ta et større ansvar for å forstå barnas mediekultur og utfordre de unge til refleksjon rundt hva de tenker om eget utseende, egen livsstil og det som kommuniseres gjennom mediene.

– Vi skal ikke være fordømmende til det barna konsumerer på nettet, men stille åpne spørsmål basert på kunnskap og basert på at vi vil barnet sitt beste. Bruk gjerne egne erfaringer fra ungdomstiden til å vise at du også ble utsatt for påvirkning av mediene på den tiden. Det er lov å gjøre dumme ting, og si at du elsker barnet uavhengig av prestasjoner og andres omdømme, sier Vik.

Samtaletips: Barn og utseendepress

  • Ta temaet på alvor
  • Begynn forsiktig, og snakk om temaet når barna selv er klar for det
  • Fortell barna at det er mange andre på deres alder som kjenner på press om kropp og utseende
  • Gjør dem obs på at sosiale medier ofte bare viser en «iscenesatt» side av livet
  • Gi flere komplimenter på hvem barnet er, enn hvordan barnet ditt ser ut
  • Snakk om at alle har forskjellige kroppsfasonger, og at «idealkroppen» ikke alltid stemmer overens med virkeligheten
  • Snakk om alt det flotte kroppen kan gjøre!
  • Ikke vær dømmende på barnets utseende og bruk av sosiale medier
  • Hjelp barna å reflektere over bloggere og kjendiser de følger. Still gode spørsmål fremfor å sette forbud
  • Uttrykk meningene dine på en ikke-dømmende måte

 

Trenger du et godt undervisningsopplegg for barn som styrker kroppsbildet og selvfølelsen. Les mer her:

 

Illustrasjonsfoto: Shutterstuck.com