Clubhouse Games™: 51 Worldwide Classics

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tolv år.

Nydelig festspill byr på glede for venner og familie! Her kan man gå løs på så mange som 51 populære brett- og bordspill.

(Artikkelen er fra 2020)

For mange er det nok en sjarm og glede å dra frem brettspillet på hytta eller hjemme med familien i sofakroken. Men esker på esker med ulike brettspill tar mye plass, og er kanskje heller ikke det mest praktiske når man skal på reisefot.

Som et alternativ finnes det digitale varianter.

Og Switch-konsollen er absolutt helt ypperlig til å spille brettspill på, selv om hele moroa (og konkurransen) skjer på en skjerm.

Clubhouse Games™: 51 Worldwide Classics

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Brettspill
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo/Bergsala AS

Clubhouse GamesTM: 51 Worldwide Classics er et vanvittig langt navn verdig de mange spillene som følger med i denne «pakken». Her får man rett og slett et variert utvalg med noe for enhver. Vi snakker om flere timer med underholdning på tvers av mange ulike brettspill.

Som navnet tilsier, er det altså valgt ut spill fra alle verdens hjørner.

Man finner klassikere som sjakk og backgammon i den ene enden. For de som er mer «casino-interesserte», går det an å spille kortspill som blackjack og Texas Hold’em. Ludo og kinasjakk er også med, og så har man mer kreative bordspill som football, tennis, bowling, golf og krigende tanks.

Det er noe for enhver her, og et variert utvalg (se fullstendig liste lengre ned i artikkelen)

Presentasjonen av spillene kan man heller ikke si noe på. Grafikken er flott helt ned til detaljenivå. Kuler skinner, lakken på treverk og brikker er synlig, og animasjoner flyter og ser godt ut på skjermen. Alt dette gjør spillet mer attraktivt og pent å se på.

Som nevnt er utvalget av spill ganske så omfattende. Det vil for noen være mye nytt på menyen her. Hvert spill har derfor en opplæring (på engelsk) og hjelpemidler, som for eksempel at man kan angre på et trekk i noen spill. Dette gjør det enklere å forstå og mestre nye grener.

Opplæringen viser hvordan du går frem steg for steg, slik at man ikke behøver å trekke gjennom tunge regelbøker eller kjedsommelige youtube-videoer.

Instruksjonene er dessuten fint fordelt på kategorier som for eksempel «det grunnleggende» som gir en innføring i det viktigste, så er det egne faner som forklarer hvordan brikker beveger seg og ulike hint og tips.

Sjakk for eksempel, har også praktisk opplæring ved at man lærer spillet gjennom instruksjonsøkter.

Det finnes flere måter å spille 51 Worldwide Classics på. Spillet fungerer i TV-modus (i docking) og i håndholdt modus der man bruker joy-cons for å styre spillet der flere kan delta på en og samme skjerm.

I noen spill kan man bruke berøringsteknologi og beveger brikker ved å berøre skjermen på lignende måte som om man hadde spilt på et nettbrett. Men dette fungerer ikke i alle spill.

Noen spill er også låst for flerspiller på en og samme skjerm. Og da må man enten spille mot andre på nett, eller ved at man spiller lokalt mot en annen konsoll som er i nærheten av deg. Altså, det gir forsåvidt mening.

For eksempel i Texas Hold’em, at ikke man skal se hverandres kort. Men det er også på sett og vis litt synd at noen spill er «låst» for flerspiller på en og samme skjerm. Man kunne ha løst dette på flere måter, for eksempel at konsollen ble sendt fra person til person før kortene ble vist.

Heldigvis er det i noen spill mulig å invitere inn en annen konsoll, selv om de ikke eier spillet selv.

Ellers er det positivt at det er så veldig mye å ta fra her. Noen spill har større gjenspillbarhet. Men det er gøy i seg selv å bare utforske de mange titlene som finnes i listen. Elektrisk bilbane der man gasser og slipper opp i svingene er gøy og nesten autentisk så nært man kan komme i digital form.

Det å sette opp slike bilbaner har nok mange i foreldregenerasjonen selv erfart i egen barndom.

Andre spill som bowling for eksempel, åpner også opp for bevegelsesteknologi. Man kan gjøre kaste-bevegelser med joy-con-kontrollen på samme måte som man ville ha gjort med en bowlingkule. Eller så kan man sikte og kaste en dartpil slik som man ville ha gjort det i virkeligheten, og sikte med våpen på skjermen i  «shooting gallery».

Man blir vist hvordan man skal holde og bruke joy-con for å hindre at man ved uhell mister kontrollen, eller verre som er, kaster den inn i TVen.

Det er uansett variasjon i måten man spiller de ulike brett- og bordspillene på. Og man kan velge mellom å trykke på skjermen direkte, eller å bruke joy-cons. Og spillutviklerne har vært svært kreative og dyktige i måten de har innlemmet flere måter å spille spillet på.

Spillene er, tross det svimlende antallet, også helhetlig bygget opp. De er på ingen måte bare rusket sammen i en fei. Her er det fokus både på kvantitet og kvalitet.

I golf kan man for eksempel bytte på type køller. Spillutviklerne har også lagt inn vindstyrke for å øke viktigheten av presisjon, og landområdet er, selv om det er sett ovenfra, pent tegnet med gress, trær og vann.

Det gir en opplevelse av at dette er ikke bare et spill man skal farte gjennom, men dette er faktisk spill som man kan bruke litt tid på og etter hvert mestre og bli bedre i.

Både i spill som dart, sjakk og biljard for eksempel, er det også mulig å velge ulike typer regler og spillmodus. Så her kan man skreddersy til egen preferanse.

51 Worldwide Classics treffer godt. Det er mye å velge fra, og det er rød tråd her med at spillene er velutviklet og gjennomtenkt. Det er noe for enhver enten man ønsker strategi og hjernetrim, eller presisjon og sikteferdigheter.

Noen av spillene er mer interessante å gjenoppleve. Men uansett er det så mye å velge fra, at også de spillene som kun gir kortvarig glede, kan være et deilig avbrekk eller et springbrett til neste opplevelse.

51 Worldwide Classics passer godt til familiekos, samtidig som det også er titler som egner seg der barna kan utfordre vennene sine. Og det er definitivt noe i listen som er interessant for både store og små.

Det er ikke til å legge skjul på at spillet gir størst underholdningsverdi i lag med andre. Man kan konkurrere mot datastyrte motstandere, eller mot sitt eget beste resultat. Da er det også mulig å justere den datastyrte motstanderens vanskelighetsgrad for å få mer eller mindre utfordring.

Men det er ikke det samme som å møte et ekte menneske som bommer og treffer på en måte som bare mennesker kan. For ikke å nevne latteren (og konkurranseinstinktet) når flere spiller på en og samme skjerm.

Her legger vi også ved listen over alle spillene som ligger inne i programmet:

  • Mancala Hanafuda, Backgammon, Renegade, Draughts, President, Dominoes, Speed Hare and Hounds, Blackjack, Four-in-a-Row, Chess, Shogi, Mini Shogi, Ludo, Riichi, Mahjong, Sevens, Golf, Darts, Texas Hold’em, Nine Men’s Morris, Air Hockey, War, Carrom, Chinese Checkers, Yacht Dice, Takoyaki, Billiards, Hex, Spider Solitaire, Gomoku, Matching, Bowling, Shooting Gallery, Slot Cars, Dots and Boxes, Hit and Blow, Pig’s Tail, Mahjong, Solitaire, Last Card, Fishing, Klondike, Solitaire, Toy Tennis, Toy Football, Toy Curling, Toy Boxing, Toy Baseball, Battle Tanks, Team Tanks, Sliding Puzzle, 6-Ball Puzzle

Noen av spillene har en flerspillermodus, hvor opptil fire spillere kan spille sammen via lokal trådløs forbindelse, og noen av dem kan spilles online.

*Krever Nintendo Switch Online-medlemskap for tilgang til online flerspillermodus.

 Egnethet

Clubhouse Games™: 51 Worldwide Classics har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

Spillet har mild tegneserievold (at tanks skyter på hverandre eller at lekefigurer bokser). Men dette er svært mild tegnserievold uten preg av realisme, blod eller gørr.

Det er noe gambling-tematikk ved at man i noen spill satser «penger». Men man kan ikke satse ekte penger i spillet, kun virtuelle sjetonger.

Man kan også spille på nett med venner og fremmede. Det er mulig å chatte med stemmechat via Nintendo sin app, men kun med personer som er i vennelisten fra før.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Barn og unge i denne aldersgruppen kan mestre spillet. Det finnes opplæring for å forstå de ulike spillene (på engelsk), og det er ulike hjelpemidler for å komme igang. Man kan justere vanskelighetsgraden på den datastyrte motstanderen.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne. Blant annet ved å spille mot ekte mennesker på ulikt nivå, eller ved å endre vanskelighetsgraden i spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten