Degrees of Separation

Windows/Switch/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Nydelig og eventyrlig samarbeidsspill byr på et grafisk uttrykk som er i toppsjiktet. Smarte utfordringer gjør dette til en mestringsopplevelse som to spillere kan nyte sammen.

Degrees of Separation er laget av norske Modus Games som er plassert i Hamar. Spillet er et todimensjonalt plattform-eventyr med logiske hindringer som skal løses og et unikt, grafisk uttrykk. Her er det mulig for to spillere å løse oppgaver samtidig. Man kan også spille dette spillet alene.

Åpningsscenen er like fenomenal som den er vakker. Man møter Ember og Rime som er to kontrastfylte spillfigurer. Den ene representerer sommer, varme og lys. Sistnevnte byr på kulde, is og vinter.

Degrees of Separation

Format: Windows/Switch/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5
Sjanger: Plattform/gåteløsning/eventyr
Utvikler: Moondrop
Utgiver: Modus Games

Hver av dem våkner opp i sitt rike. Verden er i endring og plutselig møtes de to midt på en bro. Hilsenen varer ikke lenge før de to karakterene faller ned til en underfull verden. Et rike som har gått tapt og som venter på å bli utforsket med dens mange skoger, grotter og slottshaller.

Sammen må de samarbeide for å nå gjennom dette spilluniverset.

Den ene har ferdigheter som den andre mangler. Og ved å sette i gang mekanismer, endre på naturen og omgivelsene, kan de to samle spesielle relikvier som åpner opp låste dører. Mot slutten må de to også ta et stort valg som vil påvirke deres liv fremover.

Med bilder som er som håndplukket fra en barnebok eller et maleri, ser Degrees of Separation helt fantastisk ut. Dette er like mye kunst som spill og man kan nesten bli lamslått av de flotte fargene og detaljene som er i bildet til enhver tid.

Unikt for dette spillet er todelingen av skjermen. Den ene spillfiguren skaper varme og lys mot den andre som endrer bildet til å bli vinteraktig.

Ettersom disse karakterene beveger seg over og forbi hverandre endres bildet og fargene. Og det i seg selv er nokså unikt og storslagent for hvordan hele verden endrer seg bare ved at spillfigurene vandrer gjennom den.

Det er et aspekt som er unikt med spillet. Et neste er hvordan sommer og vinter påvirker omgivelsene direkte. Rime forvandler vann til is og kan lage snøballer som gjør at det er lettere å nå en høyde.

Ember kan gå gjennom vannet og nå steder som Rime ikke kan. I tillegg vil de på hver sin måte få heiser og mekanismer til å løfte eller senke seg. Den ene figuren vil også skape geysirer slik at hun kan nå høyder, og den andre vil stoppe dem. Etter hvert får de to enda flere krefter å bryne seg på, men det er en slags basispakke med ferdigheter som brukes i stadig nye omgivelser.

Utfordringene som må løses er mange og de er smarte i utformingen. Det må så klart samarbeid til ettersom ingen av spillfigurene klarer å løse vanskene på egenhånd. I tillegg må riktig egenskap samordnes med riktig mekanisme. Og Degrees of Separation er definitivt mer utfordrende enn man skulle tro, samtidig som mestringsfølelsen sniker seg inn når man endelig klarer å løse et hinder.

Det er også en historie i bunn om to enslige sjeler som til tross for ulikheter, finner sammen. Mye av spillet handler om koordinering, men også om hvordan de to, til tross for å gi opp noe, også finner glede i å ikke være alene lenger.

Mot slutten av spillet må man også ta et valg som påvirker spillfigurenes fremtid.

Degrees of Separation byr med det på en herlig liten pakke med nydelige bilder og animasjoner, vakker musikk og en eventyrlig fortelling som bakteppe for spillet. Det er denne kombinasjonen som virkelig løfter spillet – og som gjør det til en særegen opplevelse.

Mindre spillstudio våger ofte å satse på ideer og konsepter som større selskap ikke tar seg bryet med. Degrees of Separation er et eksempel på nettopp det. Konseptet med varme og kulde på ett og samme sted – er unikt.

Det å gå gjennom labyrinter og løse logiske hindringer er ikke noe nytt, men måten dette gjøres på i Degrees of Separation er helt særegent.

Samtidig er spillet pakket inn på en måte som hever kvaliteten desto mer. Nydelig musikk, fengende fortellerstil og et grafisk uttrykk som setter preg på spilleren, er vanskelig å ikke applaudere. For noen blir de logiske hinderne litt vanskelige og tidvis frustrerende, men så er det også kjekt at spillutviklere ikke bare lager altfor enkle løsninger heller.

Alle foto: Moondrop

Egnethet

Degrees of Separation har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 3 år.

PEGI skriver at spillet passer for alle aldre. Spillet inneholder ikke vold, bortsett fra noen få steder der man slipper en tung gjenstand på en drage.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet har en opplæring, norsk tekst og instrukser som lærer bort det grunnleggende. Det er relativt enkelt å styre spillfigurene ettersom det her er et todimensjonalt perspektiv. Samtidig er flere av de logiske hindringene kompliserte å løse og med mekanismer som må forstås. Spillet kan derfor være vanskelig for denne målgruppen.

7-11 år: Dersom man har tålmodigheten på plass, vil spillet være overkommelig for denne målgruppen. Fortellerstilen er noe komplekst med engelsk tale, symbolikk og tungt språk. Så mange i denne aldersgruppen vil få utfordringer med å forstå handlingen.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av dette spillet, og flere av hindringene vil være utfordrende også for ungdom.

16+ år: Spillet byr på eventyr, nydelig grafikk og en fortellerstil som vil kunne treffe eldre spillere.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser