El Hijo – A Wild West Tale

Switch/Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/iOS/Android. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Engasjerende historie om en modig sønn som leter etter moren sin. Hovedpersonen må løse utfordringer uten å bruke vold.

El Hijo – A Wild West Tale er et eventyrspill sett ovenfra. Spillet byr på labyrinter, logiske hindringer og sniking forbi vakter i stedet for at man bruker vold.

I introduksjonsscenen blir man presentert for en liten gutt og moren. Settingen er Det ville vesten og den lille familien blir angrepet av lovløse hesteryttere. Skurkene jevner gården og familiens hjem med jorden.

Som resultat velger moren å føre sønnen til et avsidesliggende kloster. Men i stedet for å bli der reiser sønnen ut på eventyr for å gjenforenes med moren igjen.

El Hijo – A Wild West Tale

Format: Switch/PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/iOS/Android
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Honig Studios/Quantumfrog
Utgiver: HandyGames

El Hijo er et kløktig spill som stadig presenterer nye labyrinter. Som spiller må man styre den lille gutten trygt fra start til slutt. Langs veien vandrer vakter og dersom man blir oppdaget må man starte hvert nivå fra siste lagringspunkt.

Disse er riktignok jevnt fordelt – så man må sjelden gjøre veldig mye om igjen når man blir fanget.

For å sno seg forbi skurkene må man holde seg i skyggen. I blant kan man også dukke under bord og benker, eller skjule seg i alt fra vann til tønner og hyller. Det er en jevn veksling mellom å sno seg forbi vaktene samtidig som man må holde seg skjult.

Den lille gutten kan riktignok spurte noen få meter. Men spillfiguren blir fort andpusten så det er ikke noe poeng i å forsøke å rømme fra vaktene.

Andre ganger gjelder det å distrahere fienden ved å kaste steiner eller ved å bruke diverse leketøy som lager bråk eller midlertidig blinder vaktene. Man har ikke uendelig med ressurser så her gjelder det å bruke riktig verktøy til riktig tid.

I tillegg til vakter er det andre hindringer langs veien. Det kan hende at man må flytte på stiger, esker, sporbytte med vogn og skinner, andre mekanismer – og mer.

El Hijo viser alle mekanismene man trenger innen de første minuttene med spilling. Deretter utvider og videreutvikles de samme løsningsmåtene, uten at man stadig blir presentert for helt nye mekanismer.

Samtidig blir ikke spillet kjedelig av den grunn. Små variasjoner som for eksempel hvor vaktene er plassert i forhold til hverandre, ekstra snublesteiner her og der – piffer opp og varierer graden av utfordring.

Man må altså være observant i forhold til omgivelsene, lese mønsteret til vaktene og mer for å komme seg forbi det ene hinderet etter det andre.

I tillegg til det rene løpet man kjører ved å komme seg fra start til slutt av hvert nivå, kan man oppdage skatter underveis og motivere eller redde andre barn på veien.

Disse ekstra gjøremålene er ofte plassert ved siden av hovedruta noe som byr på ekstra utfordringer, men også belønninger for de som vil gjøre mest mulig i spillet. Det er uansett fint at dette er lagt inn for de som vil ha mer enn bare hovedeventyret.

Styringen er riktignok litt klumsete til tider. For eksempel ved at man sitter fast og ikke klarer å sno seg forbi en benk eller en vegg, noe som kan føre til at man blir oppdaget av en vakt når hvert sekund teller. Eller andre småfeil i spillet. Men dette er minimalt å klage på.

Presentasjonen til spillet er også flott. Grafikken er kanskje enkel, men detaljert allikevel. Det er mye å nyte i spillbildet og en lek med mørke og lys. Ellers er musikken også god og varierer fra det ene nivået til det neste.

Ikke minst er historien i seg selv engasjerende. Det å spille som et barn på søken etter moren sin er givende nok i seg selv. Små fortellergrep gir liv og mening til historien og man ønsker med det å bli med på reisen videre.

Alt i alt et solid spill som bygger videre på en kjerne som fungerer.

Alle foto: Honig Studios/Quantumfrog

Egnethet

El Hijo – A Wild West Tale har fått PEGI angitt til 3 år. PEGI skriver at spillet ikke har noe innhold som de vil bemerke. Spillet egner seg derfor for alle aldre.

Samtidig, vil vi påpeke at noen scener kan virke skumle for yngre barn. For eksempel der moren og sønnen blir angrepet, eller at det er voksne skurker som løper etter og fanger barn. Her er det småskummel stemning med musikk der hovedpersonen som er et barn, blir oppdaget og jaktet. Men det er ikke noe grafisk utover det annet enn at man fortsetter igjen ved siste lagringspunkt.

Spillet inneholder ikke vold i form av at spillfiguren utøver dette. Det er noen scener med pistolskyting og lignende – som ikke spillfiguren er direkte involvert i.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet kan egne seg for aldersgruppen med tanke på innhold, men kan være vanskelig å mestre for de aller yngste i og med at man må mestre å snike seg forbi fiender og gjøre dette til riktig tid. Spillet har norsk tekst og en opplæring i starten av spillet.

7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen og er overkommelig med tanke på vanskelighetsgrad.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av spillet særlig ved å involvere seg i og tolke fortellingen. Ved å gjøre de valgfrie oppgavene i spillet kan man få en ekstra grad av utfordring.

16+ år: Spillet kan også underholde voksne med utfordringer som treffer eldre spillere.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser