Farming Simulator 19

PS4/Xbox One/Windows, anbefales fra seks år.

Endelig kan man ha det "gøy på landet". Glem bylivet fjas og mas og flytt til gården for å bygge opp levedyktige og fruktbare avlinger. Med realisme og virkelighetstro maskiner og bedre grafikk i spillserien enn noen gang, er dette en artig måte å utforske bondelivet på. Anbefales fra seks år.

Så snart poden blir pådratt bleie, innføres også pekeboka om gården. Ord som traktor, ku, og melk blir raskt samtaleemner i armkroken til mor eller far. Da er det kanskje ikke så rart at fascinasjonen kan henge ved også for noen barn når de blir større. Ikke minst hos voksne.

Byen er spennende nok den, men det er også noe veldig eget med gårdslivet med naturen, nærheten til dyrene, «ekte» arbeid og råvarer som vi alle er så avhengige av. Og denne magien forsøker Farming Simulator å levere.

Og spillserien som er utviklet av Giants Software er langt mer enn bare et simpelt digitalt leketøy. Dette er en avansert simulator som tar for seg gårdslivet og de mange fasettene der.

Hele seansen utfolder seg på to massive kart som gjenspeiler det amerikanske eller europeiske kontinentet. Dette er landområder med byer, industriområder, gater, vann, skog, ødemark, natt- og dag syklus og mer. Både natur og bebyggelse er nydelig animert takket være den nye grafikkmotoren. Farming Simulator har rett og slett aldri sett så bra ut på skjermen.

Farming Simulator 19

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Giants Software
Utgiver: Focus Home Interactive

På gården kan man ta vare på kyllinger, kuer, griser og sauer. Hester har også en stor del i spillet og man ta vare på dem og stelle dem, men også bruke hesten som fremkomstmiddel på kartet. Hestene er mer enn pynt med andre ord og dette kan være interessant for hesteinteresserte gutter og jenter. Spillfiguren kan også være en mann eller en dame slik at gutter og jenter kan tilpasse hovedpersonen etter eget ønske.

Så er det mulig å dyrke ulike typer avlinger.

Hva med et nydelig dekke med solsikke eller hveteåkre som svaier i vinden. Sukkerrør, soyabønner, poteter, havre og bomull er andre ressurser som kan stå på menyen. Til dette trenger man ordentlig kjøretøy enten det er skurtreskere eller gjødslere.

Man kan faktisk benytte seg av mer enn tre hundre autentiske kjøretøy med merkenavn som John Deere, Case IH, New Holland, Challenger, Fendt og Massey Ferguson.

Alt av maskineri er komplekst og man må henge på redskaper og tilhengere. Siden er det et hav med knapper med ulike funksjoner å trykke på. Dette er en drøm for enhver som elsker landbrukskjøretøy. Et neste pluss er at man kan skifte mellom kameraperspektiver og nyte utsikten fra innsiden eller utsiden i disse stilige maskinene.

Men dette er et komplekst spill utover bare det å kjøre traktor eller mate kyr. Spillet kan for eksempel skryte på seg en egen markedsøkonomi som er i stadig endring. Her må man tolke kurs og salgspris av ulike varer for å finne ut hva som lønner seg å plante, for så å få best mulig avkastning.

Hvis man bare produserer og selger hvete, da vil prisen gå ned og man tjener mindre når man selger produktet sitt. Her gjelder det altså å planlegge godt.

Spillet har også et dynamisk vær- og døgnsystem. Hagler eller regner det? Da kan man ikke høste inn i den perioden. Så det gjelder å se an været. Er man litt på latsiden kan man hyre inn hjelp på gården, noe som koster på lønninger, men som frigir tid til andre viktige gjøremål. Etter hvert som gården vokser og naboåkre kjøpes opp, er det viktig å tenke i disse baner.

Farming Simulator er et sandkassespill. Det betyr at spillet byr på frihet og utforsking, og at det er du som styrer progresjonen og veien videre. Målet er bare å ha det gøy, ta vare på avlingene før de råtner, utvide landområde og maskineri, og kose seg på landet.

Til hjelp er god grafikk, der man kan se fjell, vann, bebyggelser og ikke minst, stilige kjøretøy. Natur og dyr tar seg virkelig godt ut.

Egnethet

Farming Simulator 2019 er gitt PEGI 3 år: Det er ingen former for vold eller realistiske bilkollisjoner, men spillet anbefales allikevel fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad.

Det er avanserte minimenyer for hver av maskinene man håndterer og mange økonomiske aspekter å ta seg av.

Her kan barn bruke regneferdighetene ettersom de selger og høster inn råvarer. Spillet byr også på mengder med statistikk med alt fra effektivitet på åkre, til vekt, drivstoff, lønninger, inntekter, lån og mer.

Barn kan også lære om ulike maskiner som må til for å drifte en gård, og om hele prosessen fra tilrettelegging av jorda, dyrking, innhøsting og salg.

Spillet har en egen opplæringsdel som er på engelsk. Her lærer man det grunnleggende for å drifte en gård. Det er også mulig å velge vanskelighetsgrad når man starter et nytt spill. Her kan man justere økonomi, om man skal starte med noen maskiner og bygninger osv.

Trailer: