Farming Simulator 22

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: I dette spillet kan man nyte gårdslivet med tøffe traktorer og kjøretøy. Så, dyrk, høst og ta vare på alt fra kuer til griser og hester. Farming Simulator 22 er vakrere og mer avansert enn noen gang.

Det finnes utallige sjangre med spill på markedet. En av disse, som i dette tilfellet, dreier seg om gårdsdrift. Det høres kanskje noe små-eksentrisk ut, men millioner av spillere verden over nyter å sette seg bak setet til en knalltøff traktor.

I Farming Simulator tar man rollen som en ekte gårdsarbeider. Nytt i årets utgave er årssyklus med innslag av vår, sommer, høst og vinter. I tillegg til selve gården man drifter, kan man også utvide imperiet med produksjonslinjer. For eksempel ved at man høster inn hvete, kjører dette til fabrikken, og så tar med melet til bakeren igjen.

Farming Simulator 22

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Giants Software
Utgiver: Giants Software

Aller først lager man sin egen avatar. Her kan man velge parametre som kjønn og hudfarge i tillegg til hår, skjegg og klær. Man kan altså skreddersy sin egen spillfigur helt fra bunnen av.

Deretter velger man tre vanskelighetsgrader. Det enkleste nivået gjør at man allerede eier noen jordlapper og hus, på det vanskeligste er man allerede nedlånt og økonomien er langt tøffere. Så da må man virkelig kjempe for å holde hjulene i gang.

Ellers er det tre omgivelser å velge fra. USA står på menyen med hvete, mais, poteter og bomull. I Sør-Frankrike frister det kanskje mer med oliven og vingrener, eller hva med fjellandskapet i Alpene?

Det finnes over 400 maskiner og verktøy å velge fra med ekte navn som John Deere, Mack, Massey Ferguson og New Holland for å nevne noen.

Dette er knalltøffe kjøretøy som er designet og gjengitt fra topp til tå. Her er det traktorer, skurtreskere, trailere, fullforsmaskiner, oliven-innhøstere, sukkererter-innhøstere – og mer!

På gjøremålslisten står de vanlige tingene, som at man må pløye jorden, så, gjødsle og høste inn. Til hver oppgave finnes det et verktøy, og her må man kjøre og bytte henger for å fullføre de ulike aktivitetene.

Men, det er mer. Man kan også ta hånd om dyr. For eksempel, kan man ha hester og ri på hesteryggen. Man kan til og med ha en hund.

Ellers kan man ha kuer, griser, sauer, bier og høner – som igjen gir spillet en helt ny dimensjon der man må tenke på dyrenes vel og ve. Ikke minst får man her nye produksjonslinjer med egg og melk.

Det er også en krysseffekt her. Ved å ha bier på gården kan man selge honningen til fabrikker, men i tillegg bidrar biene til økt vekst på gården takket være pollineringen.

Man kan også ha drivhus for å dyrke tomater, jordbær og tomater. Det er rett og slett mye å gjøre i dette spillet utover ren gårdsdrift.

Takket være det tøffe maskineriet kan man for eksempel drive med skogdrift. Mektige kjøretøy tar hele jobben med å felle og kutte trær.

I og med at spillet også har en årssyklus, må man forholde seg til det. På vinterstid kan man for eksempel bedrive tiden med å skuffe snø og salte veiene.

Våren derimot dreier seg om å forberede jorda og å så. På sommeren må man begynne å gjøre forberedelser til vinteren, og ved høsten gjelder det som årstiden tilsier – å høste inn avlingene.

Man kan riktig nok skru av skifte av årstidene i innstillingene. Men da går også noe av realismen bort.

Ellers kan man bygge forskjellige hus og tilbygg på gården. Disse er fordelt på flere kategorier som produksjon, dyr, dekorasjoner og landskap.

Man kan for eksempel bygge fabrikker, drivhus og generatorer som selger strøm. Innenfor dyrekategorien kan man lage innhegninger, bikuber og til og med et hundehus.

Dekorasjoner dreier seg om alt fra gjerder til skur, og landskap-kategorien gjør det mulig å justere på høyden i landskapet, og for å plante trær og forskjellige andre vekster.

Det er altså mange forskjellige muligheter til å være bonde i dette spillet her. Man kan jobbe med kjernen, som altså dreier seg om tradisjonell gårdsdrift med ulike typer åkre og avlinger. I tillegg kan man ha dyrehold som gir ulike typer gods som kan selges videre. Skogdrift er en neste oppgave man kan påta seg.

Her er det mulig å hoppe inn i førersetet på tøffe kjøretøy som traktorer og lastebiler. Man må så, spraye med ugressmiddel, gjødsle og høste inn. Alt dette i en rutine som er preget av strategi, administrering og planlegging. Det er allikevel en egen ro og fred å gjøre dette, og spillet har stadig en fremgang der gården vokser, økonomien bedres og man kjøper både nye hus og gårdskjøretøy.

Man kan også hyre inn arbeidere som hjelper til med å avlaste på noen av oppgavene. For eksempel kan datastyrte hjelpere være med på å levere og slippe av gods for eksempel. Her er det også et økonomisk system å forholde seg til da salgsprisene på varer varierer. Kanskje må man skifte beite for å få best mulig fortjeneste.

Farming Simulator 22 er et vellaget spill fra bunn til topp. Kjernen i spillet dreier seg om å hoppe inn i tøffe kjøretøy og styre disse med alle funksjonene som følger med. Spillet byr samtidig på en kompleks og rik verden utover det.

Dyreholdet påvirker gården, veksling mellom årstidene gjør at man må planlegge mer, og i tillegg til jordbruk kan man drive med skogdrift, drivhus og snøploging på vinterstid. Her er det varierte oppgaver å ta hånd om. For de som vil ta steget videre, kan man også følge produksjonslinjene ved å levere råvarer til fabrikker, så fra fabrikker til bakerier for eksempel. En godterifabrikk trenger både melk og sukker fra gården.

I tillegg til flere funksjoner enn noen gang, er også grafikken forbedret. Spillet ser rett og slett bedre ut enn tidligere titler i serien. For eksempel når jord og støv blir kastet opp i luften når maskinene jobber. Vinden skaper også mer levende bevegelser når det farer gjennom åkrene. Detaljene har rett og slett mer dybde enn noen gang.

Man kan også spille sammen med en venn og samarbeide om gårdsdriften. Så her er det mange muligheter til å fordype seg i timevis med en super gårdssimulator.

Egnethet

Farming Simulator 2022 har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

PEGI forklarer at spillet egner seg for alle aldre og påpeker ikke noe spesifikt innhold som kan være problematisk for barn.

Spillet har dyrehold med griser, kuer, hester og andre typer dyr. Disse kan ikke ta skade i spillet.

Vanskelighetsgrad:

0 – 2 år: Under anbefalt alder.

3 – 5 år: Innholdet i spillet egner seg for aldersgruppen, men kan være vanskelig å mestre. Spillet har norsk tekst. Det er mange menyer å forholde seg til og mye å sette seg inn i.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen, men det er ikke et spesielt enkelt spill. Man må håndtere alle aspekter av det å drifte en gård fra budsjett til selve gårdsarbeidet. Kontrollene er ulike for hver enkelt maskin, og hvert steg fra tilkobling til hengere og kjøring og igangsettelse av funksjoner på maskiner, må gjøres manuelt. Så enten man kjører en skurtresker eller en traktor, så er det mye å sette seg inn i. Allikevel har spillet en god og grundig opplæring i starten som er til stor hjelp. Spillet har norsk tekst.

12-16 år: Spillet passer også utmerket for ungdom, og kan være fengende for dem som har interesse eller ønsker å lære mer om gårdslivet.

16+: Spillet har også utfordringer å by på for ungdom og voksne i denne aldersgruppen.

Trailer: