FIFA 17

Sport – PC/PlayStation 4/PlayStation 3/Xbox One/Xbox 360, anbefales fra syv år

Festen er i gang med årets mest etterlengtede fotballspill. Med en helt ny historiemodus, spillmotor og innslag av det norske damelandslaget, inneholder FIFA noen av de største endringene på lenge. Anbefales for barn fra syv år.

Det er ingen tvil om at FIFA-serien er den største innen fotballspill på tvers av plattformer. Dessuten skårer spillet høyt hos både voksne og barn, og er en av vinnerne i Medietilsynets undersøkelser der de spør barna om å nevne favorittspill.

FIFA kommer ut årlig, ofte med små endringer. I den nye utgaven er det en helt annen motor som forer grafikken, og den imponerer. Her kan man se tydelige detaljer på gressmatten, av publikum og suverene gjengivelser av fotballspillere fra virkeligheten.

Spillet imponerer fra start til slutt. Stilig grafikk introduserer kampene med lagoppsett og bilder av lagoppstilling. Kommentatorene uttaler norske klubb- og spillernavn, og publikumet er dynamisk og reagerer etter kampens utvikling.

Den store nyheten er innslaget av en egen historiemodus, «The Journey», der utviklerne inviterer deg til en klassisk fotballhistorie. Vi møter den unge gutten Alex Hunter som viser talent for sporten allerede som barn.

I «The Journey» får vi følge og spille på veien fra barneidrett til profesjonelt nivå. Det er en emosjonell vri, med en gutt som har trøblete familieforhold, og som møter alt fra oppturer til nedturer med å være en fotballproff og livsstilen som følger med. Dette vil garantert appellere til mange unge spillere, som kanskje har liknende interesser eller drømmer om å nå langt innen sporten.

FIFA 17

Sjanger: Sport
Språk: Engelsk tale og norsk tekst
Utvikler: EA Sports
Utgiver: EA Sports

Her kan man velge lag innen den engelske divisjonen som man vil spille for. Man må dessuten ta replikkvalg i dialogsekvenser, som igjen avgjør relasjoner til ulike mennesker og hvordan man oppfører seg på banen. Så blir man også vurdert som spiller, i forhold til å være god på pasninger, skudd, taklinger og så videre. Ellers er det solid musikk og gode skuespillere bak karakterene.

FIFA inneholder selvfølgelig det klassiske materialet. Man kan spille i over femti turneringer, treningsmodus der man blir flinkere i spillet og man kan konkurrere mot poengsummene til venner på nett. Det finnes også en karrieremodus der man kan være spiller eller være manager for et fotballag. «Ultimate Team» må også nevnes, der man bygger opp et lag og spiller mot andre på nett eller i ulike turneringer.

FIFA 17 har mye flott musikk og innhold å by på. Tittelen er derfor en vinner, enten man spiller på nett med andre, eller hjemme i sofaen med venner. Det er stor gjenspillbarhet her, og timevis med moro.

Og ja, FIFA tar seg selvfølgelig godt ut der det virkelig gjelder – gameplay. Spillerne beveger seg godt på banen, de kjente kontrollene er der og det er god flyt mellom forsvar og angrep. Med årlige utgivelser fortsetter bare spillet å øke i innhold og med muligheter, og utviklerne lærer stadig mer om hva som fungerer og ikke fungerer. Så da er det bare å slå seg løs i dette nyeste kapittelet.

Egnethet:

FIFA er et barnevennlig alternativ på spillmarkedet. Vær obs på muligheten for å kommunisere med andre på nett. Det kan være lurt å snakke med barna om generelle nettvettregler knyttet til kontakt med fremmede på nett.

Man kan også kjøpe flere «pakker» til ultimate team med ekte penger inne i spillet. Så her er det lurt å ha gode avtaler på forhånd om pengebruk, eventuelt sikre seg med et passord til nettbutikken for å hindre at barna kan kjøpe uten foreldrenes tillatelse.

Ellers er dette et spill der man lærer mye om hva som foregår i fotballverden. I karrieremodus og «The Journey» lærer barna om det å jobbe mot et mål og å jobbe sammen som et lag og for å nå drømmene sine.

Ellers er det mye statistikk å sette seg inn i her, og regning i en naturlig setting. Spillet fordrer bruk av statistikk, enten det er å se på enkeltspillere eller individuelle kamper. Her kan man se tallmateriale for antall pasninger, skudd, taklinger, verdi av fotballspillere, budsjett, og mye mer.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet kan være vanskelig for denne aldersgruppen, særlig det å samordne og kontrollere spillere. Menyoppsettet kan også være uoversiktlig for barn i denne alderen.

7-11 år: Spillet passer svært god for denne aldersgruppen. Man kan tilpasse vanskelighetsgrad etter behov, og spillet kommer med norske instrukser og undertekster. Det er dessuten mye opplæring i spillet. Kan være lurt å holde seg til offline-bruk av spillet for de yngste.

12-15 år: Spillet passer svært god for denne aldersgruppen. Man kan tilpasse vanskelighetsgrad etter behov, og spillet kommer med norske instrukser og undertekster. Det er dessuten mye opplæring i her. For de som er kjente med serien, er det enkelt å fortsette i samme spor som før.

16+: Spillet vil underholde både ungdom og voksne. Med valg av vanskelighetsgrad, vil det alltid være nok av utfordringer.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser