Gran Turismo 7

Playstation 4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Bilspill leverer lekre doninger, fartsfylt moro og kjærlighet for biler og motorsport.

Der Microsoft på Xbox og PC har Forza-serien har Playstation Gran Turismo som sitt flaggskip på bilfronten. Vi må faktisk tilbake til midten av 90-tallet da det aller første spillet i serien ble utgitt.

Etter det har spillet fått stadig flere nyvinninger, mer realisme og så klart overhalet grafikk og kjøretøy som gjenspeiler en moderne alder.

Gran Turismo 7

Format: Playstation 4 og 5
Sjanger: Bilspill
Utvikler: Polyphony Digital
Utgiver: Sony Interactive Entertainment

Gran Turismo 7 er et bilspill som fokuserer på realisme. Vi blir servert over 420 biler som er gjengitt i slående detalj. Ikke bare er disse flotte å se på fra utsiden, men de har utrolige detaljer som kan nytes også fra førersetet.

Her er det Bugatti, BMW, Chevrolet, Dodge, Ferrari og Lamborghini pluss mye mer. På den ene siden har man klassikere som Porsche Carrera 1956 kontra superbilen Bugatti Vision Gran Turismo.

Det er noe for alle og enhver og bilene kan skreddersys med ulike farger og detaljer som påvirker selv den minste kjøreegenskap. Bilene oppleves også som unike på banen og varierer etter kjøreforhold. Dette er bilspillet for alle som elsker det som står og går på fire hjul.

Introfilmen til spillet er i seg selv et mesterverk. Med nydelig musikk og flotte bilder blir man presentert et stykke historie fra de enkleste maskinene og til vidunderne som finnes nå i dag. Det er liten tvil om at det har vært enorme endringer, og noen av opplevelsene får man teste ut selv når man trer inn i klassiske og moderne kjøretøy.

Etter det er spillet i gang.

Gran Turismo 7 har en nokså ordnet struktur – og det er absolutt ingen ulempe. Man blir presentert for et oversiktskart der man enkelt kan hoppe inn og ut av de forskjellige mulighetene som spillet byr på.

Her er det en garasje der man kan samle og utforske kjøretøyene som man har anskaffet seg. I tillegg er det butikker der man kan handle inn nye biler. På en kafé blir man gitt forskjellige oppdrag som dreier seg om alt fra å samle inn en bestemt rekke med biler til å nå andre typer milepæler. Ettersom man får flere kjøretøy blir man også presentert for ulike fakta om dem. På den måten får maskinene mer personlighet ettersom kunnskapen økes.

Ellers er det en egen del der man skaffer seg førerkort for de ulike kjøreklassene. Her skal man utføre oppgaver som gass og stopp, navigere svinger og andre typer utfordringer. Dette er også stedet man faktisk lærer å mestre bilsportens finesser.

Sist, men ikke minst, kan man konkurrere på baner som er fordelt utover USA, Europa og Asia. Her er det mulig å kjøre mot datastyrte motstandere og ekte personer på nett.

Gran Turismo 7 har en nokså grei struktur å forholde seg til. Det er ingen åpen verden eller haugevis av menyer. I stedet blir man ledet fra det ene gjøremålet og konkurransen til den neste. Og det er absolutt ingen uting.

I begynnelsen av spillet starter man med noen få kroner i lomma. Dette bruker man så til å kjøpe den aller første bruktbilen. I starten er ikke den mye å skryte av, men ettersom man fullfører løp, gjøremål og førerkort-oppgaver – samler man inn flere kronasjer til å kjøpe nye biler igjen.

Sånn fortsetter gangen i spillet og man øker etter hvert karaktergalleriet i garasjen til å bli noe som man virkelig er imponert over. Gamle biler kan også oppgraderes slik at de igjen får ny giv ute på kjørebanen. Og ved å fullføre løp og mesterskap vinner man stadig nye biler.

Til tross for at Gran Turismo 7 er en simulator er spillet helt og holdent overkommelig for de fleste. Allerede ved oppstart får man muligheten til å skreddersy vanskelighetsgraden. Man kan slå på ulike grader av styre- og bremse-assistanse.

I tillegg byr spillet på en rekke markører som viser hvor man skal bremse og hvor man bør styre bilen ved å følge en kjørelinje.

Til tross for disse hjelpemidlene føler man seg ikke totalt unyttig. Tvert imot er dette en type assistanse som gjør at man forstår sporten og kjøretøyene. Etter hvert som man begynner å mestre nye ferdigheter, kan man dempe på hjelpemidlene.

Ute på banen føles og høres Gran Turismo 7 helt fantastisk. Bilene er gjengitt i slående detalj og selv om omgivelsene er bare hakket under på nivå, er bilene helt utrolige å se på. Alt er med og den nyeste konsollen fra Sony får hjul å gå på. Takket være ray-tracing og gjenskinn kan man til og med se omgivelsene speile seg i den lekre lakken på bilene.

Det er 90 baner og ruter å bryne seg på og dynamiske kjøreforhold. Her er det regn og sol med justeringer som påvirker kjøreforholdene. Gjennom den ene runden høljer det ned med regndråper, for så å skifte over til solskinn.

Spillet har også et eget fotomodus der man kan plassere ut bilene man eier på forskjellige steder i verden. Deretter kan man knipse flotte bilder og redigere med effekter – slik at yndlingsbilene blir presentert i nydelige omgivelser.

Og som nevnt er det mulig å skreddersy utseendet på bilene. Her kan man justere på farger og lakk, sette på klistremerker slik at hver enkelt bil får et unikt uttrykk. Med både fotomoduset og utseenderedigering – er det rom for kreativitet også utenfor kjørebanen.

I tillegg kan man style bilene med nye lykter, spoilere, skilt og andre detaljer. Det er rett og slett mye man kan gjøre for hver enkelt bil. Over tid må disse også overhales med oljeskift, vask og andre typer oppgraderinger for at de skal holde seg vedlike.

Gran Turismo 7 er et fenomenalt bilspill for alle som elsker det som har med kjøretøy og motorsport å gjøre. Med en haug med biler som er gjengitt til slående detalj både på innside og utside er det stor omtanke for hestekreftene som pryder hovedrollen.

Kjøreopplevelsen er definitivt god og progresjonssystemet i spillet likeså. Her blir man «guidet» langs en linje der man skaffer seg penger, kjører i løp og låser opp nye fartsdoninger som pryder garasjen.

Og for de som virkelig vil gå i detaljene kan man endre lakkfarger og klistremerker, eller justere et hav av egenskaper ved hver enkelt bil. Samtidig er spillet overkommelig slik at også nye spillere vil kunne mestre opplevelsen.

Alle foto: Polyphony Digital

Egnethet

Gran Turismo 7 har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 3 år og er merket med «kjøp i spill». Man kan fylle på med spillvaluta med ekte penger slik at man kan kjøpe nye biler og oppgraderinger raskere. Det fjerner også noe av moroa og poenget med spillet ettersom en del av premisset og gleden dreier seg om å gjøre en innsats for å skaffe seg de beste og tøffeste bilene.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder.

3-6 år: I og med at spillet sikter mer mot å være en simulator, kan spillet være vanskelig å mestre for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen. Blant annet kan man velge å slå på styre- og bremseassistanse i tillegg til markører som viser hvor man skal kjøre på banen.

12-15 år: Spillet passer også utmerket for denne aldersgruppen. Man kan velge mellom flere vanskelighetsgrader som påvirker kjøreforhold og motstandernes ferdigheter.

16+: Spillet kan også være interessant for eldre ungdom og voksne. Det er mulig å slå beste rundetider og man kan konkurrere mot andre på nett for å finne enda flere utfordringer.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterier for spillanmeldelser