GRID – BILSPILL

PlayStation 4/Xbox One/Windows. PEGI har gitt dette spillet anbefalt aldersgrense fra 3 år.

ANMELDELSE: Delta i adrenalinfylte billøp innen GT-racing, superbiler, formel 1 og muskelbunter. Grid byr på fantastiske kjøreopplevelser, nydelig grafikk og noen av de stiligste kjøretøyene som finnes.

Grid er en serie med bilspill til PC og spillkonsoller.

Dette er det fjerde spillet i rekken, og en slags omstart av serien. Fem år er gått siden forrige utgivelse med Grid Autosport. Codemasters står som både utgiver og utvikler av spillet. De har blant annet levert spill som Dirt, Dirt Rally og F1 2019, og har derfor god erfaring innen sjangeren.

I denne siste pakken er det mye spennende å hoppe inn i. Løpene foregår på tvers av fire kontinenter og tolv steder med alt fra bylandskap til profesjonelle, verdenskjente baner. Her kan man kjøre på steder som Havana, Shanghai og Indianapolis, for å nevne noen.

Man kan spille alene, eller på nett. Spiller man alene kan man velge mellom «fritt modus» der man selv velger hva slags type kjøretøy som skal konkurrere, antall biler, antall runder, værforhold og mer.

Det er seks typer løp å bryne seg på. Spillet inneholder også seks karrierevalg og avanserte, datastyrte motstandere med programmert intelligens. Det finnes et svimlende antall med 400 unike, datastyrte førere som alle har sin egen kjørestil. Dette dreier seg om hvordan førerne håndterer svinger, bremsing, kollisjoner og mer.

Den kjente formula 1-føreren Fernando Alonso har også vært veileder ved utviklingen av spillet, og det finnes egne utfordringer å bryne seg på der han er tilstede i spillet.

GRID – BILSPILL

Format: PlayStation 4/Xbox One/Windows
Sjanger: Bilspill/racing
Utvikler: Codemasters
Utgiver: Codemasters

De datastyrte motstanderne reagerer også på din kjørestil. Er du aggressiv, så kan de bli kategorisert som din «rival» og vil dermed ta igjen, og eventuelt være til hinder for deg ute på veien. Ute på banen, har man også en lagkamerat. Man konkurrerer nemlig som et lag og kan gi ordre til lagkameraten.

Spillet er også svært varierende med tanke på vanskelighetsgrad. Man kan kjøre med alle hjelpemidler på, eller så kan man skru av disse en etter en for å få større utfordring. Valg av assistanse er innen:

  • Skade, kun visuelt, eller med innvirkning på bilens kjøregenskaper
  • Gir, automatisk eller manuelt
  • Navigasjonspil på- eller avslått
  • ABS
  • Stabilitet og styrehjelp
  • Antall flashbacks (lar deg spole tilbake tiden når du gjør feil)
  • Vanskelighetsgraden til motstanderne

Grafikken er fantastisk med detaljer i bildet. Røyk, sand, bremsespor, værforhold, publikum og omgivelser er med på å berike bildet. Bilene ser også nydelige ut. Her får man se digitale varianter av ekte bilmerker. Disse er tegnet med alt som hører med, enten det er spoilere, reklamebannere, eksosrør og felger.

Så dersom man virkelig er glad i de visuelle detaljene på bilene, så er dette med i spillet her. Bilene kan nytes enten sett utenfra, eller innenfra i «cockpiten» til bilen. For ikke å nevne lyden. Motorlyden til hundrevis av hestekrefter er ikke annet enn en fornøyelse å lytte til. Og lyden endrer seg avhengig av om perspektivet er sett innen, eller utenfra bilen. Her kan man justere kameraet etter eget ønske.

Av typer kjøretøy er det en solid liste å velge fra. Alfa Romeo 155 TS – Touring, Ferrari F430 Challenge – GT, McLaren M8D – Prototype, Dodge Challenger SRT Modified – Stock og Ford Mustang Mach 1 Modified – Stock. Det er altså nok å ta av her med over 60, realistisk, gjengitte kjøretøy.

I karrieremodus kan man også kjøpe og selge biler. Hver enkelt bil kan også skreddersys med farge og dekor, slik at man kan sette sitt eget preg på dette. Sponsormerker kan også fjernes dersom man ønsker det. Bilene kan også «tunes» med alt fra styrke på dempere, til bremser og girskifte.

Man kan også snekre i sin egen garasje. Her kan man se bilene man har skaffet seg, og man kan lage en profil ved å skrive inn navn, førernummer og bakgrunnsbilde (for eksempel det norske flagget). Det er også mulig å bytte ut lagkamerater. Noen tar høyere lønninger enn andre, men presterer kanskje bedre. Også varierer det hvor lojale de her. Så her er det flere faktorer å ta i betraktning.

Før hvert enkelt løp, er det mulig å delta i kvalifiseringsrunder for å angi hvilken plass man skal starte på. Ytelsen underveis blir også vurdert med poengsum, og jo bedre kjøring demper reperasjonsskader i etterkant. De ulike løpene man deltar i har også egne målsettinger som skal nås.

Det er et stort pluss at man kan bytte mellom ulike typer biler og løp. På den måten får man variasjon og får testet alt fra superbiler til formel 1. Spillet sikter både mot de som liker arcade-spill og de som liker simulering av virkeligheten. Man kan justere vanskelighetsgrad og assistanse til de grader. Derfor får de som ønsker mest mulig støtte hjelpen de trenger, og de som vil stå på egne ben, kan gjøre det.

Fordelen er også at man kan dempe assistansen mer og mer, slik at man får en læringskurve.

Bilene er flotte å navigere og kontrollene er responsive. Ikke noe uforventet med tanke på at anerkjente Codemasters står bak disse spillene. De har produsert bilspill i mangfoldige år. Alt fra underlag til værforhold er med på å endre kjørefølelsen. Å skli på veibanen når det regner og med dårlig sikt, er en opplevelse i seg selv. Eller det å kjøre på grus kontra det å spurte på asfalt. For ikke å nevne utfordringen om man havner ut på siden på gressmatta og så skal inn igjen på asfalten. Forskjellen kjennes.

Kjørestilen varierer også. Noen ganger kjemper man om beste tid, andre ganger gjelder det å være først i mål. Noen løp har strenge regler, andre har mer fri flyt. Alt dette er med på å gi variasjon.

GRID har noe for alle. Superbiler eller rallybiler. Fokus på fart, eller målsetting om å lese og respondere på smale svinger og trange veibaner. Dette er et flott spill som leverer motorsporten i en spennende innpakning.

Spillet er realistisk nok til å holde interessen til de som søker det virkelighetsnære, men samtidig tilgivende nok (om man skrur på innstillinger for det) til at man ikke mister motet når man taper løp etter løp. Menyene er også oversiktlige og fokuset her er først og fremst på kjøring, og ikke annet som måtte være i veien for nettopp det.

Egnethet

Grid har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra 3 år, altså den laveste aldersanbefalingen.

Spillet inneholder kollisjoner mellom biler. Skade er synlig, dette gjelder merker og bulker på bilene. I tillegg, kan deler falle av. Men det er ingen tegn på skade på selve sjåføren. Biler kan spinne i kjørebanen, og til og med snurre rundt i lufta ved kraftige sammenstøt.

De datastyrte motstanderne kan også oppføre seg aggressivt til tider. Man kan få en erkefiende ute på banen som er «ute etter å ta deg».

Spillet inneholder også reklame for alt fra bilmerker til dekkprodusenter.

Ellers er det mye barn og unge kan lære her om motorsport. Det kan være tidtaking, regler, måling av hastighet og posisjon, kart og navigasjon, informasjon om biler og mekaniske innstillinger for disse, og mer.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI.

3-6 år: Spillet kan være utfordrende for denne aldersgruppen. GRID sikter mer mot erfarne spillere. Det krever sitt å forholde seg til regler og navigering av kjøretøyene. Selv med all assistanse på, kan spillet være komplisert for barn i denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Man kan ha på innstillinger for kjøreassistanse (er på som standard) og dermed få hjelp i stargropa. Det er også mulig å skru på en funksjon som heter «flashback», som lar deg spole tilbake og prøve om igjen der man måtte ønske. Denne funksjonen er nyttig ved kollisjoner, eller om man havner utenfor veibanen.

12-15 år: Spillet anbefales også for denne aldersgruppen. Man kan slå av kjøreassistanse litt etter litt og funksjon etter funksjon. Dermed blir spillet mer utfordrende, men ikke mer komplisert enn det man måtte velge selv.

18+: Spillet kan også ha god underholdningsverdi for voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser