Human: Fall Flat

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows/Android/iOS. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI 3 år.

ANMELDELSE: Vilt og sprøtt partyspill byr på moro og logisk gåteløsning for flere på en og samme skjerm.

Human: Fall Flat er et helsprøtt partyspill der flere kan spille på en og samme skjerm (gjelder spillkonsoll). Spillet byr på logiske hindringer som skal løses, og fysiske lover som rett og slett ikke er innenfor det normale.

Selv om spillet er langt fra nytt (opprinnelig lansert juli 2016), er spillet fortsatt populært og har fått mye nytt innhold siden opprinnelig lansering. Noe av dette ekstrainnholdet må man betale for.

Human: Fall Flat

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows/Android/iOS
Sjanger: Logisk/partyspill
Utvikler: No Brakes Games

Sjangeren er innenfor kategoriene: flerspiller og puslespill.

Spillfigurene kan bli kastet både her og der, og manøvreres som ustø filledukker. Det gir spillet et særpreg og en styring som er både utfordrende og morsom til samme tid – når spillfigurene ikke alltid gjør det du ønsker.

Målet med spillet er å utfordre evnene til problemløsing og planlegging. Man sendes ut i fantasifulle drømmelandskap og må finne frem til en dør og neste område hvor nye utfordringer venter.

Men for å komme dit er det altså mange hindringer som står i veien. Eksempelvis kan dette være dører som er blokkert, at man må flytte på gjenstander for å lage en bru og andre typer utfordringer.

Her må man gå, hoppe, løfte gjenstander og klatre for å nå ulike mål.

Gjøremålene er alt fra å henge seg fast til en rivningskule for å komme over et stup eller å slenge seg med hjelp av en katapult.

Med flerspillermulighet kan man bryne seg på utfordringene og samarbeide for å løse disse. Og selv om det øker på moroa og latteren, blir det i like stor grad mer frustrasjon og vanskeligheter.

Dette er rett og slett et spill som skal være komplisert og hårrivende til tider. Og man må tidlig anerkjenne at fysikkens lover i spillet, er helt som tatt ut av det blå.

Men dette er absolutt et spill som passer godt til sofaunderholdning for både store og små. For flere kan spille på en og samme skjerm.

Omgivelsene varierer også fra snøkledde fjell, slott og mystiske ruiner. Alt er tegnet med leken og useriøst grafikk.

Med dataspillutgaven er det dessuten mulig for at spillere kan lage sine egne verdener. Alt dette kan deles med nettsamfunnet, og man kan laste ned innhold som andre har laget.

Dermed er det potensial for mye variasjon og kreativitet som andre har utviklet.

I tillegg kan spillfigurene skreddersys for de som ønsker det. Endre på farge, kle dem opp med politiuniformer eller som zombier. Her er det flere muligheter for å lage sitt eget uttrykk.

Human: Fall Flat byr på samarbeid og problemløsing. Konseptet er enkelt å komme i gang med, selv om det også bryner på utfordring for hodet.

Stemningen er humørfylt og med en gode dose utfordringer.

Dette er definitivt spillet for de som ønsker å bryne seg på logiske hindringer. Og som søker etter en spillopplevelse som kan deles med venner og familie.

Man kan også spille dette spillet alene.

Egnethet

Human: Fall Flat har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. Styringen er såpass kompleks og kaotisk, at det anslår en høyere vanskelighetsgrad.

Innholdsmessig er det ikke noe som tilsier at yngre spillere ikke kan spille dette.

Spillet har tydelig tegneseriegrafikk. Figurene kan falle og slå seg, men blir ikke skadet. De bare reiser seg og fortsetter som før. Allikevel er det såkalt «dukkefysikk». Så spillfigurene blir kastet vilt omkring, slengt utfor stup osv. Men de tar ikke synlig skade.

Det er også mulig å spille med andre på internett, og dermed også interaksjon/chat.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å mestre spillmekanikken. Med tanke på egnethet, er det ikke noe som tilsier at spillet ikke passer for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Det er knotete og kaotisk styring, men det er også en del av konseptet. Så her gjelder det bare å prøve seg frem og feile for å bli bedre i spillet.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge på grunn av den helsprø stilen.

16+: Spillet vil kunne by på sosial spilling også for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser