Just Dance 2024

PS5/Xbox Series S og X/PC/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI (kjøpemuligheter).

ANMELDELSE: Dansefesten fortsetter i Just Dance 2024. Nå med 40 nye låter, et eget treningsmodus og flere måter å oppleve rytme og danseglede med venner og familie.

Just Dance er uten tvil et av de beste dansespillene som finnes. Her kan man la kroppen romstere rundt til et lite hav av koreograferte poplåter. Og ikke nok med det, spillet gir direkte tilbakemelding på hvor godt (eller dårlig) man faktisk klarer å følge dansetrinnene.

En gang i tiden måtte man sette opp et kamera for at spillet skulle registrere dansebevegelser. Nå derimot bruker man Switch-kontrollerne (på Nintendo Switch), eller på PC og andre spillkonsoller, en smarttelefon der man laster ned en app for å kartlegge dansebevegelsene.

Just Dance 2024

Format: PS5/Xbox Series S og X/PC/Switch
Sjanger: Dans og musikk
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Så lenge mobiltelefon og spillkonsoll er på det samme nettverket, skriver man inn en kode i appen som fungerer som lenke mellom spillkonsoll og mobiltelefon. Opptil seks personer kan spille på en og samme tid. Vel, så lenge man har nok gulvplass foran TV-skjermen riktignok.

Just Dance 2024 oppleves i stor grad som en oppdatering mer enn et splitter nytt spill sammenlignet med 2023-versjonen.

Det er nye sanger på menyen her, samt et eget treningsmodus. Men i det store og hele er det lite som minner om et totalt annerledes spill. Menyene er fortsatt kronglete og lite intuitivt å navigere i. Og det er rett og slett et lite mareritt å finne frem til ulike moduser, sanger og alternativer for å legge til flere spillere.

Men med litt prøving og feiling kommer dette på plass etter hvert.

Det er altså 40 nye låter å bryne seg på i standardversjonen av spillet (uten betalt abonnement). Vi snakker her om littegrann eldre titler som Sail av Awolnation, og Tiktok-populære låter som How You Like That av Blackpink og Makeba av Jain.

Samtidig er det nydelig at utviklerne også har bakt inn klassikere som I Wanna Dance With Somebody av Whitney Houston. Og i år er også norske Aurora med på laget med låta Cure for Me.

Man får samtidig tilgang til en god håndfull andre sanger, blant annet fra 2023-versjonen av spillet dersom man allerede eier det. Og med et betalt abonnement kan man huke tak i en haug med låter fra mange av de tidligere utgavene av Just Dance.

Men det koster altså noen kroner ekstra.

Ellers vil noen sanger bli tilgjengelig for alle (gratis) i en begrenset tid. Og det er også slik at dersom en som har 2024-versjonen av spillet skal spille på nett med en som har 2023-versjonen av spillet, så kan den som har den nyeste versjonen invitere andre til å bli med slik at begge får tilgang til de nye sangene der og da.

For sanger som er låst bak abonnementversjonen Just Dance+ derimot, må alle deltakerne ha abonnementet for å kunne bruke disse sangene.

Et nytt element i spillet er et eget workout-mode. I praksis kan man trykke på en knapp som slår på en funksjon for å kartlegge antall kalorier forbrent når man danser. Denne holder blant annet kål på antall sanger man har danset til, antall kalorier som er forbrent og total dansetid.

Det vises også en egen teller i selve dansevideoene for hvor mye forbrenning som pågår per spiller. Når man avslutter spillet og starter på ny igjen, vil denne telleren tilbakestilles.

I tillegg har utviklerne laget et eget utfordringsmodus. Blant annet kan man se toppskåren til venner og andre spillere på nett i en liste per sang. Ved å trykke på «utfordre» ved siden av brukernavnet deres, kan man forsøke å slå toppskåren.

Det er mye positivt med Just Dance 2024. 40 nye sanger å bryne seg på er ikke lite, selv i kun den standardiserte utgaven av spillet og uten kjøp av abonnement.

Alle sangene er spilt inn med flotte, visuelle musikkvideoer som foregår i bakgrunnen. Ikke minst med proffe folk som koreograferer alle dansetrinnene til glede og læring for barn og unge som skal øve på stuegulvet.

Det er en flott og visuell opplevelse som er lett å la seg rive med. Programmet heier også på den som danser og gir øyeblikkelige tilbakemeldinger. Samtidig er det mulighet for at flere danser i fellesskap på en og samme skjerm. Og her kan man konkurrere, svette og lære både med venner og familie.

I sum er dette en fin måte å være fysisk aktiv samtidig som man øver opp rytme og evne til å danse.

Just dance 2024 byr på positiv bruk av skjerm. Her vil man svette, le og utfordre seg selv og sin egen kropp. Og med øyeblikkelige tilbakemeldinger oppleves dette som en svært interaktiv opplevelse.

Det kreves også lite av ekstra utstyr. I hvert fall om man spiller på Nintendo Switch. Her er bevegelsesteknologi allerede bygget inn i håndkontrollene. På andre spillkonsoller og PC må man laste ned smarttelefonen og ha tilgang til internett.

Fordelen er at man slipper å måtte kjøpe ekstra kamera som må følge dansebevegelsene. Ulempen er at ikke hele kroppen kartlegges, og man kan så klart være uheldig ved å miste smarttelefonen i gulv og lignende.

Alt i alt vil dette spillet kunne by på mye glede for danseglade barn og unge.

Alle foto: Ubisoft

Egnethet

Just Dance 2024 har fått anbefalt aldersgrense av PEGI angitt til 3 år. Spillet er merket med kjøpemuligheter.

PEGI forklarer at man kan kjøpe et abonnement (som gir tilgang til flere sanger). PEGI påpeker også at en sang inneholder sangteksten «Maybe I should kill myself». Utover det blir ufin språkbruk i sanger sensurert bort, selv om det er noen tilfeller av banneordet «damn».

Disse vurderingene fra PEGI gjelder ved spillets opprinnelige utgivelse. Merk at Just Dance kan få nye sanger lagt til i ukene som kommer, med annet innhold som kan være problematisk.

Man kan betale for noe som heter Just Dance+. Dette er et abonnement som gir tilgang til enda flere sanger.

Det er mulig å spille på nett med og mot andre. Samtidig kan man i spillets innstillinger slå av muligheten for venneforespørsler og invitasjoner til utfordringer. Eventuelt kan man gjøre det slik at kun venner kan utfordre toppskåren din i en gitt dans/låt.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan være vanskelig å mestre for de aller yngste. Man kan justere på vanskelighetsnivå og velge sanger som er mindre utfordrende. Samtidig krever det sitt å holde tritt med utøverne, og man må navigere i noen menyer for å finne frem.

7-11 år: Spillet passer godt for denne aldersgruppen. Man kan velge enklere sanger og så jobbe seg oppover ettersom man mestrer rytme, bevegelse og dansetrinn. Med mulighet til å konkurrere mot venner og andre på nett, vil man øke konkurransenivået.

12-15 år: Spillet har flere vanskelighetsgrader å velge fra. Eldre ungdom kan forsøke å nå ny toppskår og på den måten utfordre seg selv.

16+: Spillet vil kunne by på utfordringer også for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser