Little Big Workshop

Switch/Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Fabrikksimulator. I dette sjarmerende "lille" spillet skal man drifte økonomi, arealplanlegging og produksjon i en liten fabrikk.

Forestill deg en minifabrikk som lever sitt liv på kjøkkenbordet. Det er premisset for spillet «Little Big Workshop» som er dels simulator og dels strategispill. Her skal man håndtere både smått og stort med å drifte en fullverdig liten fabrikk.

Man starter med et lokale på tre rom og et lasteplan med en varebil som kjører råvarer og ferdigstilte varer til og fra fabrikken.

Little Big Workshop

Format: Switch/PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Strategi
Utvikler: Mirage Game Studios
Utgiver: HandyGames

Om ikke lenge plasserer man ut den aller første arbeidsbenken. Her kan man begynne å produsere enkle varer som hagegnomer, vegghengte hyller, stoler og bord. Arbeiderne rasler travelt mellom arbeidsstasjonene og legger fra seg ferdige deler før de monteres til hyller.

Det er fascinerende å se de ivrige ansatte som traver frem og tilbake mellom oppgavene sine.

Og når hele bestillingen endelig er ferdig kan man sende den avgårde og forvente en aldri så liten slant inn på konto som takk for arbeidet. Slik er gangen i spillet med å velge hva man vil produsere, så sende det avgårde og samle en fortjeneste.

Det skjer så klart myer mer mellom linjene enn det. Spillet har et eget marked som regulerer etterspørsel og priser på varer. Bare det i seg selv er et interessant konsept. Her må man altså se an hvilke varer som er etterspurt slik at man faktisk kan sitte igjen med en fortjeneste til slutt.

På den måten gir spillet et mer realistisk forhold mellom produksjon og etterspørsel.

Hver vare kan dessuten produseres på en litt annerledes måte enn forrige. Det stilles blant annet krav til holdbarhet og ved å velge riktige materialer, kan man lage noe som er solid, men samtidig ikke mer kostbart å produsere enn nødvendig.

Det hjelper lite å produsere badeender og hyller som tåler flere års bruk når fabrikkens økonomi går i bakken.

I tillegg må man holde arbeiderne lykkelige. Det finnes to typer, en som laster varer og en som produserer. Så her må man ha nok av hver samtidig som lønnskostnadene ikke skal slå i taket heller.

Dessuten må man tenke på pauserom for å avlaste og gi arbeiderne hvile. Her kan man sette inn alt fra benker til kaffemaskiner og spillbord. Det er nesten like kjekt å se arbeiderne hygge seg her mellom slagene – selv om tid så klart er penger.

Utover det kan man også utvide fabrikklokalene med flere rom og korridorer, i tillegg til pynt med blomster, lys og annet som løfter stemningen og lykkenivået til arbeiderne.

Little Big Workshop ser kanskje enkelt ut ved første blikk, men når man går i dybden er det mange muligheter for å skreddersy og effektivisere produksjonslinjene.

Riktig plassering av utstyr, fordeling av oppgaver og god planlegging av arbeidsprosesser. Om man ikke tenker over alle disse aspektene lever ikke fabrikken lenge. Det er mikrohåndtering av alt som kreves fra råvare til ferdig produkt.

Spillet vil på den måten også undervise barn og unge om hva som kreves i den virkelige verden for å produsere varer.

Selve innpakningen er også god utover det med lekker grafikk og et lekent menyoppsett. Det byr på et mindre truende spillmiljø som er kjekt å dykke inn i.

Før man vet ordet av det har man gått fra å håndtere en liten håndfull ansatte som produserer stoler og hyller, til å kjøpe inn maskineri som kan sy, arbeide med plast og metall – og mye mer. Rett og slett et travelt arbeidsmiljø med mange ansatte, bestillinger og spennende maskineri.

Alle foto: Mirage Game Studios

Egnethet

Little Big Workshop har fått PEGI angitt til 3 år. PEGI skriver at spillet har mild vold i en kontekst som er komisk eller abstrakt. Spillet egner seg derfor for alle aldre.

Videre forklarer PEGI at fabrikkarbeiderne i spillet kan bli slitne og falle på bakken. De reiser seg igjen etter en stund og holder seg gående så lenge de får kaffepauser. Det skjer ulykker i fabrikklokalene som blant annet at arbeiderne snubler, arbeidsbenker blir ødelagt, brenner eller eksploderer. Arbeiderne kan også ta fyr, men denne slukkes over tid og arbeiderne tar ikke skade utover det. Grafikken er også tegneserieaktig. Videre forklarer PEGI at det kan dukke opp rotter og muldvarper i fabrikklokalene som må håndteres med gass. Det kan også dukke opp hjernesnegler og spioner – men ikke noe grafisk.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet kan egne seg for aldersgruppen med tanke på innhold, men det finnes en del menyer som må håndteres, samt administrering som kan være vanskelig å mestre for aldersgruppen.

7-11 år: Spillet er ikke superenkelt og man må ha kål på mange ting samtidig som økonomi, produksjon og håndtering av ansatte. De yngste i denne aldersgruppen kan gå seg vill i tungvinne produksjonsmenyer og så videre.

12-15 år: Ungdom kan absolutt mestre dette spillet. All tekst er på engelsk, men det er en opplæring som lærer bort det grunnleggende. Etter det er det bare entreprenørviljen som setter grensen. Det er mye å lære om håndtering av ansatte, produksjonslinjer, bygging og planlegging.

16+ år: Spillet kan også underholde voksne med utfordringer som treffer eldre spillere.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser