Luigi’s Mansion 3

Nintendo Switch. Barnevakten anbefaler dette spillet fra syv år.

Nydelig kvalitetsspill med Mario, Luigi og venner, byr på spøkelsesjakt og logiske hindringer.

Luigi’s Mansion 3 er et action-eventyrspill sett fra tredjepersonsperspektiv (fra siden). Spillet foregår i Mario-universet med kjente karakterer fra den kanten, og man skal både kjempe mot spøkelser og ta hånd om logiske hindringer.

Spillet foregår på et hjemsøkt hotell. Luigi, spøkelseshunden Polterpup, Mario, prinsesse Peach og en gjeng med venner har nemlig fått en invitasjon til et luksusopphold. Men så klart går jo noe galt (ellers hadde det ikke blitt et spill av dette).

Luigi’s Mansion 3

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action/eventyr
Utvikler: Next Level Games
Utgiver: Nintendo

Luigi klarer akkurat å komme seg unna før han blir fanget av skurken Boo, men ikke vennene hans. Kjempende mot alle odds, får heldigvis Luigi hjelp av en professor. Her får han en spøkelsesfanger (Poltergust G-00) og Gooigi – en grønn klone av ham selv som har unike evner.

Så er det ut på tur for å løse logiske hindringer, og finne bortkomne knapper til hotellets heis for å kunne redde vennene sine.

Luigi’s Mansion 3 er et sjarmerende og lystbetont spill (til tross for en setting med spøkelser og venner som blir kidnappet). Spillet tar seg selv lite høytidelig og byr på et spennende sted med varierte omgivelser på ett og samme hotell.

Spøkelsene varierer fra større lederskikkelser til mindre fiender. Disse presenteres med både personlighet og humor. Man kan bruke en slags «støvsuger» – tenk Ghostbusters – for å fange disse. Større lederskikkelser krever imidlertid en rekke strategier. Her er det artige karer som for eksempel en spøkelseshai som man skal kjempe mot.

På vandringen i hotellet, er det også skjulte skatter som kan oppdages. For eksempel, kan man bruke lykta til å finne skjulte dører og kister. Ellers er penger og sedler gjemt i alt fra skap til søppeldunker. Så her lønner det seg å lete godt og ta stikkveier i ny og ne.

Til hjelp har man også en sugekopp som kan trekke ting, dra igang mekanismer og mer. Støvsugeren kan i tillegg til å suge spøkelser, også dytte ting unna. Man har også en lykt som kan brukes mot spøkelser for å overraske de, og sugekoppen kan skru på lysbrytere og mer.

Gooigi er også en hyggelig medhjelper (en kopi av Luigi) som kan sno seg gjennom trange passasjer, gå over spikerfeller og rør. Han kan også virke som en lokkedue for fienden, og man kan spille to personer samtidig der en tar styringen av Googi, mens den andre styrer Luigi. Ellers er det en rekke minispill som man kan bryne seg på med venner utenom historiemodus.

For hver etasje på hotellet man fullfører, blir spillet stadig mer avansert. Og ingen etasje er lik den neste.

Grafikken er for øvrig fenomenal. Det er mange detaljer i bilde og mye dybde, til tross for at perspektivet er sett fra siden. Det kan være trapper, lanterner, bilder, interiør, tåke, lyssetting, karakteranimasjoner og mer. Alle rom er fylt med gjenstander som beriker hvert sted man besøker. Spillutviklerne har brukt mye tid på å få ned detaljene på plass.

Ta for eksempel åpningssekvensen der man utforsket hotellet. Hver rom er innredet og mye er interaktivt. Åpne dosetet, kranen i vasken, trekk forhenget til side for badekaret, åpne skapdører og mer. Konturene og fargene er fantastiske. Så får man kontrasten når hotellet mørkelegges fra lyst til mørkt. Tåke, mørke, men også  her med detaljene på plass.

Det er rett og slett en nydelig opplevelse å vandre omkring på hotellet. Og fysikken er også flott. Ark og bøker flyr overalt når man bruker støvsugeren med omvendt kraft, man kan dytte borti gjenstander i rommet og mer. Alt dette er med på å lage levende og rørbare omgivelser.

Ellers er det som nevnt flere logiske hindringer her. Det kan være en vifte som må starte sin rotasjon for å bevege en heis, at man veksler mellom å bruke Gooigi og Luigi sine evner for å løse puslespill, og andre artige fenomener.

Luigi’s Mansion 3 er et fantastisk spill med humor og smarte, logiske hindringer. Grafikken er fenomenal, hotellet er vel verdt å utforske og dessuten variert, og spøkelsene og lederskikkelsene har alle personlighet. Ikke minst, så er det gøy å slenge rundt på spøkelser når man skal fange dem med «støvsugeren» sin. Og for de som virkelig vil ha mer utfordring, kan man bruke mye tid på å lete etter skjulte skatter.

Egnethet

Luigi’s Mansion 3 har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI. Spillet inneholder noen kampelementer, men med tydelig tegneseriegrafikk. Det er ingen former for blod eller gørr, og fiendene forsvinner fra skjermen etter at man har overvunnet dem (eller så støvsuger man dem opp).

Stemningen kan være uhyggelig for noen med et mørkt hotell som det spøker på og «jump scares». Men dette er allikevel presentert i en setting med mye humor og minimalt med dramatikk.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Man får en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende. Noen logiske hindringer kan kreve at man tenker seg om noen ganger, men barn i denne aldersgruppen har absolutt rom for å mestre dette spillet her.

12-15 år: Ved å lete etter skjulte skatter vil også eldre barn og ungdom få utfordringer.

16+: Spillet kan også være interessant for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten